Gündem
  • 31.8.2024 16:38

Husiler füzeyle vurdukları Yunan gemisine bomba yerleştirip, kurtarma ekiplerini çağırdı

Husiler, gemiye bombalar yerleştirdikten sonra yanan tankerin kurtarılmasına onay verdi

İran destekli grup tarafından yayınlanan görüntülerde, güvertede en az 6 patlayıcı cihazın patladığı ve Kızıldeniz ekosistemini yok etmekle tehdit eden yangının çıktığı görülüyor; AB henüz sızıntı olmadığını söylüyor

İran, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Yemen'deki Husi isyancılarının, Kızıldeniz'de ateşe verdiği Yunan bayraklı bir petrol tankerine yardım etmek için römorkör ve kurtarma gemilerinin gönderilmesine izin vereceğini söyledi. Bu karar, tankerin petrol sızdırmaya başlayarak büyük bir çevre felaketine yol açabileceği endişesi arasındaydı.

Ancak gemiyi kurtarmaya yönelik daha önceki bir girişimi engellediği düşünülen Husiler, belirli ayrıntılar sunmadı. Perşembe günü grup, terk edildikten sonra tankerde bombalar patlatan savaşçılarının görüntülerini yayınladı ve bir Avrupa Birliği misyonu, diplomatlar yaklaşan çevre felaketi için bir çözüm bulmak için çabalarken geminin henüz petrol sızdırmadığını söyledi.

Husiler 21 Ağustos'ta Sounion'a hafif silah ateşi, roketler ve bir insansız hava aracı botuyla saldırdığında, gemide yaklaşık 1 milyon varil petrol bulunuyordu.

Aspides Harekatı kapsamında görev yapan bir Fransız destroyeri, Sounion'un 25 kişilik Filipinli ve Rus mürettebatı ile dört özel güvenlik personelini kurtararak yakınlardaki Cibuti'ye götürdü.

Günler sonra gözlemciler, gemide birkaç yangın çıktığını, bunun da Husilerin gemiye yerleştirdiği bombalar sonucu meydana geldiğini bildirdi.

İran'ın BM misyonu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Sounion'daki yangının "ve ardından ortaya çıkan çevresel tehlikelerin" ardından kimliğini açıklamadığı birkaç ülkenin Husilerle iletişime geçerek "olay bölgesine römorkör ve kurtarma gemilerinin girmesi için geçici bir ateşkes talebinde bulunduğunu" söyledi.

İranlı elçilik, Husiler için başka bir isim kullanarak, "Ensarullah buna onay verdi" dedi.

Gazze'de savaşın başlamasından bu yana Kızıldeniz'de gemilere defalarca saldıran ve bunu Hamas'a destek amacıyla yaptıklarını iddia eden Husiler de konuya ilişkin daha fazla ayrıntı vermedi.

Güncellenme Tarihi : 31.8.2024 16:47

İLGİLİ HABERLER