Gündem
  • 23.10.2024 10:03

Gazze'den dönen İsrail askerleri intihar ediyor.. Binlerce asker psikolojik tedavide

"Bu durum insanlık için normal değil": İsrail güçleri Gazze'deki savaş sürerken travmayla boğuşuyor

CNN'den Nadeen Ebrahim ve Mike Schwartz'dan

Dört çocuk babası 40 yaşındaki Eliran Mizrahi, 7 Ekim 2023'te Hamas öncülüğündeki İsrail'e yönelik ölümcül saldırının ardından Gazze'ye konuşlandırıldı.

İsrailli askeri yedek subay, ailesinin CNN'e verdiği bilgiye göre, Hamas'a karşı şeritte savaşta tanık olduğu şeylerden travma geçirerek farklı bir kişi olarak geri döndü   . İlk kez savaşa gönderildikten altı ay sonra, evde travma sonrası stres bozukluğu (PTSD) ile mücadele ediyordu. Yeniden görevlendirilmeden önce kendi canına kıydı.

Annesi Jenny Mizrahi, "Gazze'den çıktı ama Gazze ondan çıkamadı. Ve travma sonrası intihar nedeniyle öldü," dedi.

İsrail ordusu, savaş sırasında travmadan kaynaklanan PTSD veya ruhsal hastalıklardan muzdarip binlerce askere bakım sağladığını söyledi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) resmi bir rakam vermediği için kaçının kendi canına kıydığı belirsiz.

Gazze Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü savaşta bir yıl sonra 42 binden fazla kişi hayatını kaybetti.  Birleşmiş Milletler ise  ölenlerin çoğunun kadın ve çocuk olduğunu bildirdi.

Hamas'ın 1.200 kişiyi öldürmesi ve 250'den fazla kişiyi rehin almasıyla başlayan savaş, İsrail'in Yahudi devleti kurulduğundan beri en uzun süren savaşıdır. Ve şimdi  Lübnan'a doğru genişlerken , bazı askerler bir başka çatışmaya daha çekilmekten korktuklarını söylüyor.

Eliran Mizrahi'nin 13 Haziran 2024'te Kudüs'te düzenlenen askeri cenaze töreni sırasında mezarı çiçeklerle ve İsrail bayrağıyla süslendi. 

Gazze Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü savaşta bir yıl sonra 42 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler ise ölenlerin çoğunun kadın ve çocuk olduğunu bildirdi.

Hamas'ın 1.200 kişiyi öldürmesi ve 250'den fazla kişiyi rehin almasıyla başlayan savaş, İsrail'in Yahudi devleti kurulduğundan beri en uzun süren savaşıdır. Ve şimdi Lübnan'a doğru genişlerken , bazı askerler bir başka çatışmaya daha çekilmekten korktuklarını söylüyor.

Gazze'de dört ay görev yapan bir IDF sağlık görevlisi, konunun hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmaması koşuluyla CNN'e, "Birçoğumuz Lübnan'daki bir savaşa tekrar askere alınmaktan çok korkuyoruz," dedi. "Birçoğumuz şu anda hükümete güvenmiyoruz."

İsrail yetkilileri -nadir istisnalar hariç- Gazze'yi yabancı gazetecilere IDF refakatinde olmadıkları sürece kapattılar ve bu da Filistinlilerin çektiği acıların veya oradaki askerlerin deneyimlerinin tam boyutunu yakalamayı zorlaştırdı. Bölgede savaşan İsrail askerleri CNN'e dış dünyanın asla gerçekten kavrayamayacağı dehşetlere tanık olduklarını söyledi. Anlatımları, eleştirmenlerin İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun "ebedi savaşı" olarak adlandırdığı şeyin vahşetine ve katılan askerler üzerindeki elle tutulamayan bedeline nadir bir bakış sunuyor.

