Gündem
  • 4.12.2023 17:00

İsrail askeri duraktakileri kurşunlayan Filistinliyi vuran Yahudiyi terörist sanıp delik deşik etti

İki hafta önceki olayın sırrı çözüldü

Filistinli kardeşlerin durakta bekleyenlere saldırısına silahla karşılık veren Yahudi vatandaşı korkunç bir şekilde öldürüldü. Netanyahu'nun silahlandırdığı sivili terörist sanan İsrail askeri kendisini kurşun yağmuruna tuttu.

Yetkililer, geçen hafta Kudüs'te düzenlenen ölümcül HAMAS saldırısına müdahale eden bir Yahudi vatandaşı vurup öldürdüğü iddia edilen İsrailli yedek askerin soruşturulduğunu ve silahlarına el konulduğunu söyledi.

Police and rescue workers at the scene of a terror shooting attack in Jerusalem, November 30, 2023. (Ohad Zwigenberg/AP)

İsrail polisi, 37 yaşındaki İsrailli sivil Yuval Doron Castleman'ın, Castleman'ın Perşembe sabahı bir otobüs durağında düzenlenen terör saldırısına ateş açmasından ve başarılı bir şekilde müdahale etmesinden birkaç dakika sonra İsrail Savunma Kuvvetleri yedek subayı tarafından ölümcül bir şekilde vuruldu…

He was executed': Father of man killed after taking out terrorists decries  response | The Times of Israel

Castleman otobüs durağına müdahale etmeden önce, Shin Bet ajansı tarafından 38 yaşındaki Murad Nemer ve 30 yaşındaki İbrahim Nemer kardeşler olarak tanımlanan iki Hamas silahlı adamı, 24 yaşında hamile bir kadın ve bir kadın da dahil olmak üzere üç İsrailli sivili ölümcül bir şekilde vurmuştu. 

Castleman silahlı kişileri otobüs durağında gördü ve işe giderken kurbanlara yardım etmek için aracını kenara çekip silahını çıkardı. Ters taraftaki kerdeşlerden birisini vuran Castleman ardından da canından oldu.
İsrail askerleri elinde silahla gördükleri sivil kıyafetli Yahudi'yi terörist sandı…

Hemen silahını yere attı, ellerini havaya kaldırdı ve İbranice "Ateş etmeyin!" diye bağırdı. IDF askerleri olay yerine geldiğinde güvenlik görüntüleri ortaya çıktı.

 Castleman gece yarısından hemen önce, 38. yaş gününe birkaç dakika kala öldü.

Polis, "Şu ana kadar yapılan soruşturmanın bulguları, saldırı sırasında IDF askerlerinden birinin, teröristleri etkisiz hale getirmek için cesurca ve cesurca hareket eden  Yuval'ı (Doron Castleman) üçüncü bir terörist olarak tespit ettiğini ve yanlışlıkla bundan şüphelendiğini gösteriyor" dedi. Castleman'ın ölümünden sonra yaşanan olay.

Pazar günü IDF, Castleman'ı vuran şüphelinin - ABC News'e göre İsrail'in Kanal 14 TV'sinin yedek asker Aviad Frija olarak tanımladığı - soruşturma altında olduğunu doğruladı.

Times of Israel'e göre ordu, "IDF, cesaret ve kahramanlıkla hareket eden ve Kudüs'teki saldırıda teröristlerle çatışmaya girip onları ortadan kaldıran Yuval Doron Castleman'ın ölümünden duyduğu üzüntüyü ifade ediyor" dedi .

“Rahmetli Yuval'ın ölümüne neden olan saldırıyı gerçekleştirdiğinden şüphelenilen yedek asker, olay günü ilk sorguya alındı. Asker hafta sonu kendi birliğinde değildi ve bugün Askeri Polis Soruşturma Birimi tarafından sorgulanmak üzere geldi" dedi.

Sağlık personeli Perşembe günü Kudüs'teki silahlı saldırı bölgesinden bir kurbanı uzaklaştırdı.ABIR SULTAN/EPA-EFE/Shutterstock

IDF, olaya karışan ikinci bir askerin de sorgulandığını söyledi.

Güçler, "Askerlerin silahları alındı ​​ve inceleme için naklediliyor" diye ekledi.

ABC News'e göre babası, Castleman of Jerusalem'in iki teröristle yüzleşmek için kendi silahını kullandığını söyledi.

Frija ise Kanal 14 TV'ye, sözde "tepedeki gençlik" veya işgal altındaki Batı Şeria'daki tepelerde oturan radikal Yahudi gençlerden oluşan bir filoda aktif olduğunu söyledi. 

ABC News, ayaktakımının bölgedeki Filistinlilere saldırdığının bilindiğini belirtti.

"Tepedeki gençler" aynı zamanda İsrail'in ulusal güvenlik bakanı Itamar Ben-Gvir ile de siyasi olarak aynı çizgide. Bu kişi, Perşembe günkü olayı silah taşıyan İsrailli sivillerin sayısını artırma çabasını savunmak için kullanan aşırı sağcı, abartılı ve tartışmalı bir isim. 

Cumartesi günü yaşanan silahlı saldırıyla ilgili soru sorulduğunda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Castleman'ın öldürülmesiyle ilgili endişeleri bir kenara bırakmış görünüyordu.

Gazetecilere verdiği demeçte, "Silahlı sivillerin varlığı birçok kez günü kurtardı ve daha büyük bir felaketi önledi" dedi. “Belki de bunun bir bedelini ödeyeceğiz. Hayat bu.”

Netanyahu'nun siyasi rakibi Benny Gantz, başbakanın sosyal medyadaki tutumunu eleştirdi.

