Füzeye kriz ayarı
Füzeye kriz ayarı!Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemleri ihalesinde Çin ile yollarını ayıran Türkiye, bölgedeki gergin ortamı ve sınır hattında giderek yükselen tehditleri dikkate alarak, ikinci en iyi teklifi veren Fransa-İtalya ortaklığı ile görüşmelerini yoğunlaştırdı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı ekiplerinden oluşan resmi bir heyet, geçtiğimiz hafta hem Fransa, hem de İtalya'la giderek "SAMP/T" türü balistik füzenin atış testlerini yerinde izledi.
YERİNDE İNCELENDİ
İlk durak, elektronik ateşleme parçalarının üretildiği Fransa oldu. Türk heyeti, daha sonra İtalya'ya geçerek füze savunma sisteminin takip radarını inceledi. Yurda dönen heyet, olumlu izlenimlerini hükümetle paylaştı. Fransa-İtalya ortaklığının, görüşmeleri olgunlaştırmak için önümüzdeki günlerde Ankara'yı ziyaret edeceği belirtildi. Buluşmada iki önemli konu masaya yatırılacak.
TEKNOLOJİ TRANSFERİ
Türkiye'nin şartlarından ilkini "teknoloji transferi" oluşturuyor. Ankara'daki buluşmada gündeme getirilecek diğer konu ise "füze savunma sistemlerinin imalatı sürecinde belli sayıda hazır bataryanın Suriye sınırına konuşlandırılması" olacak. Görüşmelerden uzlaşı çıkarsa, zaman kaybedilmeden alım sürecine geçilecek. İmzaların atılmasıyla birlikte, geçici bataryalar teknik personel eşliğinde kısa sürede Türkiye'ye gönderilecek ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye sınırında belirleyeceği noktalara konuşlandırılacak. Geçici bataryalar, Ankara'nın siparişi olan savunma sistemleri tamamlanıp teslimat yapılıncaya kadar Türkiye'de kalacak. Türkiye gemileri yasaklayabilir Uluslararası Üniversiteler Konseyi (IUC) Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Orhan Hikmet Azizoğlu, savaş halinde Türkiye'ye bazı haklar verildiğini belirterek, "Türkiye ve Rusya çatışan taraflar olursa, Türkiye ülkesini koruma adına evrensel hakka sahip olduğu için Boğaz'ı Rus gemilerine kapatabilir ve asla da gemi geçişine müsaade etmeyebilir. Ama gerilim iki ülkeye de yarar sağlamaz" ifadelerini kullandı. 600 km menzilde etkili - SAMP/T sistemi, Fransız Aster 30 Block 1 füzelerini kullanıyor ve 600 km menzilli balistik füzeleri durdurabiliyor. - 510 kg ağırlığındaki Aster füzelerinin uzunluğu 4,2 m, çapı 180 mm boyutlarında oluyor. Asterlerin, katı yakıtlı, iki aşamalı roket motoru bulunuyor. - SAMP/T füze sistemlerinin bir ateş ünitesinde 8 füze bataryası bulunuyor. 10 saniye içinde tüm füzelerini atabiliyor.
- Daha çok orta menzilli bir sistem. Çok fonksiyonlu radar, erken ikaz sistemini içeren muharebe yönetim sistemine entegre olarak, Scud gibi taktik balistik füzelere karşı savunma gerçekleştirebilme yeteneğine sahip bulunuyor. (Akşam)