Yaşam
  • 24.4.2008 09:58

İKİ BAKANLIK ARASINA 'TİLKİ' GİRDİ

Tarım Bakanlığı, yaban hayvanlarına yemle birlikte verilen kuduz aşısının tutup tutmadığını öğrenmek için 500 tilki avlamak istiyor. Çevre Bakanlığı ise tilki neslinin tehlikeye girebileceğini söylüyor. İki bakanlık şimdi TÜBİTAK'tan gelecek bilimsel görüşü bekliyor.

Kuduz aşısının hayvanlar üzerindeki etkisini ölçmeye yönelik çalışma, iki bakanlığı karşı karşıya getirdi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, şubat-mart döneminde içine kuduz aşısı katılan yemleri yaban hayvanlarının yemesi için doğal hayata bıraktı. Bakanlık, Ege Bölgesi'nde yaptığı kuduz aşılamasının tutup tutmadığını tespit etmeye çalışıyor. Bunun için de 500 tilkinin avlanmasını istiyor. Çevre ve Orman Bakanlığı ise çok sayıda tilkinin avlanması durumunda tilki neslinin tehlikeye girebileceğini ve doğal zincirin kırılabileceğini ifade ediyor. Çevre Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)'na bir yazı göndererek, tilkilerin avlanması konusunda görüş istedi. Tilkilerin avlanıp avlanmayacağını bilimsel otoritelerin raporu belirleyecek.

İki bakanlık arasında süren yazışmalara göre, 'Kuduz Hastalığının Kontrolü Projesi' kapsamında Ege Bölgesi'nde 24 Şubat-6 Mart tarihleri arasında aşılama çalışması yapıldı. Aşılar, İzmir, Manisa, Aydın, Muğla, Denizli ve Uşak'ta hem karadan hem de havadan yemlere karıştırılarak araziye bırakıldı. Aşının hayvanlardaki etkisini ölçmek için evcil hayvanlara virüsü en fazla bulaştıran tilkiler üzerinde takip çalışması gerekiyor. Bu çalışmada tilkilerin yemleri tüketme düzeyi ve bağışıklık seviyesinin ölçülmesi amaçlanıyor. Bilimsel araştırma metotlarına göre, en az bin 497 tilki üzerinde çalışma yapılması gerekiyor. Ancak, Tarım Bakanlığı bu çalışmayı 500 tilki üzerinde yapmanın yeterli olacağını belirterek, Çevre Bakanlığı'ndan onay istiyor. Örneklerin, 30 Haziran 2008'e kadar alınması gerekiyor.

Çevre ve Orman Bakanlığı, Tarım Bakanlığı'na gönderdiği cevabi yazıda bölgeye ait tilki envanteri bulunmadığına dikkat çekiyor. Bölgede, Dünya Sağlık Örgütü'nün öngördüğü sayıda tilki bulunmayabileceğini aktaran Bakanlık, 500 tilkinin avlanması konusunda kararı TÜBİTAK'a bırakıyor. Ege Bölgesi'nde tilki avlanma döneminin 13 Ocak 2008'de kapandığına dikkat çekilerek, avlanması düşünülen 500 tilkinin bölgedeki yaban hayatına etkisinin de tespit edilemeyeceği ifade ediliyor. Bakanlık, tilkilerin vurularak örnek alınması yerine tuzakla canlı yakalanmasını öngören bir metot olup olmadığını araştırıyor.

Çevre ve Orman Bakanlığı yetkilileri, tilki sayısının bilinmemesi sebebiyle yapılacak böyle bir avlanmanın bölgedeki tilki neslini tamamıyla tehlikeye atabileceğini ifade ediyor. Yetkililer, şu uyarıda bulunuyor: "Kuduz aşısı tuttu mu, tutmadı mı derken, tilkilerden bulaşan hastalık taşıyıcıları ile birlikte toptan ortadan kaldırılacak. Ancak, tarımsal ürünlere zarar veren fare ve kemirgenlerle beslenen tilkilerin hayat zincirinden çıkmasının sıkıntısını ilk olarak çiftçiler çekecektir. Bunun dışındaki olumsuz etkiler ise tahmin edilemeyecek karmaşık ve sürprizlerle dolu olacaktır."

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 12:24

İLGİLİ HABERLER