Ekonomi
  • 23.3.2009 04:30

LÜKS ARABA ALMAK ARTIK HAYAL DEĞİL!.. İŞTE FİYATLAR...

ÖTV indirimi, lüks markalara özenip sahip olamayan tüketicileri hayallerine kavuşturuyor. 3 ay sürecek uygulamayla fiyatı düşen lüks otomobillere 24 bin 800 lira ödeyerek almakmümkün...

Geçen hafta başında uygunlanmaya başlanan ÖTV indirimi, sektöre hareket getirdiği gibi tüketicilere çok uygun fiyatlarla otomobil sahibi olma imkanı da sunuyor. Özellikle kriz sebebiyle ihtiyaçlarını erteleyen tüketiciler, otomobil fiyatlarında yüzde 14’ü bulan indirimler karşısında kayıtsız kalmayarak bayilere akın etti. 1600 cc altındaki otomobilleri hedef alan ÖTV indirimi, bir büyük fırsatı da beraberinde getirdi. Otomobil alacak parası olan fakat lüks markalara ulaşamayan tüketiciler, 12 bin liranın üzerine çıkan indirim miktarlarıyla hayallerine bir adım daha yaklaşmış oldu.

LÜKSLER YOK SATIYOR

Lüks markalar her ne kadar büyük hacimli motorları tercih etse de, Türkiye’ye özgü yüksek vergiler sebebiyle hepsinin küçük hacimli en az bir modeli bulunuyor. Düşük vergi diliminde yer alarak pazar paylarını artırmayı planlayan lüks markalar, bu sayede birçok tüketicinin de kendi modellerini tercih etmesini sağlıyor. ÖTV indiriminin de katkısıyla motor hacmi küçük lüks otomobiller hiç olmadığı kadar rağbet görüyor. Kısa bir süre önce Türkiye’ye özel olarak üretilen 1.6 litrelik motoruyla pazara sunulan Mercedes C180K modeli, uygulamanın bir haftasının dolduğu bugünlerde adeta yok satıyor. Mercedes yetkilileri bayilerde müşterilerin sırada beklediğini, satış görevlilerinin yetişmekte zorlandığını söylüyor. Audi ve BMW bayilerinde de durum bundan farklı değil.

FİYAT MAKASI DARALDI

ÖTV indirimiyle lüks otomobil sahibi olmak kolaylaştı. İndirim öncesi 28 bin 800 liralık fiyatıyla piyasadaki en ucuz lüks otomobil olan Lancia Ypsilon, indirim sonrası 4 bin lira daha ucuzladı. Bu 3 aylık süreçte lüks otomobil sahibi olmak isteyenlerin cebinden 24 bin 800 lira çıkması yeterli. Öte yandan ÖTV indiriminin ardından Volkswagen, 6. nesil Golf için talep ettiği 39 bin lirayı 34 bin 700’e çekerek tüketiciye 4 bin 300 liralık avantaj sağladı.

 Aynı grubun lüks markası Audi ise, A3 modelinin başlangıç fiyatını 7 bin 100 lira indirerek 54 bin 600 liradan 47 bin 500 liraya çekti. Bu sayede aynı platformda üretilen Golf ile A3 arasındaki fiyat farkı 15 bin 600 liradan 12 bin 800 liraya inmiş oldu. Buradan anlaşılacağı üzere lüks markalarda hem fiyatlar düştü hem de diğer markalarla aradaki fiyat makası biraz daha kapandı.(bugün)


Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 23:55

İLGİLİ HABERLER