Parmaklarınızı çıtlatmak zararlı mıdır?
Sosyal medya kullanıcıları beşeri bilimlerin en kafa karıştırıcı sorularından birine yanıt buldu; parmak eklemlerinizi çıtlattığınızda gerçekten kireçlenme meydana gelir mi?
Büyürken duyduğumuz kulaktan dolma birçok bilgi bulunuyordu. Havuç yemek gözlerinizin daha iyi görmesini sağlar, meyve çekirdeklerini yutmak onun içinizde büyüyebileceği anlamına gelir, liste böyle uzayıp gider… Bir efsane de, parmak eklemlerinizi çıtlatmanın, yaşlandıkça parmaklarda kireçlenme olacağı anlamına geldiğiydi.
Sosyal medyada bir video, bu efsaneyi çürüttü ve parmaklarınızı ve eklemlerinizi çıtlattıktan sonra o sesini duyduğunuzda tam olarak ne olduğunu açıkladı.
Videoda, MR makinesinde bir eklemin çıtlatıldığında ne olduğu gösterilirken, eklemleriniz arasında kayganlaştırıcıya benzer bir madde bulunduğu ve buna Sinovyal sıvı denildiği söyleniyor.
Bu sıvı çoğunlukla karbondioksit olmak üzere çözünmüş gazlar içeriyor. Parmağınızı çekerek basınç değişikliği yarattığınızda bu gazlar kabarcıklara dönüşür ve ardından bu kabarcıklar kısmen çökerek hepimizin bildiği o sese neden olur.
Parmak eklemlerinizi tekrar çıtlatmadan önce kalan baloncukların erimesi için yaklaşık 20 dakika beklemeniz gerekir.
Bu, hızla ayağa kalktığınızda duyduğunuz çıtlama sesinden farklıdır. Bu ses büyük ihtimalle tendonların kemiklerin üzerinden kayarken kopmasından kaynaklanıyor.
Peki parmak çıtlatma alışkanlığı güvenli midir? Donald Unger, bunun kendisinde artrit oluşturup oluşturmayacağını öğrenmek için 60 yıl boyunca bir elindeki kemikleri sürekli çıtlatan bir doktordu.
Ancak bu kadar uzun zaman sonra bile artrit gelişmedi ve bu diğer çalışmalar tarafından da doğrulandı.
Yani parmaklarınızı çıtlatmak size zarar vermiyor gibi görünüyor, sadece bu sesten rahatsız olan insanlara psikolojik bir rahatsız veriyor.
Parmak eklemlerinizi çıtlatmak oldukça zararsız olsa da, yanlış veya çok sık yapılırsa, her şeyde olduğu gibi, potansiyel olarak hasara neden olabilir.
Güncellenme Tarihi : 2.1.2024 13:16