Gündem
  • 5.11.2006 17:37

ERDOĞAN: AB YÖNELİMİMİZDE SAPMA YOK!..

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''reform sürecinin yavaşladığı ve Avrupa Birliği (AB) heyecanını yitirdikleri'' yönündeki eleştirileri üzüntüyle karşıladığını belirterek, AB yönelimlerinde en ufak bir sapma olmadığını bildirdi.
      Erdoğan, Başbakanlık Ofisi'nde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda yaptığı konuşmada, AB sürecinde önemli bir dönemeçten geçildiğini söyledi.
      Bu sürecin sadece ülkenin ve milletin yüksek menfaatleri açısından ele alınmadığını belirten Erdoğan, bölgesel ve küresel barış açısından da çok yönlü yansımaları olan bir süreç içinde bulunulduğunu vurguladı.
      Başbakan Erdoğan, sivil toplum örgütlerinin AB sürecine desteklerini ifade ettikleri için yaptıkları bu ziyareti son derece anlamlı bulduğunu ifade ederek, görüşmede son gelişmeleri birlikte değerlendireceklerini kaydetti.
      Erdoğan, ''Biz AB'yi stratejik bir hedef olarak görüyoruz. AB'ye katılım süreci, insanımızı en ideal yaşam standartlarına kavuşturma idealimizin en önemli araçlarından biridir'' dedi.
      ''AB, taşıdığı bu anlam sebebiyle 83 yıllık Cumhuriyetimizin kuruluş idealidir'' diyen Erdoğan, Cumhuriyet'in çağdaşlaşma felsefesinin medeni milletler arasında yer almayı ve Türk insanını özgür ve müreffeh bir dünyanın parçası olarak en ileri hayat standartlarına kavuşturmayı esas aldığını anlattı. Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
      ''Bütün çabalarımız, Türkiye'nin yakın bir gelecekte AB içinde eşit hak ve yükümlülüklere sahip bir üye olarak yerini alması yönündedir. AB'ye tam üyelik hedefine ulaşmak için gereken siyasi iradeye sahibiz. 3 Ekim 2005'te katılım müzakerelerine başladık. Böylece yaklaşık 50 küsur yıldır siyasi ve 40 küsur yıldır akdi olarak devam eden bu süreçte, bana göre en kritik aşamayı geçmiş bulunuyoruz. Bu her bakımdan tarihi bir adım olmuş, küresel çapta yankı uyandırmıştır. Katılım sürecimiz kendi rotasında ilerliyor.''
     
     TARAMA SÜRECİ TAMAMLANDI
      Başbakan Erdoğan, son bir yıldır AB ile 33 başlıkta yürütülen tarama sürecinin başarıyla tamamlandığını, bir fasılda müzakerelerin açılıp kapandığını anımsatarak, önümüzdeki dönemde de yeni fasılların müzakereye açılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü söyledi.
      AB müktesebatına uyum çalışmalarının, müzakerelerin başlamasıyla birlikte daha da yoğunlaştığını dile getiren Erdoğan, mevzuatın AB müktesebatıyla uyumlaştırılması için yürütülen çalışmalarda ilerleme kaydedildiğini, uygulamaya ilişkin idari kapasiteyi güçlendirmeye önem verdiklerini ifade etti.
      Erdoğan, tarama sürecinde, tüm ilgili kurum ve kuruluşlardan 2 bini aşkın yetkilinin görev aldığını belirterek, kurumların AB müktesebatına uyumla ilgili yükümlülükler konusunda daha da bilinçlendiğini kaydetti.
      Bu sürecin, ''Türkiye'nin demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanlarında en yüksek norm ve standartlara kavuşturulmasına yönelik olduğunu'' vurgulayan Başbakan Erdoğan, ''Milletimizin bu sürece desteğinin devam etmesi, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gayretlerimize ivme kazandıracaktır. Zira gerçekleştirdiğimiz bütün bu reformlar, öncelikle milletimizin hayat kalitesini artırmak, daha iyi bir gelecek hazırlamak içindir'' diye konuştu.
     
     SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ KATKILARI
      Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin AB sürecinde aldığı mesafede sivil toplum kuruluşlarının önemli katkıları bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:
      ''Reform sürecimizin yavaşladığı, AB heyecanını yitirdiğimiz şeklindeki eleştirileri üzüntüyle karşılıyorum. Sessiz devrim denebilecek son derece önemli reformları hayata geçiren hükümete yönelik bu değerlendirmeler haksızlıktır. Açık ve net söylüyorum, kim ne derse desin, AB yönelimimizde en ufak bir sapma yoktur. Hükümetimiz, kurumlarımız ve milletimiz AB üyelik hedefine bütünüyle bağlıdır. Reform gayretlerimize müzakere sürecinden güç alarak kararlı biçimde devam ediyoruz.'' TBMM'nin 12 Nİsan 2006'da açıkladığı 9. Reform Paketi'nin büyük ölçüde hayata geçirildiğini, bu paket kapsamında Kopenhag Siyasi Kriterleri'ne tam uyum açısından önem taşıyan bir çok kanun ve uluslararası mevzuatın onaylandığını dile getiren Erdoğan, tüm unsurları tamamlamak için çalışmaların devam ettiğini bildirdi.
     
     TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU
      Toplantıya katılanlar arasında bulunan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, Türk sivil toplum örgütleri, iş dünyası ve meslek örgütleri temsilcilerinin, AB süreciyle ilgili olarak duyarlılığını devam ettirdiğini ifade ederek, bu çerçevede, Türkiye'nin AB perspektifini kaybetmeden sürecin devamı için toplumsal uzlaşmayı ön plana çıkarmak ve bu görüşleri dile getirmek için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan randevu aldıklarını söyledi.
      Başbakan Erdoğan'ın sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle yaptığı görüşme yaklaşık 2 saat sürdü.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 01:52

İLGİLİ HABERLER