Gündem
  • 8.8.2024 10:00

Ukrayna Rus topraklarında kara saldırısı başlattı.. Kursk bölgesinde kıyamet koptu

Rusya, Ukrayna güçlerinin saldırısının ardından sınır hattındaki Kursk bölgesinde çatışmaların ikinci gününde de devam ettiğini bildirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı saldırılarda Ukrayna'ya ait 7 tank, 8 zırhlı personel taşıyıcı, 3 piyade savaş aracı ve 31 zırhlı savaş aracı dahil olmak üzere 50 Ukrayna zırhlı aracının imha edildiğini iddia etti.

Rusya saldırıların püskürtüldüğünü ileri sürse de yerel kaynaklar Ukrayna güçlerinin ilerleyişinin sürdüğünü, Ukrayna'nın Rus topraklarında kilometrelerce ilerlediğini ve birçok yerleşimi ele geçirdiğini belirtti.

Ukrayna daha önce de bu bölgeye birçok kez bombardıman düzenlemişti.

Rusya çatışmaların ardından dün bölgeye ilave asker sevk etti.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova Ukrayna'nın Kursk'a yönelik son saldırısını "sivillere yönelik bir başka terör eylemi" olarak nitelendirdi.

Bölge kaynakları saldırılarda Rusya'ya ait askeri hedeflerin yanı sıra sivil alanların da vurulduğunu kaydetti.

Bölgede şiddetli çatışmaların devam ettiği bildiriliyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın Kursk Bölgesi'ne yönelik saldırısını başarısızlıklar arasında 'bir tür faaliyet' olarak görüyor

Bir ambulansa düzenlenen drone saldırısında bir sağlık görevlisinin ve sürücünün hayatını kaybettiği bildirildi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Kiev rejiminin çatışma bölgesindeki güçlerinin sürekli başarısızlığı ortasında bir faaliyet görüntüsü verme çabasıyla Kursk Bölgesi'ne saldırdığını söyledi.

"Ukrayna Banderileri, Kursk Bölgesi'ndeki barbarca saldırılarıyla bölge sakinleri arasında panik yaratmaya ve çatışma bölgesindeki Ukrayna güçlerinin sürekli başarısızlıkları arasında en azından bir miktar faaliyet göstermeye çalıştılar. Açıkça, neo-Nazilerin beklentileri orada da gerçekleşmedi," dedi.

6 Ağustos gecesi Ukraynalı savaşçıların Kursk Bölgesi'ndeki Sudzha kasabasını vurduğunu ve 6-7 Ağustos tarihleri ​​arasında "Ukraynalı neo-Nazilerin Kursk Bölgesi'nde büyük bir terör saldırısı gerçekleştirerek önemli piyade birlikleri ve ağır zırhlı araçlarla çatışmaya girdiğini" söyledi. Zakharova'ya göre Rus silahlı kuvvetleri "düşmanı kararlı bir şekilde geri püskürttü ve düşman önemli kayıplar verdi."

"Ukraynalı militanların Kursk Bölgesi'nde açtığı topçu ateşi sonucu 6 çocuk da dahil olmak üzere 24 sivil yaralandı. Bir ambulansa düzenlenen drone saldırısı bir sağlık görevlisini ve şoförü öldürdü."

Diğer saldırılar

Zaharova, "Suçlu Kiev rejimi, savaş meydanında gerilemeler yaşarken, Rus kasaba ve köylerindeki masum sakinlere saldırmaya devam ediyor" dedi.

Ukrayna'nın 31 Temmuz'da Gorlovka'ya, 1 Ağustos'ta Şebekino'ya düzenlediği İHA saldırılarını, 2 Ağustos'ta Volnovakha'nın MLRS ile vurulmasını ve NATO'nun sağladığı ATACMS ve Storm Shadow uzun menzilli füzeleriyle Lugansk'a düzenlenen yoğun saldırıyı hatırlattı.

"Bütün bu kanlı suçlar, Kiev kuklalarını örtbas etmeye devam eden Batı'daki alaycı sessizlik içinde gerçekleşiyor. Bütün bunlar, herhangi bir vahşetin cezasız kalacağından emin olan Ukraynalı neo-Nazilerin dokunulmazlık duygusunu güçlendiriyor," dedi diplomat. "Uluslararası toplumu kenara çekilmemeye ve Kiev rejiminin suç eylemlerini şiddetle kınamaya çağırıyoruz."

