ANKARA - Küresel düzeyde elektrik piyasasında reform sürecinin ortalama 5 yıl olduğu, bu süre dikkate alınması halinde, Türkiye elektrik piyasasında 2001 yılında başlanan reformun 2006 yılında tamamlanmasının öngörüldüğü bildirildi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, EPDK'da bugün düzenlenen bilgilendirme toplantısında, yapılan sunumlarda, Türkiye enerji piyasasında yaşanan gelişmeler değerlendirildi.
Yapılan sunumlara göre, Nisan 2003 itibarıyla Avrupa Birliği'ne (AB) aday 11 ülkede elektrik durumu göz önüne alındığında, elektrik piyasasının rekabete açılma oranı Türkiye'de yüzde 23 olarak belirlenirken, en yüksek oran yüzde 64 ile Slovenya, en düşük oran ise yüzde 10 ile Estonya oldu.
Kasım ayı sonu itibarıyla üretimin yüzde 45.3'ü kamunun mülkiyetindeki santrallardan, yüzde 36.9'u mevcut sözleşme kapsamında faaliyet gösteren santrallardan elde edildi.
Serbest piyasada değerlendirilebilecek elektrik enerjisi miktarı toplam talebin en fazla yüzde 4'ne karşılık geliyor.
Elektrik faturalarında enerji alım maliyeti oranı yüzde 58, kayıp ve kaçak yüzde 11'er, KDV yüzde 15.3, enerji fonu yüzde 0.8, TRT payı yüzde 1.7, BTV yüzde 2.1 olarak yansıyor.
Elektrik piyasasının serbestleştirilmesi, etkin rekabet sonucunda elektrik fiyatlarında düşme sağlanacak.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:17