Dünya
  • 31.1.2007 11:20

"IRAK'IN TEK PARÇA KALIP KALMAMASI ABD İÇİN ÖNEMLİ DEĞİL"

ABD'nin BM eski daimi temsilcisi ve Başkan George Bush'a yakın isimlerden biri olan John Bolton, “Irak'ın tek parça olarak kalması veya üç parçaya bölünmesi arasında, ABD'nin stratejik çıkarları açısından hiç bir fark olmadığı” görüşünü savundu.

 Bolton Le Monde gazetesinde bugün yayımlanan demecinde, ABD'nin mümkün olduğunca erken bir şekilde, Irak'ta yetkiyi Iraklılara devretmesi gerektiğini, Irak'ın yetki ve sorumlulukları üstlenmesi gerektiğini belirterek, “ABD için, tek Irak ile üç Irak arasında bir fark yok” dedi.

Bolton, “Tek Irak olsun veya üç Irak olsun, ülke Şiiler tarafından yönetilsin veya (Irak içi) bir koalisyon tarafından yönetilsin, bunların bizim stratejik çıkarlarımız açısından bir önemi yok. Bizim stratejik çıkarımız, (Irak'ta) teröristlere sığınak olacak, tamamen başarısız bir devletin ortaya çıkmamasının veya terörist bir devletin ortaya çıkmamasının güvence altına alınmasında” dedi.

Irak'a 21.500 Amerikan askeri gönderilmesi kararına ilişkin olarak da, “bu, bir çok kötü seçeneğin en iyisi” diyen Bolton, Irak'ta hatalar yapılmış olduğunu kaydetti ve “ancak Irak'ı işgal etmek ve Saddam Hüseyin'i devirmek doğru bir karardı” diye konuştu

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:27

İLGİLİ HABERLER