Gündem
  • 23.10.2024 10:01

Orta Doğu uzmanı, Hamas'ın İsrail'e karşı sürdürdüğü savaş henüz başladı

Uzmanlar, Hamas lideri Yahya Sinwar'ın ölümünün, İsrail'e karşı yıllardır başlattığı ayaklanmayı daha da yoğunlaştıracağını, lider kadrosunun azalmasıyla birlikte örgütün yöntemlerini değiştireceğini söylüyor.

CNN'e konuşan Washington'daki Arap Körfez Devletleri Enstitüsü'nde kıdemli akademisyen olan Hüseyin İbiş, İsrail'in Hamas'a karşı yarı-konvansiyonel bir savaş yürüttüğünü ancak grubun istediği mücadeleyi, yani "Gazze'deki İsrail güçlerine karşı sahada açık uçlu bir ayaklanma"yı anlayamadığını söyledi.

Ibish, Hamas'ın savaşının "henüz başladığını" ve "entegre, dikey bir komuta ve kontrol yapısına" ihtiyaç duymayan "farklı şekilde örgütlenmiş gerilla ve isyancı Hamas hücreleri" şeklini aldığını söyledi.

Grubun tabancalar, küçük makineli tüfekler ve hatta ev yapımı el yapımı patlayıcı cihazlar (IED) dahil olmak üzere düşük kaliteli, sofistike olmayan silahlar kullanarak hayatta kalma olasılığının yüksek olduğunu söyledi. Zor koşullar altında faaliyet gösterebilirler ve "insanları ölmeye isteklidir" diye ekledi Ibish.

Ibish, devlet dışı gruplarla savaşan diğer ulusların da benzer durumlarla karşı karşıya kaldığını söyledi. Bunlar arasında Afganistan'daki Sovyetler Birliği, Vietnam'daki ABD ve hatta 1982'de Filistin Kurtuluş Örgütü'nü Beyrut'tan çıkarmak için düzenlenen işgalin çok daha güçlü Hizbullah'ı yarattığı İsrailliler de vardı.

Obama yönetimi altında ABD'nin Ortadoğu barışı için özel temsilcisi olarak görev yapan Frank Lowenstein, İsraillilerin "Sinwar'ın ölümüyle güçlendiklerini anlamak mümkün olsa da, hiç kimse Hamas'ın yenildiği yanılgısına kapılmamalı" çünkü "bir ideolojiyi öldürmenin bir yolu yoktur" dedi.

Lowenstein, Sinwar'ın ölümünün Gazze'de bir liderlik boşluğu yarattığını, bu boşluğun doldurulmaması halinde ABD'nin elzem gördüğü rehine-ateşkes anlaşmasına ilişkin anlamlı müzakerelerin veya anlaşmanın riske gireceğini söyledi.

Güncellenme Tarihi : 23.10.2024 10:03

İLGİLİ HABERLER