İŞTE HÜKÜMETİN MEMURA ZAM TEKLİFİ!..
Memur pazarlık masasına 13 milyarlık zam talebiyle oturdu. Ancak bütçenin durumu memura istediğini almakta yol vermiyor.
Buna karşılık hükümetin elindeki bütçe imkanları yıllık zam oranının yüzde 6,1'i geçmesine izin vermiyor. Talebin karşılanması için 9,4 milyar ek kaynak gerekiyor.
Yaklaşık 2,5 milyon memurun 2011 yılı zammını belirlemek için hükümetle pazarlık masasına oturan memur sendikaları toplamda 13 milyar liraya ulaşan bir talep listesi hazırladı. Yüzde 5 artı 5'lik zam ve ek ödemelerden oluşan memurun talebi, maaşlara yaklaşık yüzde 22 oranında zam yapılmasını gerektiriyor. Buna karşılık henüz vereceği zammı açıklamayan Hükümet'in elindeki bütçe imkanları yıllık zam oranının yüzde 6,1'i geçmesine izin vermiyor. Memurun taleplerinin karşılanabilmesi için Maliye'nin yaklaşık 9,4 milyar lira ek kaynak bulması gerekiyor.
BÜTÇEDE ZAM BELLİ
BUGÜN'ün 2010 bütçesi ve 2011 yılı merkezi yönetim bütçe kanunu icmali üzerinden yaptığı hesaplamalara göre, memurun maaş ve sosyal güvenlik harcamaları gelecek yıl yüzde 6,1 oranında arttırılacak. Buna göre önümüzdeki yıl bütçeye memur maaşları için 3 milyar 119 milyon lira; sosyal güvenlik primi için de 517 milyon lira olmak üzere toplam 3 milyar 636 milyon lira ilave ödenek konacak. Böylece 2011 bütçesinde memura maaş ve prim için yapılacak ödeme 63,1 milyar lirayı bulacak. Bu yıl ayrılan kaynak ise 59 milyar 460 milyon liraydı.
Hükümet söz konusu 2011 bütçe taslağını hazırlarken TÜFE'nin yıl sonunda yüzde 4,9 olacağı hesabı üzerine kurdu. Merkez Bankası enflasyon raporuna göre ise 2011 yılında TÜFE orta noktası yüzde 5,4 olmak üzere yüzde 3,6 ila yüzde 7,2 aralığında gerçekleşecek. 2011 bütçesindeki ödenekler memur maaşlarına 6'şar aylık dilimler halinde yüzde 3 artı yüzde 3 civarında bir zammın yapılmasını şart koşuyor.
Memur-Sen pazarlık masasına toplamda 13 milyar liralık kaynak talebiyle oturdu. Buna göre, yüzde 5 artı 5 zamla 90 TL, ek ödemeyle 120 TL, aile yardımıyla 51 TL, yiyecek yardımıyla 55 TL, toplu görüşme ikramiyesiyle 20 TL olmak üzere maaşlarda ortalama olarak toplam 336 TL artış talep edildi. Bu talepler en düşük maaşa yüzde 26, ortalama memur maaşlarına da yüzde 22 oranında zam yapılmasını gerektiriyor.
Kamu-Sen ise geçmiş dönem kayıplarının karşılanması için maaşlara seyyanen 200 lira; 2011 yılı için de enflasyon hedefinin üzerine yüzde 2 refah payı eklenmesi suretiyle ulaşılan yüzde 10 zam talep etti. Buna göre, zam ve tazminatlarla en düşük dereceli memur için istenen zam 310 TL oldu.
SON KARAR HÜKÜMETİN
Hükümetin memur sendikalardan gelen taleplerin tamamını karşılayabilmesi için 3,6 milyar liralık bütçe ödeneğine ilave olarak önümüzdeki yıl bütçesine 9,4 milyar liralık ek kaynak daha bulması gerekiyor. 2011 bütçesi henüz netleşmedi. Dolayısıyla memura yapılacak zam için bütçeye ilave kaynak aktarma konusunda yetki hükümette bulunuyor. Ancak iş başına geldiği günden bu yana enflasyonla mücadele ve bütçe disiplini uygulayan hükümetin enflasyon hedefinin üzerinde bir zamma kolay kolay yeşil ışık yakmayacağı da ifade ediliyor.
