NÜKLEER KIYAMET KAPIDA!..
Greenpeace: Eğer çekirdek erimesi gerçekleşirse yaşanacak felaketin boyutları Çernobil'dekinden de derin olabilir .
Yeşil Barış olarak bilinen çevre örgütü "Greenpeace", Japonya'daki depremin ardından yaşanan nükleer santraldeki patlamaya dikkat çekerek, bölgenin açığa çıkan plütonyum yüzünden binlerce yıl ölü bir alan haline gelebileceğini bildirdi. Açıklamada, "Eğer çekirdek erimesi gerçekleşirse yaşanacak felaketin boyutları Çernobil'dekinden de derin olabilir" denildi.
Greenpeace Akdeniz Kampanyalar Yöneticisi Hilal Atıcı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Japonya'da ardı ardına yaşanan felaketlere bir de Fukuşima nükleer santralinde gerçekleşen patlamanın eklenmesi Greenpeace olarak hepimizi derinden üzdü. Her ne kadar kazanın detaylarıyla ilgili gelen resmi bilgiler net olmasa da 20 km'lik alanın tahliye edilmesi kazanın ciddiyeti hakkında oldukça açıklayıcı deliller veriyor. Santralin çatısının da çökmüş olması, eğer kaza çekirdeğe ulaşmış ya da ulaşıyorsa, radyoaktif maddelerin açığa kolaylıkla çıkacağı anlamına geliyor. İlk etapta açığa çıkan iyodin ve sezyum 137'nin yanı sıra reaktörde kullanılmış yakıtın (MOX) kullanılması neticesinde oluşabilecek en ciddi tehdit plütonyumun da açığa çıkması. Bölge, plütonyum yüzünden binlerce yıl boyunca ölü bir alan haline gelebilir."
"Şu anda en azından bir reaktörden gerçekleşecek büyük miktarda radyasyon riski ile karşı karşıyayız" diyen Atıcı, şöyle devam etti: "Eğer çekirdek erimesi gerçekleşirse yaşanacak felaketin boyutları Çernobil'dekinden de derin olabilir. Daha önce Greenpeace tarafından yapılan modellemelere göre en kötü durumda beklentimiz radyasyonun yayılacağı alanın daha küçük olması ama çok daha ağır bir radyoaktif birikmenin söz konusu olacağı yönünde."
Greenpeace'in radyasyon tehlikesiyle ilgili gelişmeleri internet sitesinden duyurduğu da belirtildi.
DSÖ: RADYASYON SIZINTISI SAĞLIĞI TEHDİT ETMİYOR
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Japonya'da dünkü depremde hasar gören nükleer santraldeki radyasyon sızıntısının halk sağlığını tehdit etme riskinin ''oldukça düşük'' olduğunu bildirdi.
DSÖ sözcüsü Gregory Hartl, tesisten sızan radyasyonun miktarının çok az olduğunu ve şu anda halk sağlığını tehdit etme olasılığının çok düşük olduğunu belirtti.
Hartl, buna karşın talep gelmesi halinde tıbbi uzmanların yardıma hazır olduğunu söyledi.
Japonya'nın başkenti Tokyo'ya 240 kilometre uzaklıktaki Fukuşima nükleer elektrik santralinde meydana gelen patlamanın ardından radyasyon sızıntısı olmuş, yetkililer, çevre halkın radyasyona maruz kalmaması için iyot tabletleri dağıtılacağını açıklamıştı.
Öte yandan resmi rakamlara göre 8,9 büyüklüğündeki deprem ve tsunami felaketinde ölenlerin sayısı 686'ya yükseldi.
Hükümet sözcüsü, ölü sayısının 686 olduğunu, ancak bu rakamın bini bulabileceğini söyledi.
Resmi rakamlar, 642 kişinin kayıp olduğunu, 1426 kişinin de yaralandığını gösterirken, gerçek sayının bunun çok üstünde olduğu tahmin ediliyor.
ALMANYA JAPONYA'DAKİ FELAKETTEN DERS ÇIKARDI
Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkede bulunan nükleer santrallerdeki güvenlik standartlarının gözden geçirilmesine karar verdi.
Başbakan Merkel, bugün başkent Berlin'de Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ve Çevre Bakanı Jürgen Röttgers ile Japonya'daki felaketi değerlendirdi.
Merkel, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, Japonya gibi nükleer santrallerdeki güvenlik standartlarının en yüksek olduğu bir ülkede bile bir nükleer tehdidin ortaya çıkması durumunda, Almanya'nın bunu görmemezlikten gelemeyeceğini söyledi.
Ülkesindeki nükleer santrallerin sağlam ve güvenli olduğunu bildiklerini ifade eden Merkel, buna rağmen Japonya'daki felaket analizinin yakından izleneceğini kaydetti.
Diğer AB ülkeleri ile de bu konuda görüşeceklerini belirten Merkel, bu günün kendi politikalarının sorgulanması için uygun bir gün olmadığını, kendilerinin güvenliğe büyük önem verdiğini söyledi.
Alman hükümeti, ülkedeki nükleer santrallerin kademeli olarak tümüyle kapatılması için öngörülen süreyi uzattığı için ülkedeki muhalefet partileri tarafından yoğun şekilde eleştiriliyor.
Japonya'daki durumun çok endişe verici olduğunu ve gelişmeleri büyük bir üzüntü ile izlediklerini ifade eden Merkel, ancak Japonya'daki gelişmelerin Almanya'yı olumsuz yönde etkilemesinin mümkün olmadığını sözlerine ekledi.
Westerwelle ise, Japonya'daki nükleer santralda soğutma sisteminin bozulması nedeniyle, bu tür olayların Almanya'da da yaşanıp yaşanamayacağının araştırılabileceğini söyledi.
Öte yandan, muhalefet partilerinin liderleri Almanya'daki nükleer santrallerin en kısa zamanda kapatılması çağrısını yineledi.