İLKÖĞRETİM OKULLARINA TİCARET DERSİ
Türk insanının ticari alandaki başarıları ve ekonomik hedefler, devleti bu yöndeki altyapı çalışmalarını hızlandırmaya yöneltiyor. 100 milyar dolarlık ihracat çıtasını aşan Türk sanayi ve ticaretine yeni nesiller yetiştirmek için ilköğretim okullarından itibaren eğitim verilecek. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın talebi doğrultusunda harekete geçen Milli Eğitim Talim ve Terbiye Kurulu, gençlerin girişimci ruhlarını ve ticari kabiliyetlerini ortaya çıkarmak için okullarda 'ticaret ve girişimcilik' adı altında ders vermeye hazırlanıyor. Gençleri okul sonrasında ticarete yöneltmeyi amaçlayan dersin 2008-2009 eğitim-öğretim döneminde müfredat kapsamına alınması bekleniyor.
AK Parti İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya'nın çalışmaları doğrultusunda harekete geçen Sanayi Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı'na okullarda öğrencilerin ticari zeka ve kabiliyetlerini ortaya çıkarmayı öngören bir ders verilmesi talebinde bulundu. Bakan Zafer Çağlayan da, "Gençlerimizin iş dünyasında önemli roller üstlenebilmesi ve bireysel gelişmelerine katkı sağlanmasını teminen, 'ticaret ve girişimcilik' konusunun ilk ve ortaöğretim kurumlarında müfredata alınması için Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde gerekli girişimler başlatılmıştır." değerlendirmesinde bulundu.
Alınan bilgilere göre, ilgili talebi gündemine alan konu önümüzdeki günlerde Talim ve Terbiye Kurulu'nda değerlendirecek. Öncesinde, iki bakanlık arasında görüşmeler yapılacak ve verilecek dersin çerçevesi belirlenecek.
Bazı meslek liselerinin müfredatında ekonomi içerikli dersler bulunuyor; ancak gençlerin ticari ruhunu ortaya çıkarmayı hedefleyen bir ders yok. Sanayi Bakanlığı ise tüm ilk ve ortaöğretim okullarını kapsayacak bir dersin müfredata alınmasını istiyor. Talim ve Terbiye Kurulu'nun alacağı karar çerçevesinde, 'ticaret ve girişimcilik' veya 'ticaret bilgisi' adlı dersin 2008-2009 eğitim ve öğretim yılında 9. sınıftan itibaren okutulması bekleniyor. Dersin zorunlu veya seçmeli olmasına kurul karar verecek.
Uzun süredir söz konusu dersin müfredata alınması için çalışan AK Parti Milletvekili Alaattin Büyükkaya, iki bakanlık arasında başlatılan projenin çok önemli olduğunu vurguladı. Okullardan mezun olan öğrencilerin neredeyse hiçbirinde 'bir iş kurayım, yanımda işçi çalıştırayım, ticaret yapayım, para kazanayım' anlayışı olmadığına dikkat çeken Büyükkaya, "Biz tarih boyunca 'asker milletiz' demişiz. Askerliği ve yöneticiliği biz yapmışız, ticareti ise azınlıklar yapmış. Ancak Cumhuriyet döneminden sonra özellikle de son 30-40 yıldır ticaret işine kafa yormaya başladık. Şimdi anlaşıldı ki Türklerin girişimcilik ruhu inanılmaz bir boyutta." dedi. Ticaret konusundaki altyapıyı oluşturma adına okullara mutlaka girişimcilik konusunda bir ders konması gerektiğini belirten Büyükkaya, "Verilecek derste, nasıl iş kurulacağı, iş kurmanın esasları ve özellikleri, iş kurma fikrinin ortaya çıkması gibi konular anlatılmalıdır. Bu ders zorunlu olmalıdır. Topluma küçük yaştan itibaren ticaretin öğretilmesi gerekir. Artık asker milletten tüccar millete geçmeliyiz." diye konuştu. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, okullarda tüccarlık dersi verilmesini son derece olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi: "Adı her ne olursa olsun bu konuda asgari düzeyde de olsa bir eğitimin verilmesi gerekiyordu. Dünya ticaretinden daha fazla pay almak istiyorsak ticarete dair temel bilgilerin öğretilmesi gerekir." İş Hayatı Dayanışma Derneği Başkanı Murat Sungurlu uygulamanın çok faydalı olacağını belirterek, "Çünkü birtakım şeylerin okuldaki anlamıyla reel hayata geçişte farklılık arz ediyor. Ticarete başlayacak işadamı olacak kişilerin böyle eğitimden geçmesi çok istifadeli olacaktır. Kağıttan öğrenilenle gerçek hayat farklı." diye konuştu. Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu Başkanı Hazim Sesli de uygulamayı destekleyerek, "Öğrencilerin ticaret hayatının işleyişini öğrenmeleri ticaret yapmasalar bile hayatlarında işe yarayacaktır." dedi.
İş dünyasından tam destek
Ticaret ve girişimcilik dersi projesi iş dünyası tarafından olumlu karşılandı.
İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, öğrencilere asgari düzeyde bir eğitimin verilmesi gerektiğini kaydederek, dünya ticaretinden pay almak için insan sermayesindeki kalitenin önemine işaret etti. İŞHAD Başkanı Murat Sungurlu da, gençlerin reel hayata hazırlanması açısından uygulamanın çok faydalı olacağını söyledi.
(ZAMAN)
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:14