KAYNAK : Haber Vitrini
RAMALLLAH - İsrail tankları tarafından Ramallah'taki ofisi tamamen kuşatılan ve şu anda adeta namlunun ucunda duran Yaser Arafat; gözü kara gerilla, usta bir politikacı, kurnaz pazarlıkçı ve efsanevi lider olarak tanınıyor.
Açık adı "Muhammed Yaser Arafat Alkudua" olan Filistin Lideri, 24 Ağustos 1929'da Kahire'de doğdu. Ailenin altıncı çocuğu olan Arafat'ın ticaretle uğraşan babası, 1927'de Kahire'ye yerleşti. 4 yaşındayken annesini kaybeden Arafat, babası tarafından Kudüs'e gönderildi.
1937'de ailesi ile birlikte yaşamak için Kahire'ye dönen Arafat, Kahire Üniversitesi'nde İnşşaat Mühendisliği okuduktan sonra Mısır şirketlerinde çalışmaya başladı. Okulda okuduğu sıralarda Filistinliler Derneği'ni kuran Arafat, bütün dikkatleri üzerine çekti.
1957'de Kuveyt'e mühendis olarak giden Arafat, burada arkadaşı Halil El Vasir'le (Ebu Cihad) birlikte Fetih Örgütü'nü kurdu. Bu dönemde Filistinia adlı bir dergi de çıkaran Arafat ve Ebu Cihad, Araplar'la ilk temaslarını bu dönemde yaptı. Arafat, 1964'te Fetih hareketlerini merkezi bir yerden yönetmek için Cezayir'de ofis açtı.
1 Ocak 1965'te Fetih Hareketi'nin İsrail'de ilk operasyonunu gerçekleştirmesini sağlayan Yaser Arafat, 1969'da Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Başkanı seçildi. 13 Kasım 1974'te Birleşmiş Milletler'de konuşma yapan Arafat, konuşmasında Filistin halkının yaşama hakkı olduğunu vurguladı.
1982'de İsrail'in Lübnan'ı kuşatması sonucu Tunus'a kaçan Arafat, 1988'de Filistin Devleti'ni kurdu ve Kudüs'ü başkent ilan etti. Arafat, Aralık 1988'de yaptığı konuşmada, İsrail'i tanıdığını ve terörizmi kınadığını ifade etti.
1973'te İsrail Devleti ile Oslo Anlaşması'nı imzalayan Yaser Arafat, Ortadoğu'nun kanla yoğrulan topraklarında Filistin Devleti'ni kurma ve Kudüs'ü başkent ilan etme mücadelesini sürdürüyor. Ancak, İsrail'in "Tecrit" kararından sonra namluların adeta üzerine doğrulduğu bu süreçte, Arafat'ın nasıl bir çıkış yolu bulacağı belirsizliğini koruyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:01