GİB paylaştı: Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam geliyor
Gelir İdaresi Başkanlığı, internet sitesinden yaptığı açıklama ile Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ taslağının hazırlandığını iletti. Kurum, yapılması düşünülen uygulamayı yayınlayarak görüş ve önerilerin beklendiğini belirtti.
Temel gıdada KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi, bazı işletmeler tarafından hizmetlerini, et, su ve meyve suyu gibi gıda malzemesi satışı göstererek suistimal edildiği tespit edilmişti.
Hazine ve Maliye Bakanlığı şimdi yiyecek ve içecek sunulan yerlerde yani lokanta ve kafeler gibi lokasyonlardaki KDV oranlarında suistimale son vererek artış yapmaya hazırlanıyor.
Konuyla ilgili hazırlanan tebliğ taslağı, Gelir İdaresi Başkanlığı'ının (GİB) internet sitesinde yayınlanarak görüşe açıldı.
Tebliğ, telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme; gelal gibi yöntemlerle yapılan tüm satışları ve iş yeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masada servis yapanları da kapsayan kararlar içeriyor.
"Çalışmalar devam ediyor"
GİB, taslağın geliştirilmesi ve yayınlanmaya hazır hale getirilmesi için başkanlıklarınca çalışmaların devam ettiğini; mevcut taslakta yer alan konuların geliştirilmesi, değiştirilmesi veya katkıda bulunulması ile ilgili görüş ve önerileri alacaklarını iletti.
Yiyecek ve içecek sunulan yerlerde KDV oranlarında değişiklik
Duyurunun birinci maddesinde mal ve hizmetlere uygulanan KDV oranlarını belirleyen 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nın (BKK) 2'nci maddesinde yer alan yetki çerçevesinde, söz konusu BKK eki sayılı listenin 24'üncü sırası kapsamındaki yiyecek ve içecek sunulan yerlerde KDV oran uygulamasına yönelik olarak 26 Nisan 2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (III/B-2.4.1) bölümünün dördüncü paragrafından sonra gelmek üzere yeni paragraflar eklendiği dile getirildi.
Yiyecek ve içecek satılan yerlerde yüzde 8 olan KDV oranı 10’a, 8 olan KDV oranı da yüzde 20’ye çıkacak
Ayrıca aynı bölümün birinci paragrafında yer alan “1 Ocak 2008 tarihinden itibaren” ibaresi yürürlükten kaldırıldı ve Tebliğin (III/B-2.4) bölümünde yer alan “(Yüzde 8)” ibareleri “(Yüzde 10)”, “(Yüzde 18)” ibareleri “(Yüzde 20)” şeklinde değiştirildi.
GİB'in sitesindeki taslakta şu bilgilendirme yer aldı:
Bu işletmeler prensip olarak hizmet işletmesi mahiyetinde olduklarından buralarda imal edilen veya dışarıdan temin edilen gıda maddelerinin buralarda veya dışarıda tüketilmek üzere müşterilere satışında yüzde 10 (alkollü içeceklerde yüzde 20) oranında KDV hesaplanır.
KDV hesaplamasına örnek
Örnek 1: (K) Kahvecisi, kendi hazırladığı kahvelerin yanında (T) işletmesinden temin ettiği keklerin de satışını yapmaktadır. Self-servis olarak hizmet veren işletmeye gelen müşteri sipariş ettiği kahvenin yanında ıslak kek satın almış ve işletmeye ait alanda oturmak yerine siparişlerinin paketlenmesini istemiştir. Ayrıca 100 gram Türk kahvesi çektirmiştir. Kafeterya ruhsatına sahip olan (K)’nın yaptığı bu satışların tamamında yüzde 10 oranında KDV hesaplanacaktır.
Telefonla veya internetten siparişindeki uygulama
Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gelal gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı mahiyettedir.
Örnek 2: (A) Pastanesi, telefonla verilen sipariş üzerine imalathanesinde 8 kişilik doğum günü pastası hazırlamıştır. Müşteri pastanın ev adresine gönderilmesi yerine iş çıkışı pastaneye gelerek pastayı alacağını bildirmiştir. İş çıkışında sipariş pastanın yanında 1 kg kuru pasta ve 2 şişe limonata satın almıştır. Pastane işletme ruhsatına sahip (A)’nın sipariş suretiyle hazırladığı pasta ve yanındaki gıda satışlarında yüzde 10 oranında KDV hesaplanacaktır.
İş yeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masada servis yapılması durumunda
Öte yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik iş yeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgâh gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları satışlar da 2007/13033 sayılı BKK eki (II) sayılı listenin 24 üncü sırası kapsamındadır.
Örnek 3: Sahilde faaliyet gösteren (B) Büfe İşletmesi, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunmadığı halde büfesinin önüne yerleştirdiği masa ve taburelerde oturan müşterileri ile sahilde bulunan şezlonglarda denize girenlere tost, çay ve meşrubat satışı yapmaktadır. (B) Büfe İşletmesi, fiilen yiyecek ve içecek hizmetleri sunduğundan büfede hazırladığı tost ve çayın yanında dışarıdan hazır temin ettiği gıda maddelerinin satışında yüzde 10 oranında KDV hesaplayacaktır.
"KDV oran uygulamasında yaşanan tereddütleri giderecek açıklama"
GİB, ayrıca tebliğ taslağın yiyecek ve içecek hizmeti sunan yerlerde KDV oran uygulamasında yaşanan tereddütleri giderecek açıklamaları içerdiğini belirterek, mevcut durumda uygulanan KDV oranlarında herhangi bir artış yapılmadığını hatırlatarak şu mesajı da yayınladı:
Başkanlığımızca hazırlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 51) Taslağında; 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (II) sayılı listenin 24'üncü sırasında yer alan düzenleme kapsamında yiyecek ve içecek hizmeti sunan yerlerde KDV oran uygulamasında yaşanan tereddütleri giderecek açıklamalar yapılmaktadır.
Mevcut durumda uygulanan KDV oranlarında (yüzde 1, yüzde 10 ve yüzde 20) herhangi bir artış yapılmamıştır.