Gündem
  • 21.6.2024 21:12

İkinci el F-16'lar kapış kapış satılıyor... Hurdasını da alıyorlar

Bu ayın başında kullanılmış F-16 savaş uçaklarının satın alınmasına yönelik bir anlaşma imzalayan Arjantin'in ardından, komşu ülke Brezilya da ABD ile Fighting Falcons'un potansiyel satın alımı konusunda görüşmelerde bulunuyor.



İkinci el F-16'lar o hale geldi ki silah dergilerine ilan bile veriiyor

Romanya ikinci F-16 filosunu satın alacak

Savunma Bakanı Mircea Dusa geçen Cuma günü Romanya'nın 12 adet ikinci el F-16 uçağı daha satın alacağını söyledi. Ekim 2013'te Romanya, Rus yapımı MiG-21 Lancer savaş uçağı filosunun bir kısmını değiştirmek üzere Portekiz'den 12 adet ikinci el F-16AM/BM uçağı satın almıştı.

Romanya'nın uçakların satın alınması için 120 milyon Euro ile yaklaşık 638 milyon Euro ödediği söyleniyordu. Sözleşme ayrıca Lockheed Martin tarafından gerçekleştirilen modifikasyonları ve yükseltmeleri de içeriyordu; ek motorlar; lojistik desteği; ve 9 Rumen pilotun ve 69 bakım teknisyeninin eğitimi. Bu önceki siparişten altı jet halihazırda modernize edildi ve Rumen pilotlar son birkaç aydır Portekiz'de  eğitim görüyor .

İkinci el F-16'lar kıymete bindi! Hurdasını bile alıyorlar!

Yarım asırlık geçmişi bulunan F-16'ların ikinci eli bile kıymete bindi. Ukrayna ömrünün sonuna gelmiş çok sayıda F-16'yı teslim almaya hazırlanırken, Arjantin ise 24 adet kullanılmış uçağı Danimarka'dan satın almak için anlaşma imzaladı. Güney Amerika'da ikinci el F-16 isteyen tek ülkenin Arjantin olmadığı ortaya çıktı. 

9 Mayıs 2024 tarihinde 50. uçuş yılını kutlayan F-16 savaş uçakları çok sayıda ülkeden talep görmeyi sürdürüyor. 1974-2024 yılları arasında 4 bin 600'den fazla F-16 üretildi. Dünya üzerinde hâlâ 3 bin 100 kadar F-16 uçmaya devam ederken, bu uçakların ikinci el modelleri bile ilgi görüyor. 

Belçika, Danimarka, Hollanda ve Norveç'ten F-16 savaş uçağı almaya hazırlanan Ukrayna dışında Güney Amerika ülkesi Arjantin, 24 adet kullanılmış F-16'nın devri konusunda Danimarka ile sözleşme imzalamıştı. Javier Milei liderliğindeki ülke, Çin'den JF-17 satın almaya hazırlanırken birdenbire U dönüşü yaparak çok eski model iki düzine F-16 için 300 milyon dolar ödemeye razı oldu. İkinci el uçakların yeni taliplisinin ise bir başka Güney Amerika ülkesi Brezilya olduğu ortaya çıktı. Brezilya askerî bürokrasisinden bir kaynak, Amerikan Jane's Defense platformuna verdiği bilgide, F-16 Savaşan Şahin (Fighting Falcon) satın alımı konusunda Washington yönetimiyle temas halinde olduklarını aktardı. 

BREZİLYA 24 TANE KULLANILMIŞ F-16 İSTEDİ Brezilyalı subaya göre hava kuvvetleri, ABD envanterindeki F-16'lardan 24 tanesine müşteri oldu. Amerikan yönetiminin sıcak bakması gayet muhtemel görülen satış süreci konusunda Brezilya ordusu 2024 bitmeden kesin kararını verecek. Mevcut tablo, Türkiye'nin 40 adet Blok/72 Viper seviyesinde üretilmesini talep F-16'ların eski modellerinin bile hâlâ revaçta olduğunu gösteriyor. ABD Hava Kuvvetleri'nin operasyonel vaziyette tuttuğu 840'ın üzerinde F-16 uçağı bulunuyor. 

Değişik varyantlardan oluşan bu varlık haricinde servis dışı kalmış, atıl bırakılmış ve uçmak için ağır bakıma ihtiyaç duyan 1400'ün üzerinde daha F-16 bulunduğu sanılıyor. ABD ordusu son 50 yılda toplam 2 bin 231 adet F-16'yı bünyesine dahil etti. Bunlardan 840'ı kullanılıyor. Brezilya'ya satılması düşünülen uçakların hangi gruptaki F-16'lardan oluşacağı şimdilik netlik kazanmadı. Washington yönetiminin bir süre önce Kolombiya'ya benzer bir teklifle gittiği iddia ediliyor. Eğer tüm bu ülkeler F-16'ya sahip olursa Güney Amerika'da bu uçakları kullanan ülke sayısı 5'e ulaşacak: Arjantin, Venezuela, Şili, Brezilya, Kolombiya. 

YENİ UÇAK SİPARİŞLERİ 300'E DAYANDI Güney Karolina eyaletinde bulunan F-16 fabrikasında ayda 4 uçak üretiliyor. Lockheed Martin şirketi Bahreyn, Bulgaristan, Slovakya, Tayvan, Ürdün ve biri de ismi açıklanmayan toplam 6 ülkeden 130'u aşkın F-16 siparişi aldı. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birkaç ülkenin daha siparişleriyle birlikte taahhüt edilen yeni uçak sayısı 300'e ulaştı. Amerikan yönetiminin F-16 üretimi konusunda Türkiye ile işbirliği yapmaması halinde bu uçakların teslimatının tamamlanması uzun yıllar alacak. 

Güney Amerika ülkesi Brezilya ise kısa yoldan ikinci el F-16'lara sahip olmak istiyor. 40 adet Gripen savaş uçağı alımı konusunda İsveçli Saab şirketiyle anlaşması bulunan Brezilya'da aynı zamanda Gripen uçaklarının montaj tesisi bulunuyor. 40 adet Gripen teslimatı 2027 yılına dek tamamlanacak.

Güncellenme Tarihi : 21.6.2024 21:23

İLGİLİ HABERLER