Dünya
  • 27.2.2005 02:02

ORTA ASYA'NIN EN KÜÇÜK ÜLKESİNDE 'BÜYÜK' SEÇİM!..

Orta Asya’nın hem toprak hem de nüfus olarak en küçük ülkesi Kırgızistan’da yaklaşık 2 buçuk milyon seçmen bugün sandığa gidiyor.

Yerel saatle 08.00’de başlayacak seçimde Kırgızlar 397 milletvekili adayı arasından meclise göndereceği 75 vekili belirleyecek. İki turlu seçimlerin bugünkü ilk turunda, yüzde 50’nin üzerinde oy alan adaylar seçilirken, diğerleri 13 Mart’ta ikinci tura katılacak.

Milletvekili genel seçimlerini, aralarında Türkiye-Kırgızistan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Erzurum Milletvekili Muzaffer Gülyurt’un bulunduğu 553 yabancı gözlemci ve 15 bine yakın yerli gözlemci izleyecek. Seçimleri izlemek üzere akredite olan yabancı basın mensubu sayısı ise 72 olarak açıklandı. Ülkede kayıtlı 42 siyasi partiden sadece 14’ünün milletvekili adayı gösterdiği seçimlerde, yalnız 74 aday siyasi parti çatısı altında yarışa giriyor. Bazı siyasi parti liderleri dahil adayların çoğu seçime bağımsız katılıyor. Devlet Başkanı Askar Akayev’in oğlu ile kızı ve iki baldızı da adaylar arasında bulunuyor.

30 Ekim’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için önemli ipuçları verecek seçim, Kırgızistan’ın demokratik yapısı, bundan sonraki dış politikası açısından bir sınav olarak görülüyor. Afganistan operasyonunda kendine gerekli hava koridorunu açmasına ve askeri üs vermesine rağmen ABD’nin muhalefetten yana tavır takınması ve iktidar değişiminde ısrar etmesi dikkat çekiyor. ABD’nin bu yolla Orta Asya ülkeleri başta olmak üzere diğer BDT ülkelerinde değişim için gözdağı vermeyi amaçladığı yorumları yapılıyor. Seçimi ekonomik açıdan değerlendirenler ise Batı’nın istediği sonucun çıkmaması halinde dış yardımların kısılacağına dikkat çekiyor. Kadife devrimlere sahne olan Gürcistan ve Ukrayna seçimlerine de adı karışan Amerikalı işadamı George Soros ve Amerikalı kuruluş Freedom House (Özgürlük Evi) da muhalefet yanlısı bir politika izlerken, Kırgız lider Askar Akayev bu ikiliyi kendilerine ihanetle suçluyor. Freedom House’un Bişkek’te açtığı matbaada muhalif gazetelerin basılması yönetimin tepkisini çekmişti. Seçim arifesinde bu matbaanın elektriğinin kesilmesi uluslararası gözlemcilerce eleştirildi.

Zaman

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:11

İLGİLİ HABERLER