Gündem
  • 19.9.2024 09:35

İşte Lübnan'daki çağrı cihazı saldırılarının bilançosu

Lübnan'da iki gün süren bombalamalar sonucunda 26 kişi öldü, 3 bin 250 kişi yaralandı.. ve Mikati: Birleşmiş Milletler yaşananların neresinde?
Lübnan Sağlık Bakanlığı'na göre, 19 Eylül 2024 Çarşamba akşamı Lübnan'ın çeşitli bölgelerinde AECOM kablosuz cihazlarının patlaması sonucu ölenlerin sayısı 14 ölüye ve 450'den fazla yaralıya yükseldi. Bekçi hükümet Najib Mikati, İsrail'in işgal saldırısına ilişkin uluslararası raporda toplumun sessizliğini kınadı. 

Bakanlık, Çarşamba günü öğleden sonra kablosuz cihazları etkileyen patlama dalgasının sonuçlarına ilişkin ikinci güncellemede, 14 kişinin öldüğünü, 450'den fazla kişinin de yaralandığını bildirdi.

Salı günü, Hizbullah'ın özellikle iletişim için kullandığı "çağrı cihazı" adı verilen binlerce başka türden cihazın patlatılmasına neden olan saldırıda 12 kişi öldü, 300'ü kritik durumda olmak üzere yaklaşık 2.800 kişi de yaralandı. Lübnan Sağlık Bakanlığı'nın çarşamba günü istatistikleri.

Böylece, Salı ve Çarşamba günü Çağrı Cihazı ve AECOM kablosuz cihazlarının patlamasıyla bağlantılı ölü ve yaralı sayısı 26 ölü ve 300'ü kritik durumda olmak üzere 3.250 yaralıya yükseldi.

Lübnanlı bekçi Başbakan Najib Mikati ise Çarşamba akşamı halkına, ülkenin bugün tanık olduğu ikinci dalga radyo patlamalarının sona erdiğine dair güvence verdi.

Bu, Çarşamba günü ülkenin çeşitli bölgelerinde AECOM kablosuz cihazlarının patlamasının ardından gelişmeleri takip etmek için Halk Sağlığı Bakanlığı'na yaptığı ziyaret sırasında geldi.

Mikati, yaptığı açıklamalarda şunları söyledi: "Sağlık Bakanlığı'nı ziyaret etme sebebimiz, Bakanlığın oynadığı büyük rolü ve Bakan Firas Al-Abyad'ın nasıl akıllıca hareket ederek tüm hastaneleri takip edip seferber ettiğini değerlendirmektir."

“Lübnan'da olup bitenlerde Birleşmiş Milletler nerede?” diye sordu.

Lübnan Başbakanı, "Yaşanan talihsizliktir. Evlerinde savunmasız insanlara karşı bu şekilde öldürülen, insanlıktan ve insan haklarından uzak bu toplu suçun dehşetini kimse anlatamaz."

Şöyle devam etti: "(Lübnan) Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib ile temas halindeydim ve ondan bu konuyu görüşmek üzere Güvenlik Konseyi'ne acilen bir davet talebinde bulunmasını istedim."

Lübnan hükümeti ve Hizbullah, İsrail'i bombalamaları gerçekleştirmekle suçladı ve parti, Tel Aviv'i "zor bir hesaplaşma" ile tehdit etti.

İsrail sessizliğini korurken, aralarında New York Times ve CNN'in de bulunduğu Amerikan medya kuruluşları, Tel Aviv'in çağrı cihazlarının içindeki pilleri Lübnan'a varmadan önce patlayıcıyla değiştirdiğini ve ardından bunları uzaktan patlattığını bildirdi.

"Çağrı cihazı" sivillerin, sağlık çalışanlarının ve diğer kişilerin kurumlar içinde veya çeşitli grup ve sistemler içerisinde iletişim kurmak için kullandıkları küçük, taşınabilir kablosuz elektronik iletişim cihazıdır. Şarj edilebilir pillerle çalışır ve kısa mesaj, çağrı, ses ve ışık sinyallerini alır. .

Tel Aviv bunu resmi bir sessizlikle karşılarken, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisi yaptığı açıklamada, danışmanı Topaz Luk'un "X" platformunda daha önce saldırıda Tel Aviv'in sorumluluğunu ima eden bir paylaşımını reddetti. onu silmek.

8 Ekim'den bu yana, Lübnan'daki Lübnanlı ve Filistinli gruplar, özellikle de Hizbullah, İsrail ordusuyla bölen "Mavi Hat" boyunca her gün karşılıklı bombardımanlar gerçekleştiriyor ve bunun sonucunda çoğu Lübnan tarafında olmak üzere yüzlerce kişi ölüyor ve yaralanıyor.

Bu gruplar, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde Amerikan desteğiyle yürüttüğü ve çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 136.000'den fazla Filistinlinin öldüğü ve yaralandığı, 10.000'den fazlasının da kayıp olduğu savaşın sona ermesini talep ediyor. büyük yıkım ve ölümcül kıtlık.

Güncellenme Tarihi : 19.9.2024 09:43

İLGİLİ HABERLER