"Suçluların hiçbiri cezadan kaçamayacak. Yasanın tüm kapsamıyla cevap verecekler," diye uyardı. "Rus Soruşturma Komitesi'nin kanıtlarına dayanarak, Rus mahkemeleri sivillere karşı ağır suçlar işleyen Ukraynalı neo-Nazilere ceza vermeye devam ediyor."

F-16'ların teslimatları

Zakharova'ya göre, 4 Ağustos'ta Ukrayna, NATO ülkeleri tarafından teslim edilen F-16 savaş uçaklarının görkemli bir tanıtımına ev sahipliği yaptı ve Vladimir Zelensky "teslimat için NATO sponsorlarına teşekkür etti." Diplomat, Economist'e atıfta bulunarak, ilk 10 savaş uçağının (toplam 79 potansiyel tedarikten) Temmuz sonunda Ukrayna'ya ulaştığını ve yıl sonuna kadar sayılarının 20'ye çıkacağını söyledi. Geri kalanının 2025'te teslim edileceği iddia ediliyor.

"F-16 savaş uçaklarının Ukrayna ordusuna teslim edilmesi, Kiev'in çok güvendiği 'sihirli hap' olmayacak. Savaş alanındaki durumu etkileyemeyecekler ve Rus Silahlı Kuvvetleri tarafından sürekli olarak yok edilecekler," dedi Zakharova.

Bu adımın, "Batı'nın Ukrayna krizini tırmandırma politikasıyla uyumlu olduğunu ve siyasi ve diplomatik yöntemlerle çözülmesi için koşulların yaratılmasına yardımcı olmadığını" söyledi.

"ABD ve uyduları, Kiev rejimini giderek daha ölümcül silahlarla boğarak, düşmanlıkların her ne pahasına olursa olsun devam edeceğine bahse giriyorlar. Washington ve Londra'nın Rusya'ya 'stratejik bir yenilgi' yaşatma hayallerine kapılmış oldukları ve pervasız eylemlerinin sonuçlarını düşünmedikleri açık," diye devam etti Zakharova.

Aşırılıkçı ifadeler

Sözcü ayrıca Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndaki Ana İstihbarat Müdürlüğü şefi Kirill Budanov'un (Rusya'daki teröristler ve aşırılıkçılar listesinde yer alıyor) Kırım köprüsüne saldırı planlarını yineleyen ve hedefe ulaşmak için çalışmaların sürdüğünü belirten sözlerini vurguladı. Diplomat ayrıca Ukrayna Donanması Sözcüsü Dmitry Pletenchuk'un Kırım köprüsünün artık askeri lojistik için eskisi kadar önemli bir rol oynamadığını ve bu nedenle askeri bir hedef olmadığını kabul ettiği açıklamasına da işaret etti.

"Kiev teröristlerinin bu sivil tesisi yok etme konusundaki çılgınca çabalarının temel amacının, yarımadanın nüfusu ve turistler arasında panik yaratmak olduğu açıktır. Hatırlatmak gerekirse, Kırım köprüsü çocuklu aileler de dahil olmak üzere milyonlarca Rus tarafından turistik amaçlı kullanılıyor," dedi Zakharova.

Ayrıca, Ukrayna'da Büyük Vatanseverlik Savaşı, Rusya ve Rus kültürüyle ilişkilendirilen anıtları yıkma ve yer adlarını değiştirme yönünde devam eden büyük bir çabaya da dikkatini çekti; bu çabalar "özel bir alaycılık ve sofistike bir 'ustalık'" içeriyor. Zakharova, Zhitomir Bölgesi'ndeki Vladimir Lenin heykelinin, yakın zamanda birinin heykelinin başını değiştirmesinin ardından Ukraynalı şair Taras Şevçenko'nun anıtı gibi görünmesinin nasıl sağlandığını; ve Ukrayna toprakları için canlarını veren Sovyet askerlerinin anıtının, Ivano-Frankovsk Bölgesi'ndeki Luka köyünde kasıtlı olarak nasıl tahrip edildiğini anlattı.

Diplomat, "Kiev rejiminin bu yıkıcı 'çalışmaları'nın arka planında, medya, Kiev'deki Anavatan heykelindeki SSCB armasının vahşice sökülüp yerine Ukrayna üç çatallı mızrağının konmasından bir yıl sonra, yeni kaynak dikişlerinde korozyon oluştuğunu öğrendi" diyerek bunun çok sembolik olduğunu belirtti.

