Gündem
  • 28.11.2023 13:00

Tel Aviv'i çılgına çeviren adam.. HAMAS lideri Yahya Sinwar'ın inanılmaz hikayesi

Sinwar, İsrail'den gelen rehinelerle Gazze tünelinde buluştu

İsrail merkezli Jesuralem Post gazetesi Hamas liderlerinden Yahya Sinwar'ın İsrailli rehineler ile görüştüğünü yazdı. Haberde görüşmenin rehinelerin tutulduğu tüneller ve yeraltı sığınaklarında gerçekleştirildiği iddiasına yer verildi.

Tel Aviv'i çılgına çeviren adam.. Yahya Sinwar, hapishanelerdeyken “İsrail”i nasıl kandırdı

Gazze'deki Hamas Lideri Yahya Sinwar

İsrail askeri mahkemesi, Hamas lideri Yahya Sinwar'ı 1988'de İsrail'e karşı çok sayıda operasyon planlamak ve yürütmek suçlamasıyla hapse mahkûm ettiğinde , onun bu karara tepkisi İbranice öğrenmek oldu. Bu, Tel Aviv'in şimdi onu suçladığı gibi, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'e başlattığı saldırıları koordine etmesinden onlarca yıl önceydi.

Sinwar'ı İsrail iç güvenlik servisi "Shin Bet" adına sorgulayan Micha Kubi, Amerikan gazetesi Financial Times'a şunları söyledi : "Sinwar, Vladimir Jabotinsky, Menachem Begin ve Yitzhak Rabin gibi önde gelen İsrailli isimlerin yayınladığı tüm kitapları okudu."

Yahya Sinwar İsrail'i zindanlardayken nasıl aldattı?

Sinwar, hapsedilmesinden on beş yıl sonra bir İsrail televizyon kanalına verdiği röportajda akıcı İbranicesini kullandı. Onun mesajı, İsrail halkının savaş yerine silahlı Hamas hareketiyle ateşkes veya ateşkesi desteklemesi gerektiği yönündeydi ve koyu kırmızı bir tulum giyerek şunu söyledi: "Anlıyoruz." "İsrail'in iki yüz nükleer savaş başlığı var ve bölgedeki en gelişmiş hava gücüne sahip ve İsrail'i parçalama yeteneğimizin olmadığını da biliyoruz."

61 yaşındaki Sinwar bugün İsrail'in Gazze'deki en çok aranan adamı olarak kabul ediliyor ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ondan "yürüyen ölü bir adam" olarak söz ediyor. 
İsrail, Gazze'deki Hamas hareketinin liderini, 7 Ekim'de Gazze Şeridi'ne düzenlenen ve Gazze Tümeni'nin yok edilmesine ve 1.500'den fazla İsraillinin öldürülmesine yol açan sürpriz saldırıya en çok karışan kişi olmakla suçluyor.

Sinwar'ı ortadan kaldırmak, İsrail'in Hamas'ı "yok etmeye" yönelik artan kampanyasının ana hedefidir. Filistinli yetkililer, İsrail'in saldırıya misilleme yapmaya başlamasından bu yana Gazze'de çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 10.000 kişinin ölümüne yol açtığını söylüyor. Sivil bölgeleri karadan, havadan ve denizden yoğun bombardımanla bombalıyoruz.

Hamas saldırısından önce İsrail'in, İsrail'in "son derece sert ve şiddetli, ince vücutlu ve kısa saçlı" olarak tanımladığı Sinwar'la baş etme konusunda yaklaşık kırk yıllık bir deneyimi vardı, ancak son yıllarda biriken bu bilgi yalnızca aldatmaya yardımcı oldu. Üst düzey yetkililer: İsrail güvenlik personeli, Hamas'ın sahte bir güvence duygusuna sahip.

Onun "tehlikeli ama hoş bir aşırılıkçı" olduğunu düşünüyorlardı.

Financial Times, savaşın başlamasından önce İsrail'in Sinwar'ı "tehlikeli ama yatıştırılabilir bir aşırılıkçı" olarak gördüğünü ve onun Gazze'deki Hamas yönetimini pekiştirmek ve Şeridi'nin yararına ekonomik tavizler almakla daha çok ilgilendiğini söylüyor.

