Sağlık
  • 17.10.2024 11:19

Kalp krizini dakikalar içinde teşhis ediyor

Johns Hopkins Üniversitesi'nden araştırmacılar, kalp krizini dakikalar içinde teşhis edebilen hızlı ve doğru bir kan testi geliştirdi. Bu yenilikçi test, acil tedavi süreçlerini hızlandırarak hayat kurtarma potansiyeline sahip.

Johns Hopkins Üniversitesi'nde geliştirilen yeni bir teknoloji, kalp krizinin hızlı ve doğru bir şekilde teşhis edilmesini sağlamak amacıyla bir çip kullanıyor. Bu çip, kan testlerinde kalp krizi biyomarkerlerini saniyeler içinde görünür hale getiriyor.

Araştırmacılar, bu teknolojinin gelecekte el tipi bir cihaz haline getirilmesini ve evde ya da sahada kullanılabilir olmasını umuyor. Ayrıca, bu testin kanser ve enfeksiyöz hastalıkların tespitinde de kullanılabileceği belirtiliyor.

Geliştirme süreci devam ederken, bu yenilikçi kan testinin kardiyovasküler bakımda önemli bir ilerleme temsil ettiği ve ticari potansiyelinin büyük olduğu ifade ediliyor.

“Kalp krizlerinin hızlı bir şekilde teşhis edilmesi hayati önem taşırken, klinik ortam dışında erken teşhis yapmak çok zor, hatta imkansız hale gelebiliyor. Geliştirdiğimiz yeni teknoloji, bir kişinin kalp krizi geçirip geçirmediğini hızlı ve doğru bir şekilde belirlememize olanak tanıyor.”

HER YIL YALNIZCA ABD'dE 800 BİNDEN FAZLA İNSAN KALP KRİZİ GEÇİRİYOR

Kalp krizinin tanısını koymak, belirtilerin büyük farklılıklar göstermesi ve biyolojik sinyallerin erken aşamalarda ince ve gözden kaçabilecek kadar belirgin olmaması nedeniyle oldukça zordur.

YENİ ESTİN İŞLEYİŞİ

Bu icadın kalbinde, kanın test edildiği, yenilikçi bir nano yapısal yüzeye sahip küçük bir çip bulunuyor.

Johns Hopkins Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden kıdemli yazar Ishan Barman, teknolojiyi şu sözlerle tanımlıyor:

“Çipin 'metasurface' özelliği, Raman spektroskopisi analizi sırasında elektriksel ve manyetik sinyalleri artırarak, kalp krizi biyomarkerlerinin saniyeler içinde görünür hale gelmesini sağlıyor. Bu, testin mevcut yöntemlere kıyasla hem daha hızlı hem de daha hassas olmasını sağlıyor.”

Bu yenilikçi yaklaşım, mevcut testlerle hiç tespit edilemeyebilecek kalp krizi biyomarkerlerini bile tespit edebiliyor.

Güncellenme Tarihi : 17.10.2024 11:21

İLGİLİ HABERLER