GEBELİKTE SİGARA İÇMENİN ZARARLARI
Gebelikte sigara içilmesinin, bebekte bilinen zararların yanı sıra hormonal problemlere de yol açabileceği bildirildi.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de hem sigaraya başlama, hem de kadınlarda sigara tiryakiliği oranının arttığını söyledi.
Kadınlarda sigara içme oranının yüzde 30’a yaklaştığını, genellikle kadınların gebelik döneminde sigara içmeyi azaltıp emzirme döneminde tekrar artırdıklarını belirten Prof. Dr. Kurtoğlu, günde 10’dan fazla sigara içilmesinin bebek sağlığında ciddi sorunlara yol açtığını kaydetti.
Gebelerin çevresinde sigara içilmesinin de bebek sağlığını tehdit ettiğini belirten Prof. Dr. Kurtoğlu, şunları söyledi:
"Sigaranın verdiği zararlar, günümüzde herkes tarafından bilinmektedir.
Ancak gebelikte sigara içilmesi, doğacak bebekte bilinen zararlı etkilerin yanı sıra hormonal problemlere de yol açabilir. Annenin sigara içmesi sonucu erkek çocuklarda yumurtalıkların inmemesi, kız çocuklarında ise testosterone düzeyini artırarak cinsel organında büyüme (klitoris büyümesi), ileri yaşlarda tüylenme hastalığında artma ve erkek davranışları sergileme gibi yan etkiler görülebilmektedir. Annenin içtiği her sigara, bebeğin ağırlığında 10-15 gram azalmaya yol açar.
Ayrıca erken doğum riski artar. Anne karnında sigara ile tanışan bebekler, ergenlik çağında sigara tiryakisi oluyor. Sigara içen annelerin bebeklerinde tiroit bezi büyümesi, kemik gelişim bozuklukları, damar sertliği, tansiyon, şişmanlık ve diyabet gibi ciddi hastalıklar ortaya çıkıyor." Hastanelerinde yenidoğan ünitesinde yaptıkları çalışmada, sigara içen annelerin bebeklerinin yağ miktarlarının fazla ve damar duvarlarının daha kalın olduğunu belirlediklerini kaydeden Prof. Dr. Kurtoğlu, bu tür sorunların önüne geçilmesi için, gebelikte sigara içiminin önlenmesi konusunda toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.