Sinwar'ın kişiliğinin yanlış anlaşılması, İsrail'in en büyük istihbarat başarısızlığının başlangıcıydı. Bazıları, Sinwar'ın maksimum aldatmacayı başarabildiğine inanıyor. Eski bir askeri istihbarat subayı ve Filistin meseleleri uzmanı Michael Milchiain şunları söylüyor: "Onu ilk başta anlamamıştık. Değerini sıfır olarak anladık."

https://arabicpost.live/wp-content/uploads/2023/11/e28d8f19-184e-4672-b20f-b6098daa9a76-1024x576.pngYahya Al-Sinwar, 2011'de bir mahkum değişimi anlaşmasıyla serbest bırakıldığında / iletişim araçları

Amerikan gazetesi, onlarca yıldır onunla vakit geçiren birçok insanın çizdiği resmin, liderlik vasfına ve karizmaya sahip, az konuşan ve çabuk öfkelenen bir adam olduğunu söylüyor.Kobe, 1989'da Sinwar'ı sorguya çektiğini itiraf ettiğini hatırlıyor. İsraillileri öldürüyordu ve bu ilk Filistin İntifadasının zirvesindeydi Kobe, o zamanlar Gazze'de ortaya çıkmaya başlayan küçük bir İslami silahlı grup olan Hamas üyelerini avlayan bir Şin Bet subayıydı.

Yaygın olarak Ebu İbrahim olarak bilinen Sinwar, kuruluşundan itibaren Hamas'ın askeri kanadı olan El Kassam Tugayları'nın kurulmasına yardımcı oldu, ancak 1980'lerin sonlarında tutuklandığında bu, Hamas içindeki iş birliği yapan ajanları avlama ve ortadan kaldırma görevi nedeniyleydi. İsrail ile. Kobe'ye göre İsrail askeri mahkemesi, Sinwar Şirketini askeri harekat planlamak ve işgalle işbirliği yapan ajanları tasfiye etmekle suçladı.

"Sinwar'ın olağanüstü dayanıklılık, kurnazlık ve manipülasyon güçleri var."

Sinwar, İsrail hapishanelerindeki tüm Hamas mahkumlarının lideri haline geldi ve hareketin hiyerarşisinde etkili bir pozisyona ulaştı. İsrailli yetkililere göre, 2004 yılında bir noktada İsrailli doktorlar beyninin yanındaki apseyi alarak hayatını kurtardı.

Sinwar hapishanedeyken hakkında yazan bir İsrail istihbarat değerlendirmesi onun karakterini tasvir etmeye çalıştı ve şunları söyledi: "Zalim, otoriter, etkili, arkadaşları tarafından kabul edilen ve olağanüstü dayanıklılık, kurnazlık ve manipülasyon yeteneklerine sahip. O, çok az şeyden memnun. ... Hapishanede bile diğer mahkûmların arasında sır saklıyor.” ...ve kitleleri harekete geçirme yeteneğine sahip.”

Al-Sinwar, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'un fakir bir mahallesinde büyüdü ve Gazze'deki siyaset sahnesine ilk kez 1980'lerin başında Hamas hareketinin kurucusu Şeyh Ahmed Yasin'in danışmanı ve asistanı olarak çıktı.

El Sinvar'ın Han Yunus'taki komşusu, İzzeddin el Kassam Tugayları'nın gizemli askeri komutanı ve onlarca yıldır takip edilen Muhammed el Deif'ti.

Sinwar, İsrail'le işbirliği yaptığından şüphelenilenleri ortadan kaldırmanın yanı sıra grubun askeri kanadını kurmasına yardım etmekle görevli, hareketin (Glory Forces) adı verilen iç güvenlik aygıtına liderlik etmekle görevlendirildi.

Amerikan gazetesi, Sinwar'ın ya da Ebu İbrahim'in, özellikle Gazze'deki Filistinliler için neredeyse efsanevi bir figür haline geldiğini söylüyor. Kudüs'teki tanınmış bir Filistinli aktivist Amerikan gazetesine şöyle konuştu: "Birçok Filistinli gurur duyuyor ve Sinwar, Filistin sokaklarında çok popüler."

