Gündem
  • 9.10.2004 00:00

ONUR HAVAYOLLARI : "YOLCU UÇAĞIMIZ PİSTTE OLUŞAN SU YASTIĞI NEDENİYLE PİSTTEN ÇIKARAK TOPRAK ZEMİNE SAPLANMIŞTIR"

-
ÖMER FARUK AYDEMİR
İSTANBUL - Onur Havayolları, uçaklarının pistte oluşan su yastığı nedeniyle toprak zemine saplandığını açıkladı.


Onur Havayolları, Zürih-İstanbul seferini yaparken pistten çıkan uçaklarıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, olayın pistte oluşan su yastığı nedeniyle yaşandığını savundu. Yapılan açıklamada, "Zürih-İstanbul seferini yapan A-300 tipi uçağımız bugün saat 16.05'de Atatürk Havalimanı 06-24 numaralı pistine iniş sırasında Aqua Planing adı verilen su yastığı oluşması nedeniyle pist yanından bir uçak boyu kadar dışarıya çıkarak toprak zeminde durmuştur" ifadelerine yer denildi.


Açıklamada, uçakta bulunan 216 yolcunun normal yollarla tahliye edildiği ve uçakta ciddi hasar bulunmadığı da belirtildi.


Kazayla ilgili bilgi veren Kaptan Pilot İrfan Gürgür ise uçuşun ve inişin gayet normal olduğuna dikkat çekerek, "Tekerlek koyduktan sonra pist sonuna doğru ilerlerken, frenlemede zorluk yaşadığımı hissettim. Duramayacağımı anlayınca, uçağı sola doğru çevirerek yatırarak, toprak zemine girdim. Zannediyorum frenlemedeki zorluk yaşamam, pistteki su birikintisi sonucu oluşan su yastığından (Aqua Planing) kaynaklandı" dedi.


Devlet Hava Meydanları Atatürk Havalimanı Baş Müdürlüğü yetkilileri ise, "Uçağın iniş anında pistin frenlemesi '45 derece iyi-iyi-iyi" idi. Yani, iniş için müsaitti. Önemli olan uçak tekerleğini pistin hangi noktasına koymuş ona bakılacak ve kazanın gerçek nedeni yapılacak teknik incelmelerden sonra ortaya çıkacak" şeklinde konuştu.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:03

İLGİLİ HABERLER