SBS’DE YEDEK LİSTE SKANDALI
Fen ve anadolu liseleri kayıt maratonunda, Galatasaray, İstanbul Erkek, Kabataş, Kadıköy Anadolu gibi çok önemli bazı liselerin yedek listeleri, yerleştirme kılavuzuna aykırı olarak düşük sayıda belirlendi. Bu durumda bu okullarda, çok sayıda kontenjan açığı ortaya çıkacak. Örneğin dün akşam itibarı ile İstanbul Lisesi’nde 10 kontenjan açığı bulunuyor ve daha da artması bekleniyor. Ama yedek listede öğrenci bulunmadığı için bu boşluk, kılavuza göre ya nakille doldurulacak ya da boş bırakılacak.
Şimdi cevabı merak edilen soru şu:
Özellikle popüler okulların yedek listeleri, diğer okulların aksine ve kılavuza aykırı olarak neden daha düşük belirlendi? Aradaki kontenjanlar, hangi nedenle boş bırakılacak?
MEB kılavuza uymuyor!
OGES Kılavuzu’nun 1.4.2.e Maddesi’nde yedek yerleştirmelerle ilgili aşağıdaki kural geçerli:
“Yedek yerleştirme için okulların kontenjanı, II. yerleştirme için ilan edilen boş kontenjanın yüzde 50 fazlası olarak belirlenir. Ancak belirlenen bu kontenjan miktarı, okulun toplam kontenjan sayısının yüzde 10’undan az ise okulun toplam kontenjanının yüzde 10’u yedek yerleştirme kontenjan sayısı olarak dikkate alınır.”
Şimdi bu kural ne kadar dikkate alınmış bir bakalım:
MEB’in internet sitesindeki, 2010 Yılı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi (OGES) 1. Yedek Kayıt Dönemi Boş Kontenjan Bilgileri’ne göre, İstanbul Erkek Lisesi’nin toplam 110 kontenjanı bulunuyor. Birinci ve ikinci kayıt döneminde 163 kayıt olmuş ve 17 kontenjanı boş kalmış. Yukarıdaki kurala göre, 17 kontenjanın yüzde 50 fazlası yani 8.5 fazlasının, yedek liste olarak yayınlanması gerekirdi. Bu sayı 17 artı 8.5, küsuratlı olduğu için 9 kabul edilip, 26 olması gerekirdi. Ama toplam yedek öğrenci sayısı olarak 18 verilmiş. Durum böyle olunca da, dün akşam sona eren 1. yedek kayıt döneminde, İstanbul Erkek Lisesi’nin boş kontenjanları dolmadı. Çünkü yedek listede yeterince öğrenci yoktu.
Benzer durum Galatasaray Lisesi, Kabataş, Kadıköy Anadolu Lisesi gibi diğer gözde okullar için de geçerli.
Örneğin Kadıköy Anadolu’nun toplam kontenjanı 240. Birinci ve İkinci kayıt dönemlerinde 187 kayıt almış. 53 boşu kalmış. Kılavuzdaki kurala göre 53 artı 27, toplam 80 kişilik yedek liste yayınlanması gerekirken 38 kişilik yedek öğrenci sayısı belirlenmiş.
Peki niye ve hangi kurala göre bilen yok.
Şişirilen okullar
Yukarıdaki okullarda yedek listeler düşük tutulurken diğer okullarda durum ne? Örneğin kontenjanı 270 olan Habire Yahşi Anadolu Lisesi’ne bakalım: 258 kayıt olmuş, 12 boş kalmış. Kılavuzdaki kurala göre 12 artı 6, 18 ediyor. Ancak bu sayı, toplam kontenjanın yüzde 10’undan yani 27’den düşük olduğu için, “Okulun toplam kontenjanının yüzde 10’u yedek yerleştirme sayısı olarak belirlenir” kuralına göre 27 kişilik bir yedek listesinin olması gerekir. Ama tabloya baktığınızda 60 kişilik sayı ile karşılaşıyorsunuz.
Benzer bir durum, Yeşilköy Anadolu Lisesi için de geçerli. Toplam 90 kontenjanın 10’u boş kalmış. Yani 15 kişilik bir yedek yayınlanması gerekirken 20 yedek belirlenmiş. Şimdi MEB’den birileri çıkıp da, İstanbul Lisesi ve Galatasaray’ı, tercih eden öğrenci sayısı az olduğu için düşük yedek listesi belirlendi savunmasına girmesin. Çünkü hiç inandırıcı olmazlar.
27-31 Ağustos tarihleri arasında, 2. yedek kayıt dönemi gerçekleşecek. Daha sonra da boş kalan kontenjanlara, 2. yerleştirme sonucu, yani yukarıdaki listeye göre yedek olan öğrencilerden kayık hakkı kazananların 3. kayıt dönemi başlayacak. Ama başta İstanbul ve GS olmak üzere bu okulların pek çoğunun yedek öğrenci listesinde öğrenci bulunmuyor. Aynı kural çerçevesinde yedek liste belirleyen diğer okullarda da benzer durum yaşanacak. Yani binlerce kontenjan boş kalacak.
Şimdi ne olacak?
Gelinen bu noktayı daha önce bu köşede defalarca dile getirdik. Ama görünen o ki sadece kontenjanlar boş kalmayacak! MEB kendi koyduğu kuralları da çiğneyerek nakilleri de şaibeli hale getirecek.
Kılavuza göre, giriş puanından daha düşük puanlı öğrencilerin söz konusu okullara nakil olmamaları gerekiyor. Ama yukarıdaki örneklerde de görüldüğü gibi, başta MEB olmak üzere kılavuzu kaale alan yok.
Özetin özeti: Sınav ve kayıtlarda yaşanan bu tutarsızlıklar, öğrenciyi de veliyi de çileden çıkarttı. Yeter artık!..
Abbas Güçlü- MİLLİYET
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 04:05