
Trump depremi! Piyasalar allak bullak oldu!
Trump'ın tarifeleri küresel piyasaları sarsarken dünya müzakere masasına koşuyor
Küresel piyasalarda, tarife depremi sürüyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı tarife piyasaları sarstı. Asya, ABD ve Avrupa borsalarında büyük kayıplar yaşandı! Altın son haftaların en düşük seviyesinde. Petrol ise geriledi.
Donald Trump'ın kapsamlı gümrük vergileri pazartesi günü Asya piyasalarında büyük kayıplara yol açarken, Washington'ın müttefikleri de dahil olmak üzere dünya çapındaki ülkeler, yaklaşan küresel ticaret savaşı korkularının artmasıyla başkanın neden olduğu türbülansı yatıştırmak için çabaladı.
Asya piyasaları Pazartesi günü, ABD vadeli işlemlerinin Donald Trump'ın cezalandırıcı tarifeleri nedeniyle Wall Street'te önemli kayıplara işaret etmesiyle büyük bir düşüş yaşadı . Ülkeler, meydan okuyan başkanla uzlaşmaya çalışıyor.
Trump, Pazar günü yaptığı açıklamada, kasıtlı olarak bir satış dalgası yarattığı iddialarını reddetti ve piyasa tepkilerini öngöremediğini, ticaret açıkları çözülmediği sürece diğer ülkelerle anlaşma yapmayacağını söyledi .
ABD'li şirketlerin gümrük vergileri nedeniyle değer kaybetmesinin ardından trilyonlarca doların yok olmasıyla sonuçlanan piyasa sıkıntısını anlatırken, "Bazen bir şeyi düzeltmek için ilaç almak gerekir" dedi.
Air Force One uçağında gazetecilere konuşan Trump, hafta sonu dünya liderleriyle konuyu çözmeye çalıştığını ve "anlaşma yapmak için can attıklarını" söyledi.
Çin, Cuma günü ABD'ye misilleme yaparak , Asya piyasalarının geçen hafta kapanmasının ardından 10 Nisan'dan itibaren tüm ABD mallarına yüzde 34 oranında gümrük vergisi uygulayacağını duyurdu .
Ticaret savaşının tırmanmasıyla birlikte Asya borsaları, işlemlerin yeniden başlamasıyla büyük bir darbe aldı.
Pazartesi günü Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 6,5 gibi inanılmaz bir düşüş yaşarken, Tayvan hisseleri yüzde 10'a yakın, Singapur hisseleri ise yüzde 8,5 düştü.
New York Borsası'nın ana hisse senetlerindeki vadeli işlem sözleşmeleri Pazar günü sert düşüşler yaşadı ve bu durum Pazartesi günü piyasalar açıldığında darbe alan Wall Street hisseleri için daha fazla sıkıntı anlamına gelirken, ABD petrolü Nisan 2021'den bu yana ilk kez varil başına 60 doların altına düştü.
'Anlaşmalar ve ittifaklar'
Washington'un en yakın müttefiklerinden biri olmasına rağmen yüzde 17 gümrük vergisine maruz kalan İsrail'in Başbakanı Binyamin Netanyahu , pazartesi günü Trump ile gümrük vergileri konusunda kritik görüşmelerde bulunmak üzere İsrail'e uçacak.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, bir gazete yazısında "Dünya bildiğimiz haliyle gitti" uyarısında bulunarak, statükonun giderek "anlaşmalara ve ittifaklara" bağlı hale geleceğini söyledi.
Trump'ın kademeli olarak belirlediği son tarihler, bazı ülkelere müzakere alanı bıraktı. Trump, kararlı duruşunu sürdüreceğini ve yönetiminin herhangi bir misilleme yapılmayacağı konusunda uyarıda bulunmuştu.
Beyaz Saray Ulusal Ekonomi Konseyi Başkanı Kevin Hassett, Pazar günü ABC'nin This Week programına verdiği demeçte, ABD Ticaret Temsilcisi'nin ifadelerine dayanarak, "50'den fazla ülke müzakerelere başlamak için başkana ulaştı" dedi.
İlk çeyrekte en büyük ihracat pazarının ABD olduğunu belirten imalat devi Vietnam, Trump'ın uyguladığı yüzde 46'lık gümrük vergilerinin en az 45 gün ertelenmesini talep etti.