2020'den 2021'e kadar kısa bir süre İsrail'in yedek başbakanı olarak görev yapan Gantz, X hakkında şunları yazdı: "Bu 'hayat' değil, bir uyarı işareti."

Times of Israel'in haberine göre Castleman'ın ailesi, "infaz" olarak adlandırdıkları ölümüyle ilgili yanıtlar istiyor .

"Henüz kimse bizimle resmi olarak konuşmadı. Tam olarak ne olduğunu bilmek istiyoruz. Görüntülerde teröristlere saldırdığını, onları etkisiz hale getirdiğini ve aniden onu vurduğunu görebiliyorsunuz" dedi babası Moshe, Kanal 13'e verdiği demeçte.

İsrail askerleri hakkında "Durumu doğru okumadılar" dedi. “Şu anda yargılayıcı olamam: Bu durumda ne yapardım? Ancak bunu iyice araştırmalarını ve olaydan sonuç çıkarmalarını istiyorum.”

Pazar günü Netanyahu, Castleman'ın öldürülmesine ilişkin tutumunu gözden geçirmiş gibi göründü ve yeni bir açıklamada 37 yaşındaki kişinin "İsrail'in kahramanı" olduğunu söyledi.

Yuval Castleman'ı vuran şüpheli asker: "Silah çıkardığını sanıyordum"

IDF, Yuval Doron Castleman'ın ölümüne karışan iki asker hakkında soruşturma başlatarak silahlarına el koydu.Haber 13 açıklaması: Saldırı mahallinde bulunan ikinci asker, yaptığı incelemede arkadaşına bağırdığını söyledi. Ateş etmeyi bırakın, ateş eden asker: "'Ateşi kesin' duymadım." Bugün yayınlanan bir belgede Castleman'ın vurulduğu ve yanında cüzdanını askere doğru fırlattığı görülüyor. Kimlik kartında terörist olmadığı yazıyor ama terörist yine de onu vurarak öldürüyor

İlk yayın:  Geçtiğimiz hafta Kudüs'te düzenlenen saldırıda teröristleri etkisiz hale getiren ve ölü olarak vurduğundan şüphelenilen yedek servisteki asker Yuval Doron Castleman, bugün (Pazar) Savunma Bakanlığı'nda ihtarla sorguya çekildi. Başka bir askerin bana 'ateşi kesin' diye bağırdığını duymadım, bu yüzden tekrar ateş ettim." Polis bu versiyondan şüphe ediyor çünkü bugün yayınlanan belgelerde Castleman'ın hayatı için yalvardığı belgelerde görülüyor.

Olay yerinde bulunan diğer muvazzaf asker ise yaptığı incelemede arkadaşına ateş etmeyi bırakması için bağırdığını söyledi. Castelman ilk önce çenesinden vuruldu ve savaşçılara onların düşündüğü gibi bir terörist değil, Yahudi olduğunu bağıramadı. Daha sonra askerlerin kimliğini görebilmesi için cüzdanını attı ama yine de askerlerden biri onu vurarak ölümüne neden oldu.

IDF'nin ilk kez müdahale etme niyetinde olmadığını açıklamasının ardından, bugün iki asker sorgulanmak üzere İsrail Savunma Kuvvetleri'ne çağrıldı. Silahları incelemeye alındı, haklarında komuta tedbiri alınması da düşünülüyor. İsrail Silahlı Kuvvetleri sözcüsü tarafından bugün yayımlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Cesaret ve kahramanlıkla hareket eden Yuval Katselman'ın vefatından dolayı üzüntülerimizi ifade ediyoruz." Hatta Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi bugün bana şunu işaret etti Komutanlar: “Asker elini tutana ateş etmez.”

Başbakan Binyamin Netanyahu, bugün erken saatlerde Yuval Castleman'ın babasıyla görüşmüş ve daha sonra şunları söylemişti: "Yuval İsrail'in bir kahramanıdır, bu konu iyice araştırılmalıdır." Silah dağıtımı politikasının devam edip etmeyeceği sorusuna ise şöyle yanıt verdi: "Bu politikaya devam etmemiz gerektiğine inanıyorum. Bunun bedelini ödeyebiliriz, hayat bu."

Netanyahu, şunları söyledi: "Yuval, büyük bir kahramanlık sergileyerek birçok hayat kurtardı ama ne yazık ki orada korkunç bir trajedi yaşandı; kendini kurtaran adam öldürüldü. Bu konunun iyice araştırılması gerekiyor. Bugün Yuval'ın babası Moşe ile konuştum. Dünyanın tuzu, Siyonist bir aile, muhteşem bir aile, ben ve tüm ulus onlarla birlikte İsrail kahramanının ölümünün yasını tutuyor." Konuşmanın ardından Moshe News 13'e şunları söyledi: "Başbakan dün gece benimle konuştu ve tüm gerçekleri bilmediğini söyledi."

Bakan Benny Gantz, dün sabah Netanyahu'nun sözlerine yorum yaparak Twitter hesabından şunları yazdı: "Kahraman Yuval'ın durumu 'hayat' değil, ders alınmasını gerektiren bir uyarı işaretidir. Onu bu duruma sürükleyen koşullar kapsamlı bir şekilde araştırılıyor." , prosedürler ve silahın saflığına uyulması gerekiyor." Bakan Gadi Eisenkot da Facebook hesabından yaptığı paylaşımda konuyla ilgili şu yorumu yaptı: Eisenkot, "Yuval'ın gösterdiği gibi inisiyatif alma ve temas için çaba gösterme konusunda eğitim vermeliyiz - ayrıca ateş açma talimatlarına göre 

Güncellenme Tarihi : 4.12.2023 15:56

İLGİLİ HABERLER