"Ukrayna "devletliğinin" yeni sembollerinin şimdi pasla kaplanmış olması, hükümetin ülkeyi yağmalaması ve Batı'ya satması şaşırtıcı değil. Gerçek tarihi hafızanın bu kadar ilkel yöntemlerle ortadan kaldırılamayacağına inanıyoruz. Kiev rejimi tarafından işlenen küfür suçlarının -anıt alanında devlet destekli vandalizm- cezası kaçınılmazdır ve zamanaşımı yoktur," dedi diplomat.

"Yukarıda belirtilen gerçekler, özel askeri operasyonun hedeflerinin Ukrayna'yı Nazilerden arındırmak ve silahsızlandırmak ve topraklarından kaynaklanan tehditleri ortadan kaldırmak olduğunu bir kez daha doğruluyor. Bunların hepsi kesinlikle gerçekleştirilecek," dedi Zakharova.

Ukrayna'nın saldırıları sonrası Kursk Bölgesi'nde olağanüstü hal rejimi ilan edildi

Ukrayna askerlerinin devam eden saldırıları nedeniyle Rusya'nın sınır hattındaki Kursk Bölgesi'nde olağanüstü hal rejimi ilan edildiğini, bölgenin geçici valisi Aleksey Smirnov söyledi.

"Kursk Bölgesi sınır bölgelerindeki mevcut durum zor. Düşman güçlerinin sızmasının sonuçlarını ortadan kaldırmak için 7 Ağustos'tan itibaren Kursk Bölgesi'nde olağanüstü hal rejimi uygulama kararı aldım" diye yazdı Telegram kanalında.

Smirnov, durum sakinleşene kadar kriz yönetim merkezini bizzat koordine edeceğini söyledi. "Durumu kontrol altında tutuyorum. Kolluk kuvvetleri ve federal merkezle iletişim halindeyim. Bölge sakinlerinin güvenliğini sağlamak için gerekli tüm önlemler alınıyor" diye belirtti.

Bölgesel hükümete göre, bölgenin sınır bölgelerinden binlerce kişi tahliye edildi. Bunlardan 600'den fazlası geçici konaklama merkezlerine yerleştirildi.

6 Ağustos'ta Rusya'nın sınır hattındaki Kursk Bölgesi Ukrayna'dan büyük bir saldırıya uğradı. Devlet sınırını geçme girişimi engellendi. Rus hava savunma kuvvetleri 26 Ukrayna İHA'sını ve bölge üzerinde birkaç füzeyi düşürdü. Saldırılar beş can aldı. Rusya sağlık bakanlığına göre altı çocuk da dahil olmak üzere yirmi dört kişi yaralandı.

Rus Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Kursk Bölgesi sınırındaki operasyonun Ukrayna birliklerinin yenilmesi ve Rus devlet sınırının kontrolünün yeniden sağlanmasıyla tamamlanacağını söyledi. Subayın ifadesine göre Ukrayna saldırısı 1.000'e kadar askeri içeriyordu. Düşman, yedi tank da dahil olmak üzere 54 birim ekipmanla birlikte en az 100'ü öldürülen 315 kişiyi kaybetti.

Rus K-52 helikopterleri Kursk Bölgesi sınırında Ukrayna askerlerini ve savaş araçlarını vurdu

Bakanlığa göre, roket atıldıktan sonra mürettebat füze savunma manevrası yaptı, sahte fişekler attı ve ana havaalanına geri döndü

MOSKOVA, 7 Ağustos. /TASS/. Rusya Savunma Bakanlığı, Rus Ka-52 helikopterlerinin Kursk Bölgesi sınırında Ukrayna askerlerini ve savaş araçlarını vurduğunu bildirdi.

Bakanlık, "Ordu Ka-52 helikopterlerinin mürettebatı, Kursk Bölgesi sınırındaki Ukrayna birliklerine ve savaş araçlarına hava saldırıları düzenledi. Saldırılar, belirlenen hedeflere S-8 serbest uçuşlu uçak roketleri ve Vikhr güdümlü uçak mermileri kullanılarak gerçekleştirildi" dedi.

Bakanlığa göre, roketleri ateşledikten sonra mürettebat füze karşıtı bir manevra gerçekleştirdi, sahte fişekler attı ve ana havaalanına geri döndü. Muharebe kontrolörüne göre, belirlenen tüm hedefler vuruldu.

Güncellenme Tarihi : 8.8.2024 11:44

İLGİLİ HABERLER