Gündem
  • 16.10.2024 11:55

Malatya, Elazığ, Diyarbakır ve Tunceli.. Depremde can ve mal kaybı varmı

AFAD'dan açıklama... Malatya'da 5.9 büyüklüğünde deprem! Diyarbakır, Tunceli, ve Elazığ'da da hissedildi

Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'da hissedilen bir deprem meydana geldi. Malatya merkezli depremin büyüklüğünü AFAD 5.9 olarak açıkladı. Diyarbakır ve Elazığ'da da hissedilen deprem sonrası İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya açıklamada bulunurken, 'AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı.' ifadelerini kullandı.

Malatya'nın Kale ilçesinde 5,9 büyüklüğünde deprem oldu. Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'da hissedilen deprem Diyarbakır ve Elazığ'da da hissedildi.

11:16 16 Ekim 2024

AFAD:CAN VE MAL KAYBI BULUNMAMAKTA

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı:

Malatya ilimizin Kale ilçesinde saat 10.46’da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki #deprem sonrası, an itibarıyla, can ve mal kaybı bulunmamaktadır.

Ekiplerimiz teyakkuz halinde olup, saha tarama çalışmaları devam etmektedir.

Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız.

11:23 16 Ekim 2024

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Malatya merkezli depremin ardından Bakanlık ekiplerinin depremin hissedildiği bölgelerde psikolojik destek çalışmalarına başlaması talimatı verdi.

11:23 16 Ekim 2024

TUNCELİ VALİSİ: KENTTE OLUMSUZ DURUM YOK

Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu da kent genelinde şu an için olumsuz bir durumun bulunmadığını bildirdi.

11:16 16 Ekim 2024

MALATYA'DA EĞİTİME ARA

Malatya'da deprem sonrası eğitime 1 gün ara verildi.

VALİ YAVUZ: RİSKLİ DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL

Malatya Valisi Seddar Yavuz şu açıklamalarda bulundu:

Kale merkez üssünde gelen depremde saha çalışmaları devam ediyor. Şehir merkezlerinde şu an olumsuz bir durum yok. Sosyal medyadan yıkılan bir görüntü bizim daha önce ağır hasarlı kontrollü yıktığımız bir binadır. Vatandaşlarımızın sosyal medyadaki görüntülere dikkate almamalarını rica ediyoruz. Yıkım ya da yaralanma yok. Gerek kalıcı konutlar, gerekse konteynerlerde barınan vatandaşlar için riskli durum söz konusu değil. Okulları tedbirli olarak 1 gün tatil edildi.Çalışmalarımız devam ediyor.
 

 

11:10 16 Ekim 2024

ELAZIĞ VALİSİ NUMAN HATİPOĞLU: CAN KAYBI YOK BU EN BÜYÜK TESELLİMİZ

Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, 'Şu ana kadar herhangi bir ihbar yok. Bir binadan korkup atlayanlar var. Onlarla ilgili müdahaleler sürüyor. Can kaybı söz konusu değil. Büyük bir panik havası olmasa da vatandaşlarımız binaları terk etti. Can kaybı yok bu en büyük tesellimiz. Ekiplerimiz sahada. Yıkımla ilgili herhangi bir durum yok.' açıklamasında bulundu.
 

AFAD: CAN KAYBI BULUNMAMAKTA

AFAD'dan, "Malatya ilimizin Kale ilçesinde saat 10.46’da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem sonrası, an itibarıyla, can ve mal kaybı bulunmamaktadır. Ekiplerimiz teyakkuz halinde olup, saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız." paylaşımı yapıldı. 

 

AFAD'dan daha sonra yapılan paylaşımda da şunlar kaydedildi: 

-Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ, Batman ve Tunceli AFAD ekiplerimizin yanı sıra Emniyet ve jandarma  ekiplerinin saha tarama çalışmaları devam etmektedir.  Deprem nedeniyle 112 Acil Çağrı Merkezi'ne toplam 374 ihbar gelmiştir.

 

4 KİŞİ SAĞ KURTARILDI

-Malatya, Şanlıurfa ve Elazığ illerimizde toplam 4 binada hasar meydana gelmiştir.  Elazığ ilinde kısmi hasar gören 1 binadaki 4 kişi sağ olarak kurtarılmıştır. Malatya ili Pötürge ve Kale ilçelerinde kaya düşmesi meydana gelmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz."

İKİ KENTTE OKULLAR TATİL

Malatya ve Elazığ valilikleri okullarda eğitime bir gün ara verildiğini açıkladı.

BAKANLARDAN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Malatya’da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem sonrası Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ, Batman ve Tunceli illerimizde AFAD ve ilgili kurumlarımız saha tarama çalışmalarını sürdürmektedir. 112 Acil Çağrı Merkezi'mize 374 ihbar gelmiştir. Bu ihbarların 341’i bilgi ; 33’ü de yardım amaçlı çağrıdır. Malatya'da 1, Şanlıurfa'da 1, Elazığ'da 1 olmak üzere toplam 3 binada kısmi çökme meydana gelmiştir. Herhangi bir can ve mal kaybı bulunmamaktadır." ifadesini kullandı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Malatya’da meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen deprem sonrası PSD ekiplerimiz ivedilikle hazırlıklarını tamamlayarak psikososyal destek çalışmalarına başlamıştır." dedi.

Sağlık Bakanlığı, "Malatya’nın Kale ilçesinde saat 10.46’da meydana gelen ve çevre illerde hissedilen 5.9 büyüklüğündeki depremde şu ana kadar can kaybı bildirilmemiştir." bilgisini duyurdu. 

Çevre,Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Gelen ihbarlar değerlendirilmekte, ekiplerimiz depremden etkilenen tüm illerimizde sahada teyakkuz halinde çalışmalarına devam etmektedir. Gelişmeleri takip ediyoruz" dedi. 

PROF. DR. KASAPOĞLU: TETİKLEME SONUCU OLUŞMUŞ DEPREM

SÖZCÜ TV'ye bağlanan Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erçin Kasapoğlu, "Güneydoğu başta olmak üzere Türkiye'nin her tarafında irili ufaklı depremleri önümüzdeki günlerde beklememiz doğaldır. Malatya'da oluşan deprem de tetikleme sonucu oluşmuş bir depremdir. Büyüklükleri 5, 7 olur. AKP iktidarının depremle mücadele diye bir gündemi yok" dedi. 

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, "İlimizde şu an herhangi bir problem yok." dedi. Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu da kent genelinde şu an için olumsuz bir durumun bulunmadığını bildirdi.

"3 BİN YILDIR KIRILMADI"

Son olarak 2024 yılında Malatya fayı incelenmiş ve Malatya Fayı'nda yürüttükleri çalışmalara değinen Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, fayın büyüklüğüne dikkat çekerek, "Malatya Fayı önemli faylardan. İkinci büyük depremin hemen dibinde olan fay. Kırılması halinde Malatya'yı ciddi anlamda etkileyecek bir fay. 200 kilometre uzunluğunda ve 3 fay parçasından oluşuyor." diye konuşmuştu.

Sözbilir, "Malatya Fayı'nı oluşturan bu 3 segmentin her biri kendi başlarına kırılmaları halinde 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilir. Bugüne kadar yapılan çalışmalar, Malatya Fayı'nın 3 bin yıldır kırılmadığını gösteriyor" demişti.


 


 

Güncellenme Tarihi : 16.10.2024 12:09

İLGİLİ HABERLER