DURAN FİDAN
ADANA - Çukurova'da sağanak yağışlar karpuz piyasasını vurdu. Şiddetli yağışlar, erkenci karpuz gelişimini durdururken, komisyoncular da tarla alımında nazlanmaya başladı.
Yerli karpuzun satışa çıkmasıyla birlikte kaçak İran karpuzu piyasadan çekilirken, tarla fiyatı ile tabla fiyatı arasındaki fark da hem üreticiyi hem de tüketiciyi üzmeye devam ediyor. Adana'da erkenci ürünün ilk yetiştiği Karataş'ın Tuzla Beldesi civarında bir dekar karpuz 900 milyon ile 1 milyar 200 milyon lira arasında satılırken, şehir merkezindeki tablada kilosu 500 ile 600 bin liradan alıcı buluyor.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, bu durumda zararı karpuzunu tarlada ortalamada 150 bin liraya satan üretici ile tabladan 600 bin liraya almak zorunda kalan tüketicinin çektiğini söyledi. Adana'da bu dönem 250-300 bin dönüm alana karpuz ekildiğini ve Tuzla Beldesi'ndeki tarlalarda bir dekardan ortalama 5 ton karpuz alındığını belirten Başkan Ayhan Barut, "Bu da karpuzun tarladaki kilosunun 150 bin liraya gelmesi demektir. Karpuzu toptan alan komisyoncu da hale 300 bin liraya satarken, tabladaki fiyat 600 bin liraya yükseliyor. Burada en tatlı karı yine komisyoncu elde ederken işin külfetini çeken üretici ile karpuzu pahalı yiyen tüketici zarar görüyor" dedi.
Sera karpuzu ekmenin çok karlı olduğu gibi çok riskli de olduğunu dikkat çeken Başkan Barut, "Karpuz ekmek kumar gibi. Büyük riski var. Bu riski çeken de üretici oluyor. Çünkü, herşey tabiat şartlarına bağlı. İklim şartları güzel giderse ürün bol olur, piyasa zayıf gider. Ürün az olursa, piyasa yükselir, üretici de sevinir. Ama iklim şartları kötü giderse, seraya çok para döken üreticinin zararı da büyük olur. Bu yüzden çok intihar edenler oldu" diye konuştu.
Adana'da kırımın başlamasıyla birlikte en büyük sorunun olgunlaşma dönemindeki ham karpuzların hasad edilmesi olduğuna dikkat çeken Barut, "Ham ya da kabak tabir edilen olgunlaşmamış karpuz piyasadaki doğrudan tüketiciyi üründen soğutuyor. Bu da piyasanın yavaşlamasına, dolayısıyla tarla piyasasının düşmesine neden oluyor. Bu nedenle, karpuz komisyoncuları lütfen ham karpuz kırdırmasın. Bundan herkes zarar görür" diye konuştu.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:05