Ekonomik krizlerden ağır şekilde etkilenen tarım ve hayvancılık kesiminin yeni gelir kaynağı Ankara Tavşanı oldu
Ankara Tavşanı, ekonomik krizin vurduğu tarım ve hayvancılık kesiminin yeni gözdesi oldu. Bakımı masraf gerektirmeyen bu hayvanlardan elde edilen yünün özellikle tekstil sektöründe rağbet görmesi, Ankara Tavşanı çiftliklerinin Anadolu'da hızla yaygınlaşmasını sağladı. Kayseri'de Ankara Tavşanı Üreticileri Birliği kuruldu. Üyelerinin ürettiği Angora yünlerini 40 dolardan, üye olmayanların getirdikleri yünleri ise 30 dolardan satın alan birlik, topladığı yünleri Avrupa merkezli tekstil firmalarına pazarlamaya başladı.
Beslemek sorun değil
Ankara Tavşanı çiftliği kurmak için kendilerine çok fazla müracat olduğunu anlatan Ankara Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, başvuruda bulunlardan yeterli niteliklere sahip bir tesis kurmaları şartı istediklerini belirterek, çiftlik kurmak isteyenlerin damızlık hayvan için yaklaşık 3 ay sıra beklediklerini ifade etti. Bir çift damızlık Ankara Tavşanı'nı 95 milyon liradan satan il müdürlüğü, bir çiftlikte en az 5 çift damızlık hayvan bulunması şartını koşuyor.
Ankara Tavşanı'nın diğer tavşan türlerine oranla bakım gerektirmediğini belirten uzmanlar, tavşanların her tür sebze ve hatta yemek artıklarıyla bile beslenebildiğini söylediler. Beslenme sorunu yaşamayan tavşanların her birinin ayrı bir kafeste tutulması gerekiyor. Çiftlik içerisindeki ısı, kontrol altında tutulmak kaydıyla düşürülerek üşütülen tavşanların, böylece tüylerini daha fazla uzatmaları sağlanıyor.
1 yılda 10 yavru, 1 kg. yün
Ankara Tavşanı'nın dişisi 4 aylıkken, erkeği de 7 aylıkken çiftleşebiliyor. 4 aylık bir yavru dişi çiftleştikten 1 ay sonra ortalama 3 yavru doğuruyor. Doğumdan bir ay sonra tüyleri kırkılan bu tavşan, 1 ay sonra tekrar çiftleşiyor. Ortalama bir tavşan bir yılda 10 yavru doğurup, bir kilograma yakın da yün veriyor. Yani bir anne tavşan sürekli olarak hem yün hem de yavru üretiyor. Ayrıca diğer tavşanlara göre daha iri olan bu türün ağırlığı 5-6 kilogramı buluyor. Oldukça besleyici ve lezzetli bir ete sahip olan bu hayvanlar yaşlandıklarında etleriyle de gelir sağlıyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:13