Dünya
  • 31.10.2011 16:00

VE NATO LİBYA'DAN ÇEKİLİYOR...

TRABLUS - Aylardır Libya'da bulunan Nato güçleri devrik lider Kaddafi'nin yakalanıp öldürülmesinin ardından Libya topraklarından çekiliyor.

Kaddafi'nin yakalanıp öldürülmesinin ardından NATO, bu gece Türkiye saatiyle 23.59'da Libya görevini resmi olarak bitiriyor.
Cuma günü açıklama yapan NATO, Libya'da görevlerinin bittiğini ve Pazartesi çekileceklerini açıklamıştı. Açıklamayı okuyan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Libya operasyonunun NATO'nun tarihindeki en başarılı operasyonlardan biri olduğunu ve sivillerin şiddetli bir şekilde bastırılmasına engel olduklarını belirterek "Birleşmiş Milletler'in Libya halkını koruma yönündeki tarihi kararına tam olarak uyduk" ifadesini kullanmıştı.
Libya Ulusal Geçiş Konseyi lideri Mustafa Abdulcelil, hala tehdit oluşturduğunu ifade ettiği Kaddafi yanlılarına karşı NATO kuvvetlerinin sene sonuna kadar ülkede kalmasını istemişti fakat NATO ülkede sivillerin artık güvende olduğunu belirterek Abdulcelil'in isteğini kabul etmedi.
NATO'nun Kaddafi güçlerine karşı gerçekleştirdiği hava saldırıları, ülkedeki güvenlik güçlerinin özellikle Bingazi'deki isyana müdahalesini engellemişti. NATO'nun askeri hedefleri vurmasıyla beraber muhalifler başkent Trablus'u ve diğer şehirleri ele geçirebilmişlerdi.
ABD, Fransa ve İngiltere'nin başını çektiği koalisyon, 19 Mart'ta ilk hava saldırılarına başlamış, 31 Mart'ta görevi NATO'ya bırakmıştı. Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de katıldığı koalisyon, 26 bin sorti yaparak yaklaşık 6 bin hedefi vurdu.

(İHA)

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 12:39

İLGİLİ HABERLER