Dünya
  • 31.1.2007 00:00

ULUSLARARASI ÖRGÜTTEN KORKUTAN RAPOR!..

WASHINGTON - Uluslararası Göç Örgütü, Irak'ta her gün bin kişinin, şiddet ve artan suç olayları nedeniyle göç etmek zorunda kaldığını açıkladı.


Merkezi İsviçre'nin Cenevre şehrinde bulunan hükümetler arası Uluslararası Göç Örgütü'nün Irak ile ilgili raporunda, Iraklı sivillere yardım kaynaklarının yetersiz kaldığı, her gün binden fazla kişinin yaşadığı yerden kaçmak zorunda kaldığı ifade edildi.

Geçen yıl Şiiler için kutsal sayılan Samarra kentine düzenlenen saldırıdan önce Irak'ta 1 milyon 200 bin kişinin dahili mülteci durumunda olduğu belirtilen raporda, saldırının ardından bir yıl içinde 360 bin Iraklı'nın yaşadığı yeri terk ettiği ve bu durumun devam etmekte olduğu kaydedildi.

Raporda, Uluslararası Göç Örgütü'nün 2006 yılında Irak'a 15 gözlemci gönderdiği, bu gözlemcilerin ülkedeki iç göç ve mülteci kamplarının durumu hakkında yerel yetkililer ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yaptığı kaydedildi. Rapora katkı sağlayanlardan Dana Graber, ABD'nin başkenti Washington'da yaptığı basın toplantısında, Irak'taki mülteci kamplarında kutuplaşmaların yaşandığı ve farklı etnik yapıya sahip insanların birbirinden ayrılarak yaşamaya başladığının altını çizdi.

Mülteci kamplarında yaşayan Iraklılara, en temel ihtiyaçlarının ne olduğunun sorulmasına yüzde 80'inin sığınak, yüzde 71'inin yiyecek, yüzde 68'inin ise iş bulmak cevabını verdiğini belirten Graber, Irak'taki mülteci kamplarının ve buralarda yaşayan Iraklıların durumunun 'korkunç' olduğunu söyledi.


Örgütün her yıl 50 milyon dolarlık paraya ihtiyaç duyduğunu belirten Graber, fakat 2006 yılında sadece 4 milyon dolar aldıklarını kaydetti.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:28

İLGİLİ HABERLER