Gündem
  • 28.3.2006 11:01

LAGENDIJK'TEN 'KRİZ' UYARISI

EVRİM ÖCAL BUNN
WASHINGTON - Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk, Türk Amerikan Konseyi'nin Washington'daki toplantılarında 'Türkiye-AB konulu bir panelde yaptığı konuşmada' Türkiye'nin limanlarını Rum gemilerine açması gerektiğini söyledi.
AB'nin Kıbrıs sorunu çözülmeden Kıbrıs'ı üyeliğe kabul etmekle hata yaptığını belirten Lagendijk, Kıbrıslı Türklere verilen sözlerin yerine getirilmediğini ifade etti. Lagendijk, "Ancak Türkiye limanlarını Rum gemilerine açmazsa, önümüzdeki sonbaharda bu konuyla ilgili kriz yaşanabilir" dedi.
Türkiye'de dinsel azınlıkların taleplerinin karşılanmasında hükümetin neden bir adım atmadığını anlayamadığını belirten AB'li parlamenter, "Türkiye bu konuda uzun süre ayak direyemez. Mutlaka ilerleme kaydetmesi lazım" şeklinde konuştu. Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır'da Kürt sorununu demokratik yollardan çözeceklerine dair açıklamasından heyecan duyduklarını ancak bu açıklamadan sonra hükümetin hiçbir şey yapmadığını söyleyen Lagendijk, "Ancak tabii ki, Kürtlerde de liderlik eksikliği var. Sorun sadece Türk Hükümeti'nin liderlik gösterememesinde değil, aynı zamanda Türkiye'deki Kürtlerin de reform yanlısı liderlik ortaya koyamamasında" ifadelerini kullandı. Lagendijk, hükümetin bir dahaki seçimlere kadar bir şey yapmama eğilimi olduğunu ileri sürerek, "AK Parti seçimlere kadar işi yavaştan almak istiyor ama 1.5 yıl beklemek AB'nin kabul edebileceği bir şey değil" açıklamasında bulundu.
Aynı panelde konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matthew Bryza ise, ABD'nin Türkiye'nin AB'ye katılma emelini desteklediğini söyledi.
Öte yandan ATC (Türk-Amerikan Konseyi) yıllık toplantısı çerçevesinde bir konuşma yapan ABD'li Cumhuriyetçi Parti Senatörü Chuck Hagel, Türkiye-ABD ilişkilerinde Irak'ın 'pürüzlü bir nokta' olduğunu; ancak şu anki çalışmalar sayesinde iki tarafın da Irak öncesi ilişkilere dönmeye çabaladığını söyledi.

 

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:43

İLGİLİ HABERLER