YAZICI'DAN MEMURA İFTAR
Hükümet ile sendikalar arasında süren memur maaş zammı pazarlıklarında 3'üncü turu dün yapıldı. Hükümet zam oranının masaya getirmezken, sendikal hak ve çalışma hayatına yönelik talepler ile hizmet kollarının sorunları ele alındı. Hükümet adına görüşmeleri yürüten Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, dün uzun süren görüşmelerin ardından memur sendikası temsilcileriyle bürokratlara iftar yemeği verdi.
AKYILDIZ: GELECEK TEKLİFE İLİŞKİN UMUTLU DEĞİLİZ
ANKARA - Akyıldız, toplu görüşmenin 3. turunun ardından yaptığı açıklamada, bugünkü toplantıda, referandum paketinde kamu görevlilerine yönelik 3 maddenin gerçek anlamda toplu sözleşme anlamı taşımadığını, uluslararası sözleşmelerde tanımlanan toplu sözleşme niteliğinde olmadığını ifade ettiklerini söyledi.
Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir toplu sözleşme tanımının olmadığını dile getirdiklerini anlatan Akyıldız, bu gerekçelerle dileklerinin Anayasa oylamasında "hayır" kararı çıkması noktasında olduğunu söylediklerini bildirdi.
Çalışma hayatına ilişkin sorunlarla ilgili olarak kurulan komisyonda, Kamu İşveren Kurulu'nun talepleri reddettiğini ifade eden Akyıldız, "Bugün yapılan görüşmede mutabık kalınan konu sadece ve sadece siyaset ve grev hakkıyla ilgili Anayasa değişikliği yapılması yönündedir. Ama bu konuyla ilgili siyasetin adım atması gereken başlıklar vardı. Bu başlıkların başında Avrupa Sosyal Şartı'nın 4, 5 ve 6. maddelerine konulan çekincelerin kaldırılması konusunda siyasi iradenin adım atması gerekmektedir. Bu adım atıldıktan sonra Anayasa değişikliği yapılması gerektiği ifade edilmiştir. Mutabık kalınan tek konu budur" diye konuştu.
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın, 26 Ağustosta ilave bir toplantı yapma önerilerini kabul etmemesini eleştiren Akyıldız, "kamu çalışanlarının sorunlarının gündemden uzak tutulmak istendiğini" iddia etti.
-EL ALTINDAN AÇIKLAMA YAPILDI-
Maaş artışı konusunda gelecek teklife ilişkin umutlu olmadıklarını dile getiren Akyıldız, "Çünkü siyasi irade el altından kamuoyuna açıklamalarını yapmıştır. Öyle görünüyor ki siyasi irade yüzde 2,7 artı yüzde 2,7 toplamda yüzde 5,4'luk bir zam ve 60 liralık da bir ek ödeme artışını hedeflemektedir ya da bunun çok az üzerinde bir gelişmeyle bunu kapatmak istemektedir. Onun için zaten gözden uzak tutmaya çalışmakta, mümkün olduğunca kamuoyuna bu konudaki talebin ve ısrarın yansımasını engellemek istemektedir. Biz buna da müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu.
Akyıldız, bir gazetecinin, "Başbakan Erdoğan'ın 'işçi, memur farkını kaldıralım, çalışan başlığı altında toplayalım grev hakkını verelim' önerisini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna karşılık, "Ben Sayın Başbakana sesleniyorum, elini kaldırsın, 'Allah bir ismi hakkı için, kamu çalışanlarının iş güvencesi korunacaktır' desin, biz varız. Bütün derdimiz iş güvencemiz. Sayın Başbakan, kamu çalışanlarının iş güvencesini elinden almak istemektedir. Bunu müsaade etmeyeceğiz" dedi.