TÜRKİYE'DE 9 MİLYON KİŞİ CUMA NAMAZI KILIYOR!..
TESEV'in yaptığı bir araştırmaya göre, cami cemaati, Diyanet'in şimdiki statüsüne onay vermiyor. Cemaat arasında 'Diyanet özerk olsun' görüşü ağırlık kazanırken, AB'ye ise şartlı olarak evet deniliyor.
Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı'nın (TESEV) gazeteci-yazar Ruşen Çakır ve İrfan Bozan'a yaptırdığı "Sivil, Şefaf ve Demokratik Bir Diyanet İşleri Başkanlığı Mümkün mü?" başlıklı araştırma sonucunda ilginç bilgiler ortaya çıktı. Araştırmaya göre devletin Diyanet'ten beklentileri ile vatandaşın beklentileri çelişiyor. Yapılan görüşmelerde çıkan ağırlıklı görüş Diyanet'in özerk olması ve başkanın seçimle gelmesinden yana. Araştırma ayrıca, cemaatin artık gençlerden oluştuğunu da ortaya koydu.
Toplum ve devletin beklentisi çelişiyor
372 sayfayı bulan araştırma sonuçlarından bazıları ise şöyle: Cemaat, Diyanet'in şimdiki statüsüne onay vermiyor. Hemen herkes, Diyanet'e siyasilerin ciddi bir biçimde müdahale ettiğini düşünüyor. Diyanet'in daha özerk olması gerektiği, başkanının seçimle işbaşına geçmesi gerektiği savunuluyor. Çoğunluk merkezi hutbe uygulamasına karşı çıkıyor. Diyanet'in fetvalarına yüzde yüz güvenen kişi sayısı çok az. Özellikle piyango ve faiz konusunda Diyanet'in bağımsız görüş veremeyeceği kanısı çok yaygın. Görüşülen cemaatin en yoğun şikayetlerinden biri ise 8 yıllık kesintisiz eğitim nedeniyle çocuklarını erken yaşta Kur'an Kursu'na gönderememek. Başörtüsü konusundaki uygulamalar görüşülen herkes tarafından eleştiriliyor. Cemaat AB'ye karşı değil, ancak muhtemel bir ahlaki bozulmanın yaratacağı etkileri yok etmek için Diyanet'e büyük görev düştüğü belirtiliyor.
Cuma namazına 9 milyon kişi gidiyor
Araştırmaya göre Türkiye'de 2 milyon 181 bin 906 kişi öğle namazını, 2 milyon 13 bin 66 kişi ise yatsı namazını kılmak için camiye gidiyor. Cuma namazına gidenlerin sayısı 9 milyon 266 bin 775. Camiye giden gençlerin sayısında son dönemde artış var. Türkiye'de 76 bin 445 caminin 23 bin 542'sinde Diyanet görevlisi yok. İnsanlar artık daha fazla okuyup, sorgulayarak ibadetlerini yapıyor. Diyanet, erkeklere hizmet verirken, kadınlara ise dini cemaatler hizmet götürüyor. Din görevlileri, Diyanet yöneticileri ve cami cemaati, çoğunlukla Alevi kimliğini tanıma ve Alevilerin Diyanet'te temsil edilmesine karşı. Diyarbakır'daki görevliler ve cemaat ise buna daha sıcak bakıyor.