Hassett, uzlaşma arayan ülkelerin bunu "çok fazla gümrük vergisi ödediklerini anladıkları için" yaptıklarını, yönetimin ise gümrük vergilerinin ABD'de büyük fiyat artışlarına yol açmayacağı konusunda ısrar etmeye devam ettiğini söyledi.
"ABD'deki tüketiciler üzerinde büyük bir etki göreceğinizi düşünmüyorum" dedi.
'Piyasalar kan gölüne döndü'
Hazine Bakanı Scott Bessent de NBC'nin Meet the Press programına yaptığı açıklamada, 50 ülkenin kendilerine ulaştığını söyledi.
Ancak Trump'ın onlarla müzakere edip etmeyeceği sorusuna gelince, Bessent, "Bunun Başkan Trump'ın vereceği bir karar olduğunu düşünüyorum" dedi.
Bessent, "Şu anda kendisi için maksimum kaldıraç yarattı... Sanırım ülkelerin ne teklif edeceğini ve bunun inandırıcı olup olmadığını görmemiz gerekecek" dedi.
Diğer ülkelerin "uzun süredir kötü aktörler olduğunu ve bunun günler veya haftalar içinde müzakerelerle ortadan kaldırılabilecek bir şey olmadığını" iddia etti.
En kötü ekonomik felaketin önlenmesi için müzakerelerin başlatılacağı umutlarına rağmen, Asya piyasalarındaki kan gölü yeni işlem haftasında da devam etti.
Suudi Arabistan'da piyasaların pazar günü açık olduğu dönemde borsa, resmi medyaya göre yüzde 6,78 düşüşle Kovid-19 salgınından bu yana en kötü günlük kaybı yaşadı.
Barack Obama döneminde Ulusal Ekonomi Konseyi'nin direktörlüğünü yapan Larry Summers, "Perşembe ve Cuma günü gördüğümüz gibi piyasalarda daha fazla türbülans yaşanma ihtimali çok yüksek" dedi.
Trump'ın gümrük vergisi uzmanı Peter Navarro, artan gerginliğe karşı çıktı ve yatırımcılara "satılmadığı sürece para kaybedilemez" diyerek "borsa piyasasında bugüne kadar gördüğümüz en büyük patlamayı" vaat etti.
Rusya, son gümrük vergilerinden hedef alınmadı ve Hassett, Moskova ile Ukrayna'yı işgali konusunda yapılan görüşmelerin , Rusya'nın hedef listesinde yer almamasının nedeni olduğunu söyledi.
Çarşamba günü Beyaz Saray'dan bir yetkili, Rusya'nın listeye alınmamasının nedeninin yaptırımlar nedeniyle ticaretin yok denecek kadar az olması olduğunu öne sürdü.
Trump, uzun zamandır ABD'ye ürün satan ülkelerin aslında Amerikalıları kazıkladığını iddia ediyor ve gümrük vergilerini bu yanlışı düzeltmenin bir yolu olarak görüyor.
Trump, Truth Social Sunday'de "Bir gün insanlar, ABD için gümrük vergilerinin çok güzel bir şey olduğunu anlayacaklar!" diye yazdı.
Ancak pek çok ekonomist, tarifelerin tüketicilere yansıtıldığı ve içeride fiyat artışları görülebileceği konusunda uyarıda bulundu.
( AFP ile FRANCE 24 )
"Diğer ülkeler tarafından çok kötü muamele gördük çünkü bunun olmasına izin veren aptal bir liderliğimiz vardı. İşlerimizi aldılar, paramızı aldılar, işlerimizi aldılar."
Trump, sözde "karşılıklı tarifeler" konusunda ısrarcı davranarak, diğer ülkeler ABD ile ticaretlerini dengelemediği sürece geri adım atmayacağını söyledi.
ABD Başkanı , hafta sonu "anlaşma yapmak için can atan" çok sayıda yabancı liderle görüştüğünü söyledi .
Trump, "Ülkenizle açık vermeyeceğiz' dedim" dedi.
"Bunu yapmayacağız çünkü bana göre açık bir kayıptır. Fazlalarımız olacak veya en kötü ihtimalle zararımızı telafi edeceğiz."
Trump'ın bu açıklamaları, ticaret savaşı ve ekonomik durgunluk korkuları arasında küresel hisse senetlerinin düşmeye devam ettiği bir dönemde geldi.
