Gündem
  • 7.11.2006 17:35

"İSTANBUL'DA DEPREM ÇALIŞMALARININ YETERLİ OLDUĞUNU SÖYLEMEK İDDİALI OLUR"!..

İstanbul Vali Yardımcısı Adem Karahasanoğlu, "İstanbul büyük bir depreme hazır, ama tüm çalışmaların yeterli olduğunu söylemek de çok iddialı olur" dedi.
      Karahasanoğlu, Sivil Savunma Genel Müdürlüğünce Türk Silahlı Kuvvetleri ile koordineli olarak 5 ilçede 7.2 büyüklüğündeki deprem senaryosuna göre yapılan arama ve kurtarma tatbikatına ilişkin basın toplantısı düzenledi.
      Tatbikatta önemli bir aksaklık olmadığını, çalışmaların plan dahilinde sürdüğünü anlatan Karahasanoğlu, çalışmaların senaryo gereği yarın ve yarından sonra da süreceğini kaydetti.
      Karahasanoğlu, yarın çadırkentlerin kurulması, deprem sonrası dışarıda kalanların insani ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik çalışmaların yapılacağını belirterek, ayrıca yurt içinden ve yurt dışından gelecek yardımların koordinasyonuna ilişkin senaryonun uygulanacağını söyledi.
      Senaryoya göre belli bir kriter ele alınmadan ölü ve yaralı sayılarının tespit edildiğini ve bunların üzerinde fazla durulmaması dileğinde bulunduklarını anlatan Karahasanoğlu, şunları kaydetti:
      "Tatbikat, Mart ayından bu yana tasarlandı. Tatbikatın İstanbul’da olması muhtemel depremle uzaktan yakından alakası yok. Meydana gelen son 2 depremle uzaktan yakından alakası yok. İstanbullular müsterih olsunlar. Tatbikatın asıl amacı, imkan ve kabiliyetlerimizi sonuna kadar kullanmaktı. Bundan sonra olabilecek eksik ve aksaklıkları gidermek için önlem almaktı. Amaç, İstanbul’da olası depremde can ve mal kaybını en aza indirmektir." Tatbikatta senaryoya göre meydana gelen yangınlara zamanında müdahale edildiğini de dile getiren Karahasanoğlu, amaçlarının, çıkan yangın sayısından çok tüm yangınlara kısa bir sürede ulaşmak olduğunu ifade etti.
     
     İSTANBUL HAZIR MI?
      Karahasanoğlu, yabancı bir basın mensubunun, "İstanbul büyük bir depreme hazır mı?" sorusu üzerine de "İstanbul büyük bir depreme hazır ama tüm çalışmaların yeterli olduğunu söylemek de çok iddialı olur" dedi.
      Kentteki mevcut yapı stokunda sorunların var olduğuna işaret eden Karahasanoğlu, tatbikatta afet sonrası yapılacak müdahaleleri değerlendirdiklerini anlattı.
      "Aldığınız sonuçlardan mutlu musunuz?" sorusu üzerine de Karahasanoğlu, "Aldığımız sonuçlardan şu an mutluyuz" dedi.
      "Olası bir depremde olabilecek yağmalara ilişkin önlemler nelerdir?" sorusu üzerine de Karahasanoğlu, 1999 depreminde bu tür olaylar yaşandığına işaret ederek, bu konuda emniyet birimlerinin gerekli önemleri aldığını söyledi.
      Ulaşıma ilişkin bir soruya yönelik de Karahasanoğlu, İstanbul’da normal bir günde trafikte bir yerden bir yere ulaşmanın zor olduğuna dikkati çekerek, bu nedenle planlamalarda hava ulaşımının üzerinde durulduğunu ve gerek askeri, gerekse özel kişilere ait helikopterlerin tespit edildiğini anlattı.
      Karahasanoğlu, "Acil ulaşım yollarının normal zamanlarda araçlarla kapalı bulunduğuna" ilişkin bir değerlendirme üzerine de, "İstanbullulardan istirham ediyorum, acil ulaşım yollarını araçlarla işgal etmeyin" diye konuştu.
     
     ASKERİYENİN MOBİL HABERLEŞME SİSTEMİ TANITILDI
      Basın toplantısının ardından Türk Silahlı Kuvvetlerince kriz merkezi bahçesine kurulan "Mobil muhabere modülleri" basına tanıtıldı. Verilen bilgiye göre, sistemle İl Kriz Merkezi, 1. Ordu Komutanlığı, İlçe Afet Koordinasyon Merkezleri arasında iletişim sağlandı.
      Herhangi bir doğal afet anında bölgeye intikalinden itibaren 15 dakika içinde telsiz haberleşmesi, yaklaşık 1 saat sonra da uydu haberleşmesi sağlayan sistem, kesintisiz 24 saat telsiz, uydu, faks, internet ve web gibi haberleşme hizmetleri verebiliyor.
      52. Zırhlı Tümen ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Cengiz Aslan da sistem
      hakkında bilgi vererek, kentin 12 merkezinde bu sistemi kurabilecek yeteneğe sahip olduklarını dile getirdi. Aslan, sistemin 4 yıldır TSK tarafından kullanıldığını da ifade etti.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 01:31

İLGİLİ HABERLER