Gündem
  • 2.4.2013 13:35

Özel harekat polisinin eğitimi, aksiyon filmlerini aratmıyor

ANKARA - Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Dairesi Başkanlığında yıl boyu sürdürülen kurslar, AA ekibi tarafından görüntülendi.
Riskli operasyonlarda öne çıkan, fiziki güç ve teknik kapasiteleriyle önemli başarılar elde eden özel harekat polisi, Türk Polis Teşkilatı'nda gönüllü olan ve belli fiziki standartları karşılayan personel arasından seçiliyor.
Özel Harekat Dairesi Başkanlığı tarafından her yıl düzenlenen temel özel harekat kurslarına katılan polisler, kursu başarıyla tamamladıktan sonra özel harekat birimlerinde aktif olarak göreve başlıyor.
Yurt genelinde 57 il ve merkez teşkilatta toplam sayısı 7 bin 800'e ulaşan özel harekat polisinin, göreve başladıktan sonra da eğitimleri sürüyor.
Özel Harekat Dairesi Başkanlığı tarafından hizmet içi eğitim kapsamında düzenlenen ''uçak kurtarma'', ''rehine müzakere'', ''ileri atış teknikleri'' ve '' dağcılık'' gibi birçok alanda kurs veriliyor.

-Operasyon için gerçek uçak kullanılıyor-

Kurslar için yerleşkede yolcu uçağı, sığınaklar, özel binalar da bulunuyor. Eğitimler kapsamında daha önce Türkiye ve dünyada yaşanan olaylardan yola çıkılarak hazırlanan senaryolar işleniyor. Senaryo gereği ''silahlı kötü adam'' rolünü oynayan kişiler de yine özel harekat polisi arasından seçilirken, bu kişilerin de rolünü daha iyi oynayabilmesi için tiyatro eğitimi aldıkları belirtiliyor.
Özellikle uçak kaçıran veya rehine alan kişiyi canlandıran özel harekat polisinin rolünü daha iyi canlandırması, kursların daha etkili olmasını sağlıyor.

-Uçak kaçırma operasyonu-

Özel Harekat Dairesi Başkanlığının düzenlediği uçak operasyonu kursunda da silahlı kişilerce kaçırılan bir yolcu uçağına nasıl müdahale edileceği uygulamalı olarak gösterildi.
Siirt Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürlüğünde görevli 31 polis için düzenlenen tatbikatta, senaryo gereği teröristlerin kaçırdığı uçağa 26 kişilik özel harekat ekibi tarafından yapılan müdahale canlandırıldı.
Tatbikatta uçağın arka taraftan görünmeden yaklaşan özel harekat polislerinin merdivenle ulaştığı kapıları açması, yolcuları tahliyeleri ve hava korsanının etkisiz hale getirildiği operasyon başarılı şekilde canlandırdı.

-Özel harekatçılara meslek yaşamı boyu eğitim-

Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Dairesi Başkan Yardımcısı Engin Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birim olarak özel beceri ve teknik donanım isteyen riskli operasyonları yapmakla görevli olduklarına dikkati çekerek, bu nedenle özel harekat polislerinin de özel bir eğitimden geçtiğini vurguladı.
Başkanlık bünyesinde 33 ayrı kurs düzenlediklerini belirten Yılmaz, Siirt Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürlüğü ekibi için düzenlenen uçak operasyonu kursunun devam ettiğini kaydetti.
Yılmaz, özel harekat polisinin görev harici durumlarda, hizmet içi kurslara katıldığına işaret ederek, ''Kurslarımız haftalık, aylık olmak üzere çeşitli eğitim faaliyetlerimiz yapılmaktadır. Bu faaliyetler sonunda özel harekat polisi testlerden geçmektedir. Bu kurslar, polislerin melekelerini kaybetmemesi için düzenleniyor'' diye konuştu.
Genç, eğitimlerde kullanılan testler sonucunda yaş ilerlemesine bağlı olarak performansı düşenlerin de yine Özel Harekat Dairesi Başkanlığında tecrübelerini aktarmaları için genç özel harekatçılara yönelik düzenlenen kurslarda eğitmen olarak görevlendirildiğini anlattı.

-AA'dan ''Güven-Polisin Dünyası'' Sergisi-

Anadolu Ajansı, Genelkurmay Başkanlığının katkılarıyla hazırlanan ''Ocak Mehmetçiğin Dünyası' sergisinin ardından Emniyet Genel Müdürlüğü'nün katkılarıyla başlattığı dev proje kapsamında hazırladığı ''Güven-Polisin Dünyası'' sergisi, 10 Nisan Polis Haftası etkinlikleri kapsamında ATO Kongre ve Sergi Sarayı'nda açılacak.
Serginin hazırlıklarını sürdüren AA ekipleri, şimdiye kadar Türk Polis Teşkilatı'na bağlı birimlere ait çeşitli mekanlarda 18 bin fotoğraf ve saatler süren video çekimleri yaptı.
Halkın huzuru ve güveni için çalışan polis teşkilatının şimdiye kadar bilinmeyen birçok özel projelerine tanıklık eden AA ekipleri, çok özel fotoğraf ve görüntü çekimleri yapıldı.
AA'nın deneyimli ekiplerinin çektiği fotoğraf ve görüntülerde, polisin mesleğe başlamadan önce eğitim gördüğü Polis Koleji ve ardından buradan mezun olduktan sonra eğitimlerini sürdürdüğü Polis Akademisi, özel harekatçıların operasyon hazırlıkları, yakın koruma kursları, havacı ve deniz polisinin asayiş faaliyetleri, trafik uygulamaları ve çevik kuvvet ekibinin eğitim çalışmaları gibi 20 ayrı konu yer alıyor.
Suç ve suçlularla mücadelede son yıllarda önemli başarılara imza atan polisin kullandığı bazı yeni teknik yöntem ve araçlar da AA'nın çekimlerinde öne çıkan konular arasında yer alıyor. Kriminal laboratuvar ortamında ve olay yerinde, suç ve suçluların tespiti için kullanılan bazı teknikler ile bunun yanı sıra özellikle dağlarda teröristlerin kullandığı sığınakların tespiti için yetiştirilen özel eğitimli köpekler de ilk kez görüntülendi.

-''Ocak Mehmetçiğin Dünyası Sergisi''ni 5 bin kişi ziyaret etti-

Anadolu Ajansının, Genelkurmay Başkanlığının katkılarıyla hazırladığı ve Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'nde beğeniye sunulan ''Ocak-Mehmetçiğin Dünyası'' fotoğraf sergisini bir haftada yaklaşık 5 bin kişi ziyaret etmişti.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin askeri boyutlarının yanı sıra insani yönlerini tanıtan, 28 ayrı mekanda çekilen 35 bin kare fotoğraf ve saatler süren video çekimleri arasından özenle seçilen 160 fotoğrafın yer aldığı sergi sona erdi.
Serginin açılışını 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, bazı bakanlar ile kuvvet komutanları yapmıştı.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 16:39

İLGİLİ HABERLER