Gündem
  • 27.9.2024 21:40

İsrail'in 2 tonluk 10 bombayla vurduğu Hizbullah karargahı toz oldu

İsrail Savunma Kuvvetleri, Beyrut'taki Hizbullah karargahını vurdu, Nasrallah hedef alındı.. Saldırıda her biri iki tonluk 10 bomba kullanıldı. Bombardımanda 6 bina yerle bir oldu. Binalardan geriye toz kaldı

Nasrallah'ın kesin kaderi henüz bilinmiyor ancak bir İsrailli yetkili, saldırı sırasında binada olduğuna dair belirtiler olduğunu söylüyor. Netanyahu, BM konuşmasından hemen önce saldırıyı onayladı ve New York ziyaretini yarıda kesti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcülük Birimi, Cuma akşamı, Beyrut'un Dahieh semtinde, yerleşim yerlerinin altında bulunan Hizbullah terör örgütünün Merkez Karargahı'na yönelik isabetli bir saldırı düzenlediğini bildirdi.

"Şu anda IDF Savunma Yönergeleri'nde herhangi bir değişiklik yok. Herhangi bir değişiklik yapılacaksa, IDF ve İç Cephe Komutanlığı'nın resmi platformlarında bir güncelleme yayınlanacak," diye ekledi.

Lübnan'dan gelen haberlere göre, saldırı sırasında Hizbullah'ın üst düzey yetkilileri karargahtaydı ve saldırının hedefleri arasında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah da vardı.

Nasrallah'ın akıbeti henüz tam olarak bilinmezken, Hizbullah'tan üst düzey bir yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada , Hizbullah liderinin hayatta olduğunu söyledi.

ABC News'e konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili, İsrail'in saldırıda Nasrallah'ı hedef aldığını belirterek, saldırı sırasında Nasrallah ve bazı yardımcılarının Beyrut'ta kısa bir ziyarette bulunduğunu söyledi.

İsrailli bir yetkili, saldırı sırasında Nasrallah'ın karargahta olduğuna dair belirtiler olduğunu ancak kendisine zarar verilip verilmediğine dair resmi bir doğrulama olmadığını söyledi.

Bazı haberlerde, Nasrallah'ın kuzeni ve Hizbullah Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Safieddin'in saldırıda yaralandığı veya öldürüldüğü belirtilirken, terör örgütü içindeki bir kaynak Reuters'a Safieddin'in hayatta olduğunu söyledi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırısında en az iki kişinin öldüğünü, 76 kişinin de yaralandığını belirtirken, bunun ön değerlendirme olduğunu ve sayıların artmasının beklendiğini söyledi.

Üst düzey bir savunma yetkilisi Galei Tzahal'a (IDF Radyosu) yaptığı açıklamada , "Saldırı sırasında Hizbullah karargahında bulunanlar canlı çıkamadı." dedi.

Saldırıya ilişkin değerlendirmede bulunan İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Tümamiral Daniel Hagari, "Birkaç dakika önce İsrail Savunma Kuvvetleri, Hizbullah terör örgütünün merkez karargahına tam isabetli bir saldırı düzenledi. Burası Hizbullah terörünün merkezi konumundaydı." dedi.

"Hizbullah'ın merkezi karargahı, Hizbullah'ın Lübnan halkını insan kalkanı olarak kullanma stratejisinin bir parçası olarak, Beyrut'taki Dahieh'in kalbindeki konut binalarının altına kasıtlı olarak inşa edildi. 8 Ekim'de Hizbullah İsrail'e saldırmaya başladı," diye devam etti.

Hagari, "Hizbullah'ın İsrailli sivillere roket, füze ve intihar uçakları fırlatmasının üzerinden neredeyse bir yıl geçtikten, İsrail'in dünyayı uyarmasının ve Hizbullah'ın durdurulması gerektiğini söylemesinin üzerinden neredeyse bir yıl geçtikten sonra, İsrail, sınırlarında kendilerini yok etmeye çalışan bir terör örgütü varsa dünyadaki her egemen devletin yapacağını yapıyor ve halkımızı korumak için gerekli adımları atıyor, böylece İsrailli aileler evlerinde güvenli ve emniyetli bir şekilde yaşayabilsinler" dedi.

Başbakan Binyamin Netanyahu, BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasından hemen önce Hizbullah karargahına yönelik saldırıyı onayladı.

Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, gelişmeler ışığında, "Başbakan Netanyahu'nun İsrail'e dönüşünü öne almaya karar verdiği ve bu akşam ABD'den ayrılacağı" belirtildi.

Netanyahu'nun cuma akşamı yerel saatle 20.00'de (İsrail saatiyle 03.00) New York'tan havalanması ve İsrail'e vardığında Tel Aviv'deki Kirya üssünde durum değerlendirmesi yapması bekleniyor.

Pentagon Sözcüsü Sabrina Singh, ABD'nin Beyrut'taki İsrail saldırısıyla ilgili önceden bir uyarı almadığını belirterek, Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın saldırı devam ederken Savunma Bakanı Austin ile telefonda görüştüğünü söyledi.

Beyaz Saray'dan bir yetkili, ABD Başkanı Joe Biden'ın Beyrut'taki saldırılarla ilgili olarak ulusal güvenlik ekibi tarafından bilgilendirildiğini söyledi.

Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, Hizbullah Merkez Karargahı'na düzenlenen saldırının ardından Genelkurmay Forumu'nda yaptığı durum değerlendirmesinde, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin hem taarruz hem de savunmada her alanda yüksek hazırlık seviyesinde olduğunu vurguladı.

Beyrut'taki İran Büyükelçiliği, İsrail saldırısına yanıt vererek, "İsrail suçu, oyunun kurallarını değiştiren tehlikeli bir tırmanıştır. İsrail rejimi bir katliam gerçekleştirdi." dedi.

Güncellenme Tarihi : 27.9.2024 21:53

İLGİLİ HABERLER