Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Armağan Altun, 8 bebeğin öldüğü hastanede, Personel Yönetmeliği''ne göre 731 kadrolu hemşire ve ebe olması gerekirken, 197 kadrolu hemşireyle çalıştıklarını söyledi. Altun, hemşirenin baktığı hasta sayısının çoğalmasının, enfeksiyon oranını artırıcı bir faktör olduğunu vurguladı.
Doç. Dr. Altun, yaptığı açıklamada, Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi''ne, tedavisi süren bebekler sağlıklarına kavuştuktan sonra ve Enfeksiyon Hastalıkları Kontrol Komitesi tarafından, hasta kabulüne onay verildiği zaman hasta alınacağını bildirdi.
Yeni Doğan Ünitesi''ndeki 8 bebeğin prematüre olması nedeniyle tedavilerinin sürdüğünü belirten Altun, ''''Bebeklerin tedavisi tamamlandıktan sonra, üniteye yeniden hasta kabulüne başlanacak. Bu sürecin, 2-3 aydan önce tamamlanacağını tahmin ediyoruz. Bölgenin bu hastaneye ihtiyacı var'''' dedi.
Sağlık Bakanlığı''nın Yataklı Tedavi Hizmetleri Personel Yönetmeliği''nın, bir hastanede olması gereken personel sayısını gösterdiğini ifade eden Altun, şunları kaydetti:
''''Yönetmeliğe göre, üniversite hastanesinde genel idari hizmetler açısından personel sayısının 144 olması gerekiyor. Bu iş, 50 personelle yürütülmeye çalışılıyor. Hastanenin en önemli kadrosu olan hemşire ve ebe sayısının ise 731 olması gerektiği, yönetmelikte açıklanıyor. Hastanemizde 197 kadrolu hemşireyle çalışıyoruz. Sağlık teknisyeni 225 kişi olması gerekirken, kadrolu 100 personel var. Yardımcı hizmetler denilen hasta bakıcısı olarak çalıştırdığımız kesim 486 olması gerekirken, 152 kişiyle bu iş yapılmaya çalışılıyor.
Kadrolu eleman sayımızda ciddi bir eksiğimiz var. Bu oranları Sağlık Bakanlığı yönergesine göre hazırlayarak, her yıl ilgili makamlara iletiyor ve buna yönelik kadro talebinde bulunuyoruz. Kadrolu eleman sıkıntısını en az gidermek açısından, döner sermaye işletmesinden 678 kişi çalıştırıyoruz.''''
Dünya standartları incelendiğinde, yoğun bakım ünitelerinde 2 yatağa 1 hemşirenin hizmet vermesi gerektiğini ifade eden Armağan Altun, hemşirenin baktığı hasta sayısının çoğalmasının, enfeksiyon oranını artırıcı bir faktör olduğunu vurguladı.
Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi''nde 14 hemşire olduğunu, bu ünitenin en fazla hemşire bulunan servis olduğuna dikkati çeken Altun, ''''Ünitede 20-25 hemşire çalışması gerekiyor. Diğer ünitelerde 6 ile 9 hemşire arasında sağlık hizmeti verilmeye çalışılıyor. Burası bölge hastanesi. Personel açıkları kapatılarak sorunların çözülmesini arzuluyoruz'''' dedi.
Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi''nin son derece özveriyle çalışan bir ünite olduğunu vurgulayan Altun, Ocak 2005 ile 17 Haziran arasında ünitede toplam 205 hasta yattığını ve 15 ölüm meydana geldiğini söyledi. Altun, bu oranın yüzde 7-8 civarında ve dünya standartlarının oldukça altında olduğunu da savundu.
2005''in ilk 3 ayında 4 bin 766 hastanın tedavi edilerek taburcu edildiğini ve 207 ölüm yaşandığını ifade eden Altun, bunun, yüzde 4-5''lik bir orana karşılık geldiğini kaydetti. Altun, bunu da bir bölge hastanesi açısından oldukça düşük bir oran olarak nitelendirdi.
Bebek ölümlerini hastane için çok talihsiz bir olay olarak değerlendirdiklerini ifade eden Başhekim Altun, hiçbir sağlık çalışanının, tedavi ettiği canlının ölmesini istemeyeceğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı''ndan bebek ölümleri için gelen komitenin, T.Ü Tıp Fakültesi Hastanesi''ndeki teknik olanakları incelediğinde, ülke standartlarının üstünde teknik ve altyapıya sahip olduğu görüşüne vardıklarını ifade eden Altun, hastanenin, Trakya bölgesi için vazgeçilmez nitelikte üst düzey sağlık hizmeti verdiğini bildirdi.
Hastane Enfeksiyonu Kontrol Komitesi''nin, 6 aylık dönemlerle hastanedeki enfeksiyon oranlarını değerlendirdiğini bildiren Altun, yatak kapasitesi 200''ün üzerinde olan ünitelerde bu komitenin olması gerektiğini bildirdi.
Ancak birçok hastanede bunu denetleyen bir yönergenin de bulunmadığına dikkati çeken Altun, şöyle devam etti:
''''Bizim komitemizin, Türkiye''de bir çok hastanede olmadığı kadar dinamik çalıştığını düşünüyoruz. Hastane içinde hastaların aldığı enfeksiyon oranı, yüzde 4 ile 5.5 arasında değişiyor. Bu da dünya standartları düzeyindedir. Bunu 3 hemşire sürekli servisleri dolaşarak, enfeksiyon tedavisi gören hastaları yakından izliyor ve bunun istatistiğini yapıyorlar. Komitede 10 civarında uzman bulunuyor.''''
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:25