Birçok asker için Gazze'deki savaş İsrail'in hayatta kalma mücadelesidir ve her ne pahasına olursa olsun kazanılmalıdır. Ancak savaş aynı zamanda damgalanma nedeniyle büyük ölçüde gözlerden uzak tutulan zihinsel bir bedel de ödetiyor. İsrailli askerler, bir sağlık görevlisi ve kendi canına kıyan yedek asker Mizrahi'nin ailesiyle yapılan röportajlar, savaşın İsrail toplumuna yüklediği psikolojik yüke dair bir pencere sunuyor.

Ruh sağlığı bedeli

Mizrahi, geçen yıl 8 Ekim'de Gazze'ye konuşlandırılmış ve mermi ve patlayıcılara dayanıklı 62 tonluk zırhlı bir araç olan D-9 buldozerini kullanmakla görevlendirilmişti.

Hayatının büyük bir bölümünde sivil olarak yaşamış ve bir İsrail inşaat şirketinde yönetici olarak çalışmış. Jenny, CNN'e verdiği demeçte, Hamas'ın gerçekleştirdiği katliamlara tanık olduktan sonra savaşma ihtiyacı hissettiğini söyledi.

Yedek subay, dizinde yaralanmalar oluşana kadar 186 gün boyunca bölgede kaldı ve ardından Şubat ayında roket güdümlü el bombası (RPG) aracına çarptığında işitme kaybı yaşadı, dedi ailesi. Tedavi için Gazze'den çıkarıldı ve Nisan ayında PTSD teşhisi konuldu ve haftalık konuşma terapisi aldı.

Tedavisi işe yaramadı.

İşgal altındaki Batı Şeria'daki İsrail Ma'ale Adumim yerleşiminde yaşayan Jenny, "Onlara (askerlere) nasıl davranacaklarını bilmiyorlardı" dedi. "Onlar (askerler) savaşın çok farklı olduğunu söylediler. İsrail'de hiç görülmemiş şeyler gördüler."

Ailesi, Mizrahi'nin izindeyken öfke nöbetleri, terleme, uykusuzluk ve sosyal geri çekilme yaşadığını söyledi. Ailesine, yalnızca Gazze'de onunla birlikte olanların neler yaşadığını anlayabileceğini söyledi.

Kız kardeşi Shir, CNN'e yaptığı açıklamada, "Her zaman 'Kimse ne gördüğümü anlamayacak' derdi." dedi.

Jenny, oğlunun birini öldürüp öldürmediğini merak ediyordu ve bu durumu kaldıramıyordu.

"Birçok insanın öldüğünü gördü. Belki de birini öldürdü. (Ama) çocuklarımıza böyle şeyler yapmayı öğretmiyoruz," dedi. "Bu yüzden, bunu yaptığında, buna benzer bir şey yaptığında, belki de onun için bir şok oldu."

Mizrahi'nin arkadaşı ve buldozerin yardımcı sürücüsü Guy Zaken, Gazze'deki deneyimleri hakkında daha fazla bilgi verdi. Zaken CNN'e "Çok, çok, çok zor şeyler gördük," dedi. "Kabul etmesi zor şeyler."

Eski asker, İsrail askerlerinin Gazze'de yaşadığı psikolojik travma hakkında kamuoyuna konuştu. Haziran ayında İsrail parlamentosu Knesset'e verdiği bir ifadede Zaken, askerlerin birçok durumda "yüzlerce ölü ve diri teröristi ezmek zorunda kaldığını" söyledi.

"Her şey fışkırıyor" diye ekledi.

Zaken, Gazze'de buldozerinden gördüğü korkunç sahneleri hatırladığı için artık et yiyemediğini, geceleri kafasının içinde patlama sesleri yankılanırken uyumakta zorluk çektiğini söylüyor.

CNN'e verdiği demeçte, "Dışarıda çok fazla et ve kan gördüğünüzde... hem bizim hem de onların (Hamas) kanını, o zaman yemek yediğinizde bu sizi gerçekten etkiliyor" dedi ve bedenleri "et" olarak adlandırdı. 

Güncellenme Tarihi : 23.10.2024 10:20

İLGİLİ HABERLER