Hayvanlar içemez insanlar içebilir!..
Köylülerin isteği üzerine analiz edilen Yatağan'daki göletin suyu 'hayvanlar için zararlı' çıktı. Muğla Sağlık Müdürlüğü ise kül göletinin suyu için ' içilebilir' raporu verdi.
Karapuğ köylülerinin isteği üzerine alınan örnekleri inceleyen Tarım İl Müdürlüğü suyla ilgili hazırlanan raporda, ‘Tarım ve hayvancılık açısından uygun değildir’ raporu verilirken, aynı bölgede analiz yapan Muğla Valiliği ise suyu ‘insani tüketim amaçlı sular yönetmeliğine uygun’ buldu.
Santralın atık küllerinin vadide depolanması çevre kirliğine neden oluyor.Santralda kullanılan atık suyun, ikinci kez tazyikli olarak külün vadiye yayılması için kullanılması kirlilik oranını arttırırken, yıllardır kullanılan bu yöntem nedeniyle 25 bin metrekarelik atık su göleti oluştu.İstimlak edilmeyen ayrıca ruhsatı mahkeme tarafından defalarca iptal edilen kül depolama alanı ÇED raporu oladan çalışmalaını sürdürüyor.
Hayvanlar düşük yapıyor
Tarım ve hayvancılıkla uğraşan köylüler, göletten su içen keçi ve sığırların düşük yaptığını öne sürerken, geçirgen toprak yapısı nedeniyle bu suların köy içme suyuna da geçmesinden kaygılanıyor. Göl sularının giderek taşması nedeniyle vatandaşların tapulu arazilerinin de zaman zaman su altında kaldığını belirten köylüler, Tarım İl Müdürlüğü’ne başvurarak suyun analizinin yapılmasını istedi.
"Kaynaklara da geçebilir"
Bunun üzerine yapılan tetkikler sonucu hazırlanan raporda suyun su ürünleri ve tarıma uygun olmadığı vurgulandı. Raporda “Söz konusu kül göleti sularının tarım ve hayvancılık açısından uygun olmadığı, kaynak ve çeşme sularını da etkilemiş olabileceği kanaatine varılmış olup, içme suyu, çevre ve insan sağlığı açısından kurumumuz görüş vermeye yetkili değildir” denildi.
Köyün resmi içme suyu kuyusu içinden alınan numuneler üzerinden yapılan analizler sonucu da “Tarım ve hayvancılık için uygun değildir” sonucu çıktı. Bunun üzerine köylüler konuyu güvenlik güçlerine taşıdı. Santralın işletme müdürü Ali Değirmencioğlu, karakolda verdiği ifadede olayı kabul etmedi.
Köylüler bu kez de Tarım İl Müdürlüğü’nün önerisi üzerine Muğla İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne başvurarak içme ve kullanma suyu analizinin yapılmasını istedi. Halk sağlığı ekipleri 04.06.2012 tarihinde numune alarak inceleme yaptı. Ancak çıkan sonuç herkesi şaşırttı. Resmi raporda, “Su numunesinin ‘İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik’in’ EK-2 A’daki kimyasal ve fiziksel parametrelerine uygun olduğunu bildiririz” yazılıydı. Bu sonuç Kapubağ köylülerinin kafasını karıştırdı.
Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 17:01