Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, enflasyonun üzerinde artışlar görülen kira ve eğitim gibi sektörlerde rekabetin artırılmasına yönelik tedbirlerin ivedilikle alınması gerektiğini belirtti.
Serdengeçti, Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) toplantısında yaptığı konuşmada rekabetçi ortamın daha zayıf olduğu sektörlerde, kâr marjlarının daha fazla açılmasına yönelik fiyatlama politikası sonucu enflasyonun diğer sektörlere göre daha yavaş düştüğünü belirterek, şöyle dedi:
''Eğitim, kira ve hastane ücretleri gibi sektörlerde gözlenen enflasyondaki katılık, bunun iyi bir örneğidir. Bu çarpık yapının kırılması için, söz konusu sektörlerde rekabetin artırılmasına yönelik tedbirlerin ivedilikle alınması, ileride enflasyon hedefi açısından taşıdığı risk itibariyle önemlidir.''
Ekonominin artık kronik enflasyon döneminden çıktığını da vurgulayan Serdengeçti, ''Ancak bu tanımlar çerçevesinde fiyat istikrarını da henüz sağlamadığımıza ve bugün ekonomimizin hâlâ düşen enflasyon ortamında olduğuna özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum'' dedi.
Serdengeçti, tüketicilerin talep artışına verimlilik artışının eşlik etmesi nedeniyle, bu gelişmenin henüz enflasyonist bir etki yaratmadığına da işaret etti. Düşen enflasyonun yatırımlar üzerindeki etkisinin tüketim artışına göre gecikmeli olarak gerçekleştiğini belirten Serdengeçti, bunun nedeninin, firmaların enflasyondaki düşüşün kalıcı olacağına ikna olmaları ve yatırım kararı almalarının belirli bir zaman gerektirmesi olduğunu söyledi.
'Daha ilk devre bitti'
Serdegeçti, üç yıldır uygulanan ekonomik programa rağmen yatırımların ancak son dönemde canlanma göstermesinin, istikrar ortamının kalıcılığına olan güvenin daha yeni tesis ediliyor olmasından kaynaklandığını söyledi.
ASO Başkanı Zafer Çağlayan da enflasyonla mücadelede Türkiye'nin henüz işin sonuna gelmediğini belirterek, ''Şu an maçın ilk devresini bitirdik. Enflasyonu kalıcı olarak düşük oranlarda tutmak için yapılması gereken daha çok şey var'' dedi.
milliyet
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:00