Gündem
  • 2.4.2013 13:58

Kürtler horon oynuyor, Lazlar halay çekiyor


Karadeniz'de Kürtlerin horon, Lazların şemmame oynadığı kardeşlik beldesi -Samsun'un 19 Mayıs ilçesine bağlı Dereköy beldesinde, Kürt, Türk, Laz ve muhacirler yıllardır barış içinde yaşıyor -Düğünlerde, nişanlarda Kürt kökenli vatandaşların horon oynadığı, Lazların şemmame eşliğinde halay çektiği, aynı cami ve kahvehaneye gidilen beldede, farklı kültürde insanların yıllardır huzur içinde yaşamaları, Anadolu'ya özgü örnek birlikteliği gösteriyor (Fotoğraflı-Görüntülü)

 

02.04.2013 12:08

 


SAMSUN - Samsun'un 19 Mayıs ilçesine bağlı Dereköy beldesinde, Kürt, Türk, Laz ve muhacirler yıllardır barış içinde yaşıyor.
      Düğünlerde, nişanlarda Kürt kökenli vatandaşların horon oynadığı, Lazların şemmame eşliğinde halay çektiği, aynı cami ve kahvehaneye gidilen beldede, farklı kültürde insanların yıllardır huzur içinde yaşamaları, Anadolu'ya özgü örnek birlikteliği gösteriyor.
      Farklı renkleri buluşturan beldenin belediye başkanı Ahmet Topal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 yıldır görevini sürdürdüğünü söyledi.
      Geçmişte Dereköy'ün Muş'tan gelen bir aile nedeniyle ''Dereköy Muş'ta'' ismiyle anıldığını belirten Topal, ''Burada bizden önce Rusya ve Batum'dan gelen Kürtler vardı. Yöreye Cumhuriyetin ilk yıllarında Selanik başta olmak üzere Balkanlardan çok sayıda muhacir gelmişti. 1940'lı yıllarda Giresun, 1960'lı yıllarda da Trabzon, Rize, Ordu yörelerinden gelen insanlarla bir belde oluştu. Hepsiyle iç içe yaşıyoruz'' dedi.
     
     -''Kürtler 130 yıldır Karadeniz'de''-
    
     Dereköy'ün dört mahalleden oluştuğunu anlatan Topal, şöyle devam etti:
     ''Mahallemizin üçünde Kürtlerle Karadenizliler iç içeyiz. İki mahallemizde nüfusun yüzde 30'u doğudan gelen arkadaşlarımızdır. Evlerine gittiğimizde birbirimize 'anne dostu', 'baba dostu' kelimelerini kullanırız. Gayet mutluyuz. Çok sakin ve mutlu bir beldeyiz. Hiçbir zaman sıkıntımız olmadı. Kürtler yaklaşık 130 yıldır buradalar. Aslına bakılırsa buranın sahibi de onlar. Biz onlara misafir olarak geldik ve onlar da bizi bağırlarına bastı. Onlarla beraber kardeş olarak yaşamaktayız. Şehit geldi, şehit oldu, 'asker oğlumuz nasıl dönecek' diye endişe ederken, şimdi hep bir ağızdan Karadeniz'in veya Dereköy'ün neresinde olursak olalım hepimiz rahatız. Artık çocuklarımızı askere gönderirken gittiği gibi geri geleceğine eminiz. Hep beraber bu mutluluğu paylaşıyoruz. Türkiye'de 75 milyon insan örnek bir belde görmek istiyorsa, buraya gelsinler.''
     
     -''Türkiye'ye örnek mahalleyiz''-
    
     Beldeye bağlandıktan sonra mahalle statüsüne kavuşan Erenköy'de ise muhtarlık seçimlerinde Türk seçmenlerin genellikle Kürt kökenli komşularını desteklemeleri dikkati çekiyor.
      Mahalle muhtarı Hüseyin Demir, atalarının 1870'li yıllarda Rus Harbi nedeniyle Batum'dan Karadeniz'e geldiklerini söyledi.
      Batum'dan 1910 ve 1920'lerde de bölgeye gelenlerin olduğunu belirten Demir, mahallelerinde Türklerin, Lazların, muhacirlerin ve kendileri gibi Kürt kökenli insanların sorunsuz şekilde yaşadıklarını anlattı.
      Türkiye için örnek bir mahalle olduklarını vurgulayan Demir, mahalledeki 510 seçmenin 170'ini Kürt kökenlilerin oluşturduğunu, seçimlerde Türklerin, Lazların genellikle Kürt komşularını desteklediklerini ve 1989 yılından beri muhtarlık yapan kişilerin Kürt kökenli olduklarını kaydetti.
      Mahallelerinde Türklerin, Lazların, muhacirlerin de muhtarlık yaptığını, hiçbir seçimde sorun yaşamadıklarını vurgulayan Demir, şöyle konuştu:
      ''Burada Türkler, Kürtler, Lazlar iç içe büyüdük. Kız alıp verdik. Bizler Lazca, Lazlar Kürtçe konuşur. Bugüne kadar hiçbir sorun yaşamadık. Hepimiz tek bayrak, tek milletiz. Kimlikle bir sıkıntımız yok Allah'a şükür. Örnek mahalleyiz.''
     