Tayvan'ın endeksi TAIEX ve Hong Kong'un Hang Seng endeksleri pazartesi günü yaklaşık yüzde 10 düşerken, Japonya'nın Nikkei 225 endeksi yaklaşık yüzde 9 düştü.
Singapur'da The Straits Times Endeksi yüzde 7'den fazla düştü.
Güney Kore'nin KOSPI endeksi yüzde 5'in üzerinde düşüş gösterirken, Avustralya'nın ASX 200 endeksi yaklaşık yüzde 6 düştü.
ABD hisse senetleri, geçen hafta piyasa değerinde 6 trilyon dolardan fazla kayıpla sonuçlanan iki günlük düşüşün ardından Wall Street'in yeniden açılmasıyla birlikte daha da büyük kayıplara uğramaya hazırlanıyor.
Endeks endeksi S&P500'e bağlı vadeli işlemler Pazar günü yüzde 2,7 düşerken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq-100'e bağlı vadeli işlemler yüzde 3,55 düştü.
ABD, Pazar günü ithalata yüzde 10'luk bir temel gümrük vergisi uygulamaya başladı. Çarşamba gününden itibaren onlarca ülkeye yüzde 11 ila yüzde 50 arasında daha yüksek vergiler uygulanması planlanıyor.
Daha yüksek tarifelerin hem ABD'nin rakiplerini hem de müttefiklerini etkilemesi bekleniyor.
ABD'nin en büyük stratejik rakibi ve üçüncü büyük ticaret ortağı olan Çin'e yüzde 34 oranında gümrük vergisi uygulanırken, Avrupa Birliği, Japonya ve Güney Kore ise yüzde 20 ila yüzde 25 arasında değişen oranlarda gümrük vergisi uygulanmasını bekliyor.
Karşılıklı önlemler
Çin geçen hafta bir dizi karşı önlem açıkladı ; bunlar arasında tüm ABD ithalatına yüzde 34 oranında gümrük vergisi ve bazı kritik minerallerin ihracatına kısıtlamalar getirilmesi yer alıyor. AB ise daha yüksek vergilerle hedef alınacak ABD ithalatlarının bir listesini hazırlıyor.
Trump, Pazar günü Çin ile müzakerelere hazır olduğunu ancak herhangi bir anlaşmanın ülkenin ABD ile olan büyük ticaret fazlasını ortadan kaldırmasına bağlı olacağını söyledi.
Trump, "Çin'le çok büyük bir açık sorunumuz var" dedi.
Pekin Borsası 50 Endeksi pazartesi sabahı yüzde 20'den fazla düştü.
Ticaret Bakan Yardımcısı Ling Ji, Pazar günü yabancı firmaların temsilcilerine yaptığı açıklamada, 10 Nisan'da yürürlüğe girecek Çin vergilerinin "ABD'yi çok taraflı ticaret sisteminin doğru yoluna geri getirmeyi amaçladığını" belirterek, Çin'in yabancı yatırım için "gelecek vaat eden bir ülke" olmaya devam edeceğini söyledi.
ABD'nin diğer bazı ticaret ortakları arasında yer alan İngiltere, Avustralya, Endonezya ve Tayvan ise şimdilik karşılıklı misilleme yapma olasılığını dışladı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Pazartesi günü Beyaz Saray'a dönmesinin ardından Washington'a yapacağı ikinci ziyarette Trump ile yüz yüze görüşerek gümrük vergilerini artıran ilk dünya lideri olacak.
Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, "İkili, gümrük vergisi meselesini, rehinelerimizin iadesine yönelik çabaları, İsrail-Türkiye ilişkilerini, İran tehdidini ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne karşı mücadeleyi ele alacak" denildi.

Piyasalardaki çalkantı ortamında analistler, ABD'nin önümüzdeki 12 ay içerisinde resesyona girme olasılığını keskin bir şekilde artırıyor.
JPMorgan geçen hafta ABD'de resesyon olasılığını yüzde 60'a çıkarırken, S&P Global bu olasılığı yüzde 30 ila 35 arasına koydu.
JPMorgan'ın ekonomik araştırmalar başkanı Bruce Kasman, "Kan Dökülecek" başlıklı notunda, "ABD ticaret politikalarının boyutu ve yıkıcı etkisi, eğer sürdürülürse, hala sağlıklı olan ABD ve küresel genişlemeyi durgunluğa sürüklemeye yetecektir" dedi.
Güncellenme Tarihi : 7.4.2025 11:58