"Gizemlerle" çevrili adam

Sinwar, Gazze'de Hamas tarafından tutulan bir İsrail askeri Gilad Şalit karşılığında binden fazla Filistinlinin serbest bırakıldığı bir takas anlaşmasıyla 22 yılını İsrail hapishanesinde geçirdikten sonra 2011 yılında serbest bırakılmıştı. 2017 yılında Hamas'ın siyasi bürosunun başına geçen ve Katar'da bulunan İsmail Haniye'nin yerine Gazze'deki hareketin lideri seçildi.

Sinwar yabancı diplomatları ağırladı ve coşkulu kitlesel mitingler düzenledi; Hamas, İsrail'i Mısırlı, Katarlı ve BM arabulucuları aracılığıyla daha dolaylı görüşmelere itmek için sınır protestoları, ateşli balonlar ve özellikle roket fırlatmaları yoluyla güç kullanımını kısıtladı.

Üst düzey bir İsrailli güvenlik yetkilisi bu yılın başlarında "Füzeler bizimle görüşme yapabilmelerinin tek yolu" dedi. Bu, İsrail'in son üç yılda Katar'ın mali desteği de dahil olmak üzere Gazze'ye benzeri görülmemiş tavizler vermesine yol açtı. Ve binlerce İsrailli çalışma izinleri.

Ancak Sinwar'ın 7 Ekim'deki önceki rotasından ani değişiminin nedenleri hala bir sır olarak kalıyor. İsrailli olmayan ve hapishanede Sinwar'la ilgili uzun deneyime sahip bir kaynak şunları söyledi: "O sıradan bir insan değil. Kendisini bu dünyada bir görevde gören bir adam."

2021'de Sinwar'ın iç seçimlerde yeniden seçim turuna ihtiyacı vardı ve bazı analistler bunu potansiyel bir dönüm noktası olarak görüyor ve birkaç ay sonra, Mayıs 2021'de İsrail ve Hamas, "Kudüs'ün Kılıcı" adı verilen 11 günlük bir savaşa girdi. Bazıları bunu Hamas'ın bir başarısı olarak görüyor, çünkü Sinwar o dönemde ortaya çıktı. Yıkılan evinin yıkıntıları arasında bir sandalyede otururken İsrail'e kendisine suikast düzenlemesi için meydan okudu.

Zaman kazanmak için aldatma 

Gazze'yle yakın bağları olan Filistinli bir yetkili, Hamas'la daha geniş bir ulusal anlaşma müzakere etmek amacıyla geçen yıl bu bölgelere birkaç kez gitti ve Sinwar'la sık sık görüşerek "karşılıklı saygının" varlığını vurguladı, ancak yetkilinin açıklamasında Bu yılın başlarında Gazze'ye yapılan son ziyarette, "Sanwar tamamen ortadan kayboldu" ve şunu ekledi: "Anlamamız gereken işaretler vardı." Şöyle devam etti: "Askeri izini gizlemek için diplomatik yol kamuflajını kullanıyordu."

İsrail'in resmi değerlendirmesi, Sinwar'daki Hamas'ın başka bir savaşa meyilli olmadığı ve İsrail ile daha geniş bir anlaşmaya ilgi duyduğu ve Hamas'ın İsrail'e yönelik herhangi bir saldırısının en az bir yıllık planlama gerektireceği yönündeydi. cephe tam bir aldatmacaydı, zaman kazanmak için.

İsrail askeri istihbarat görevlisi Milstein, Financial Times'a şöyle konuştu: "Gerçekle yüzleşmemiz gerekiyor: İsrail'e yönelik nefret ve yıkımla motive oluyor."

Yahya Al-Sinwar, Twitter'da Gazze Şeridi'nde büyük bir popülerliğe ve açık bir etkiye sahip

Yahya Al-Sinwar, Twitter'da Gazze Şeridi'nde büyük bir popülerliğe ve açık bir etkiye sahip

Gazze şu anda asıl amacı Sinwar'ı ele geçirmek olan yıkıcı bir saldırıyla karşı karşıya kalabilir ancak İsrail'in kendini kınanmış hissetmesi ve bölgenin bekleyen kaderi, Kobe'nin söylediği gibi Sinwar için yeterli bir zafer teşkil edebilir: "

Güncellenme Tarihi : 29.11.2023 12:42

İLGİLİ HABERLER