     -''Çözüm sürecine karşı olanlar buradaki birlikteliği görsün''-
    
     Çözüm sürecini desteklediklerini belirten Demir, ''Lazlar ne kadar Türk'se, Kürtler de o kadar Türk. Bu memleket bizim, ezanımız bir, bayrağımız bir, memleketimiz de bir olacak tabi. Değerlerimiz ortak. Çözüm sürecine karşı olanlar buradaki birlikteliği görsünler, çözüm süreci başarıya ulaşırsa bu mahalledeki örnek birliktelik ülkemizde olacak inşallah. Süreci gönülden destekliyoruz'' ifadelerini kullandı.
      Mahalle sakinlerinden Ahmet Uysal da ailesinin 125 yıl önce Batum'dan gelerek bölgeye yerleştiğini, 100 yılı aşkın süredir komşuları ile huzur içinde yaşadıklarını belirtti.
      Çözüm sürecini desteklediklerini vurgulayan Uysal, ''Burada hiçbir sorun yaşamadık, yaşamıyoruz. Barış istiyoruz, çözüm sürecini gönülden destekliyoruz'' dedi.
      Uysal'ın 3 çocuk annesi gelini Safiye Uysal, şehit haberlerinin her zaman kendilerini üzdüğünü, çözüm sürecini umutla karşıladıklarını dile getirerek, ''Artık kan aksın istemiyoruz. Bizim de çocuklarımız var. Huzur olsun, barış olsun istiyoruz. Biz burada barış içinde yaşıyoruz, ülkemizde de barış olsun istiyoruz'' diye konuştu.
     
     -Kürtler horon oynuyor, Lazlar şemmame eşliğinde halay çekiyor-
    
     Beldeye bağlı Dereköy merkez mahalle muhtarı Orhan Gönen de 4 yıldır muhtar olduğunu, büyüklerinin Trabzon'dan gelerek bölgeye yerleştiğini anlattı.
      Kızının nişanında Türk, Kürt, Laz, muhacir tüm komşularını ağırlayan Gönen, çözüm sürecini gönülden desteklediklerini söyledi.
      Gönen'in kızının nişanında ise Kürt kökenli vatandaşlar horon oynadı, Lazlar ise şemmame eşliğinde halay çekti.
      Süreç başlayalı şehit haberi duymadıklarına işaret eden Gönen, ''Ne bir Karadenizli anası 'oğlum şehit oldu' diye ağlıyor ne bir Kürt anası 'evladım şehit oldu' diye ağlıyor. Huzuru kim istemez, huzur olmayan yerde barış olmaz. Biz beldemizde Türk, Kürt, Laz huzur içinde yaşıyoruz. Süreci sonsuz destekliyoruz. Her zaman söylüyorum, tabanda sorun yok'' dedi.
      Büyüklerinin Giresun'un Alucra ilçesinden gelerek Dereköy'e yerleştiğini anlatan Hasan Kılıçdere de barış içinde yaşadıklarını, iki gelininin Kürt kökenli olduğunu ifade etti.
     
     -''Aynı okula, aynı camiye gittik, cenazelerde birlikte saf tuttuk''-
    
     Aynı camiye, aynı okula, aynı kahvehaneye gidilen beldede 5 yıl imamlık yapan Mustafa Bozkurt, ''Hep beraber aynı okula, aynı camiye gittik, cenazelerde birlikte saf tuttuk. Çözüm sürecini destekliyoruz. Bütün inanlar kardeştir. Allah'ın emri doğrultusunda bütün inananlar kardeşçe yaşayacak'' diye konuştu.
      Beldede kahvehane işleten Yaşar Dağkuş ise beldede her yaştaki insanın çözüm süreci ile getirilmek istenen barış ortamını yıllardır yaşadığını vurguladı.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 16:39

İLGİLİ HABERLER