Gündem
  • 24.6.2024 12:55

Suudi Arabistan güneş çarpmasından ölen hacı sayısını açıkladı

Suudi Arabistan'da kavurucu hac töreninde ölenlerin sayısı 1.300'e çıktı

Suudi Basın Ajansı'nın 23 Haziran tarihli haberine göre, Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Fahd el-Jalajel, 23 Haziran'da bu yılki Hac ibadetinde çoğunluğu "izinsiz hacılar" olmak üzere 1.301 kişinin öldüğünü duyurdu .

 Birçok Müslüman ülkedeki gazetelerden gelen raporlar , bu yıl  Suudi Arabistan'daki Mekke ve Medine'ye yapılan yıllık hac ziyaretleri sırasında sıcaklıkların çoğu günlerde 50 santigrat derecenin üzerine çıkması nedeniyle yüzlerce kişinin öldüğünü, yüzlercesinin de kaybolduğunu bildiriyor .

https://d39raawggeifpx.cloudfront.net/media/GQxN73oWAAAFByB.jpeg

Bakan, sağlık sisteminin 465.000'den fazla uzmanlaşmış tıbbi hizmet sağladığını ve bunların 141.000'inin izinsiz hacılara yönelik olduğunu belirtti.

Al-Jalajel, hacıların genel sağlık durumlarının "özellikle kutsal mekanlarda kaydedilen yüksek sıcaklıklar göz önüne alındığında güven verici" olduğunu bildirdi.

Sağlık sisteminin çok sayıda sıcak bitkinliği vakasını tedavi ettiğini, bazılarının halen tedavi gördüğünü belirtti.

Bakan, "1.301 ölümün %83'ü, güneş altında barınmadan veya dinlenmeden uzun mesafeler yürüyen izinsiz hacılardı. Birçoğu yaşlı veya kronik hastalıklara sahipti." dedi.

Yetkililerin, sıcaklık stresinin riskleri konusunda farkındalığı artırmak ve önleyici tedbirlerin takip edilmesinin önemini vurgulamak için önemli çaba sarf ettiğini de sözlerine ekledi. Ölenlerin kimliklerinin belirlenmesi ve aileleriyle iletişime geçilmesi süreci, birçoğunun kimlik taşımaması nedeniyle zorluydu.

Bakan, hava, deniz ve kara sınır geçişlerinde farkındalık programları da dahil olmak üzere hacılara yönelik ücretsiz sağlık hizmetlerinin Suudi Arabistan'a gelmeden önce başladığını vurguladı. Erken teşhis ve aşılama da dahil olmak üzere yaklaşık 1,3 milyon koruyucu hizmet sağlandı.

Daha önce Suudi Hac ve Umre Bakanı Tawfiq al-Rabiah, bu yılki Hac'a 200'den fazla ülkeden 1,8 milyon hacı geldiğini açıklamıştı.

Güncellenme Tarihi : 24.6.2024 13:00

İLGİLİ HABERLER