Ekonomi
  • 29.3.2013 13:59

İngiltere'den Rum bankalara ambargo

MESUT GÜNSEV
LEFKOŞA -
Bakanlık vatandaşlardan maaşlarını alabilmeleri için ya Büyük Britanya Bankası’nda hesap açmaları veya yine aynı bankadaki hesap numaralarını (veya güvendikleri bir kişinin hesap numarasını) vermelerini istedi.

Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan gazetelerden Haravgi; “İngiltere’den Kıbrıs Bankalarına Engel. Kıbrıs’ta Daimi Yaşayan Emeklilerini, Maaş Alabilmek İçin İngiltere’de Hesap Açmaya Çağırdı” başlıklı haberinde, ilgili bakanlığın, Güney’de yaşayan İngiliz vatandaşlarına Müdür Graeme Wallace imzasıyla gönderdiği mektupta, kendilerine sunulan iki seçenekten birini tercih etmemeleri halinde, Rum bankalarına güven yeniden tesis edilene kadar hak ettikleri maaşların gönderilmeyeceğini bildirdiğini yazdı.

Euro Grubu’nun, Rum bankacılık sistemini “bir gecede dağıtan” kararının büyük boyutlar kazanmakta olduğu yorumunu yapan gazete, İngiltere Çalışma ve Emeklilik Bakanlığı tarafından alınan kararın Güney’de yaşayan binlerce İngiliz vatandaşını ve yıllarca İngiltere’de çalıştıktan sonra Güney’e kesin dönüş yapan Rumları ilgilendirdiğini belirtti.

Gazete, bu talimatın derhal değişmemesi halinde Rum turizmini de kaçınılmaz olarak olumsuz etkileyeceğini belirtti. İngiltere’den kesin dönüş yapan bir Rum’un kaynak gösterildiği haberde, adı belirtilmeyen Rum’un, Güney’deki bankaların dün yeniden açıldığını hatırlatarak, kararın yeniden gözden geçirilmesini istemesi üzerine İngiltere Çalışma ve Emeklilik Bakanlığı’ndan olumsuz cevap aldığı kaydedildi.

Gazete, İngiltere’nin Güney Kıbrıs için önemli bir turizm pazarı olduğun, son yıllarda binlerce İngiliz vatandaşının Rum tarafından ev satın aldığını ve bu evleri ya daimi ikamet için veya yazlık olarak kullandığını haberine ekledi.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 16:47

İLGİLİ HABERLER