Sağlık
  • 11.2.2021 08:16

Tehlikeli Miyom Boyutları Nedir? Miyomlar Ne Zaman Ameliyat Edilmeli?

Miyomlar, rahimde görülen anormal düz kas çoğalması olarak tanımlanır ve rahimde sıklıkla görülür. Ancak miyomların %80’i iyi huylu tümörlerdir, bu nedenle hayati risk taşımazlar. Yine de bazı miyomların kanserleşme riskinin bulunduğunu söyleyebiliriz. Her 4 kadından birinde miyom oluştuğu düşünüldüğünde kanserleşme riski oldukça azdır.

Miyomlar çok küçük boyutlarda olabildiği gibi rahmi genişletecek boyutlara da ulaşabilir. Ender görülen vakalarda ise miyomların göğüs kafesine kadar yayıldığı görülmüştür. Miyomların çok büyüğü durumlarda kanserleşme riski artar ve ameliyat ihtimalini arttırır. Yine de büyüyen miyomların dahi yaygın belirtilerinin olmadığını söyleyebiliriz. Küçük boyutlarda bulunan miyomlar ise genelde belirti göstermez, bu nedenle fark edilmez ve çoğu zaman kendiliğinden kaybolur.

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Miyomlar genelde belirti göstermeyen iyi huylu tümörler olsa da çok büyüdükleri durumlarda ve kanserleşme riski doğurduklarında belirti göstermeye başlar.

Büyümeye başlayan miyomların belirtileri şöyledir;

Adet kanamasının miktarı artar

Adet kanaması normalden daha uzun sürer

Karın bölgesinde ağır baskı hissine neden olur

Sindirim sorunlarına neden olur

Kabızlığa neden olur

Dışkılama sırasında makatta ağrı ve yanma hissine neden olur

Sık idrara çıkma ve idrarını tutamamaya neden olur

Sırt ağrısı, bacak ağrısı, karın ağrısı ve eklem ağrılarına neden olur

Gebeliğin düşükle sonuçlanmasına neden olabilir

Cinsel ilişki sırasında normalin üstünde ağrıya ve cinsel ilişki sonrasına kanamaya neden olur

Belirttiğimiz miyomlar belirtileri, büyüme gösteren ve kanserleşme riski barındıran miyomlarda görülür. Yine de belirttiğimiz belirtileri gösteren miyomların oldukça düşük bir kısmı kanserleşir. Ancak her ihtimale karşı mutlaka doktora görünmeli, miyom tedavisi kesinlikle aksatılmamalıdır.

Miyom Tedavisi Nasıl Yapılır?

Miyom tedavisinin birden fazla yöntemle yapıldığını söyleyebiliriz. Pek çok kadında belirtiye yol açmayan miyomlar ya da hafif belirtilere yol açan miyomlara genelde müdahale edilmez, sadece takip altında tutulur. Bu miyomlar belirli bir süre sonra kendiliğinden kaybolur.

Büyüme gösteren ve belirtileri sıklaşan miyomlarda ise ilaçla tedavi tercih edilir. GnRH yani, Gonodotropin salgılayan hormon tedavisi, östrojen ve progesteron hormonlarının üretilmesini engeller. Hasta da geçici menopoza yol açar ve bu dönemde miyomların küçülmesini sağlar.

Bir diğer ilaçla tedavi yöntemi ise RİA adı verilen ilaçla yapılır. Progestin salgılayan rahimin iç kısmına etki ederek miyoma bağlı belirtiler azaltılır. Ancak bu yöntem miyomları küçültmez.

Miyom Ameliyatı Gerektiren Durumlar Nelerdir?

Kadınların sadece %10’u miyom nedeniyle cerrahi işlem geçirir. Çünkü miyoma bağlı herhangi bir kanama şiddeti ya da bası gibi durum yoksa miyomlar ilaçla tedavi edilebilir.

İlaçlı tedavi edilemeyen miyom ameliyatı gerektiren durumlar ise şöyledir;

Miyom aşırı adet kanamasına neden oluyorsa ve hastanın hayat standartlarını düşürüyorsa, kanamaya bağlı aşırı kansızlığa neden oluyorsa miyomektomi ameliyatı yapılır.

Miyomlar ağrı kesicilere yanıt vermiyor ve hastanın ağrıları devam ediyorsa miyom ameliyatı gereklidir.

Böbrekte genişleme başladıysa miyom ameliyatı gereklidir.

Miyomlar normalden hızlı büyümeye başladıysa miyom ameliyatı gereklidir.

Hastanın çocuk isteği varsa miyomlar belirti göstermese dahi ameliyatla çıkarılmalıdır.

Tehlikeli miyom boyutları olmaya başlamışsa.

Belirttiğimiz belirtilerden bir ya da daha fazlasını gösteren hastaların miyom ameliyatı olması gereklidir.

Miyom Ameliyat Çeşitleri Nelerdir?

Miyom ameliyatları Laparaskopik ve Histeroskopik olmak üzere ikiye ayrılır. Laparaskopik miyom ameliyatı kapalı teknikle, Histeroskopik miyom ameliyatı açık teknikle gerçekleştirilir. Her iki ameliyat türünde de miyomlar cerrahi işlemlerle çıkartılıdır.

 

 

Güncellenme Tarihi : 11.2.2021 08:20

İLGİLİ HABERLER