KAYNAK : Haber Vitrini
AYHAN TÜRKEZ
ERZURUM - Nene Hatun Kadın Hastalıkları Hastanesi Başhekimi ve Erzurum Kanser Kayıt Merkezi Koordinatörü Patalog Dr. Ali Kurt, beslenme alışkanlıklarının kanser türleri ile yakın ilişkisi bulunduğunu, beslenmenin kanser oluşmasına etkisinin, yüzde 35 ile yüzde 70 arasında olduğunu söyledi.
Dr. Ali Kurt, dünyada yapılan birçok araştırmada, beslenme alışkanlıklarının bazı bölgelerdeki belli kanser türlerinin daha sık görülmesine yol açabildiğinin ortaya konulduğunu anlattı. Kurt, "Beslenmenin kanser oluşumu üzerindeki etkisi üzerindeki çalışmalar tüm dünyada uzun yıllardır devam ediyor. Her ülkede farklı kanser türlerinin farklı oranlarda olduğunu görüyoruz" dedi.
Irk, genetik, hava kirliliği, sigara ve alkol kullanımı gibi kanser türleri üzerinde etki eden faktörlerin arasında beslenme alışkanlığının daha yüksek oranlarda etkisinin görüldüğünü belirten Dr. Ali Kurt, şöyle devam etti: "İskoçya'da kalın bağırsak kanseri Japonlara göre 4 kat daha fazla, meme kanseri Kanada'da İsrail halkına göre 7 kat daha fazla, mide kanseri Japonya'da ABD`ye göre daha fazla, yemek borusu kanseri İran'da İsrail'e göre daha fazla, karaciğer kanseri Afrika'da Avrupa`ya göre daha fazla. Bunun nedeni her bölgenin kendine göre farklı beslenme alışkanlıklarının olması. Farklı genetik yapılar da tartışılmaz bir etken. Ancak beslenme çok daha önemli bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır. ABD'de son yıllara kadar fazla yağ içeren bir diyet uygulanıyordu. Japonlar çiğ balık yiyor, Çin tütsülenmiş gıda tüketiyor, İran daha farklı. Bu yüzden de belli kanser türleri bu bölgelerde öne çıkıyor. Farklı coğrafi koşullarda farklı kanser türlerinin ortaya çıkışı beslenme alışkanlıklarına da bağlıdır. Beslenme alışkanlıkları kanser türlerinin ortaya çıkmasında yüzde 35-70 arasında etkilidir. Bu da küçümsenmeyecek bir orandır."
Beslenme ile kanser türleri arasındaki ilişkiye rağmen kesin sonuç veren diyet reçeteleri beklemenin doğru olmadığını anlatan Dr. Ali Kurt, bunun yerine herkesin sağlıklı hayatı sağlayarak kanserden korunma çabası gösterebileceğini söyledi. Şişmanlıktan sakınmak, yüksek kaloriden uzak durmak, toptan yağ alımını azaltmak, posalı, lifli gıda tüketimi, alkol ve sigaranın azaltılması ya da bırakılmasını öneren Kurt, pişirme yöntemlerinin de kanser oluşumunu hızlandırabildiğini, kızartma, ızgara, tütsüleme yerine buharla pişirme, birçok sebze ve meyveyi çiğ tüketmenin yararlı olduğunu belirtti.
Yemeklerde kullanılan yağlar ile ilgili olarak da son yıllarda birçok araştırma yapıldığını, ayçiçek yağı, soya, mısırözü gibi yağlar üzerinde bilim adamları arasında tartışmaların sürdüğünü anlatan Ali Kurt, "En iyisi annelerimizin zeytinyağlarına yeniden dönmek. Çünkü bugüne kadar zeytinyağı ile ilgili olumsuz bir sonuca ulaşan hiç araştırma yok" dedi. Koruyucu madde içeren gıdaların da fazla tüketilmemesini öneren Dr. Kurt, konserve ya da salamura gıdalar yerine kurutulmuş ya da taze sebze ve meyvelerin daha sağlıklı olduğunu belirtti.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:02