Gündem
  • 16.11.2009 15:31

YARGITAY 'DİNLEME'Yİ ARAŞTIRIYOR

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesinin ardından makamında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gerçeker, Gül'e, sistemdeki aksaklıkları aktardığını, Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu tarafından yürütülen inceleme konusunda bilgi verdiğini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanı konuyu detaylarıyla öğrenebilmek için benimle bu görüşmeyi yaptı" dedi.
Gerçeker, Yargıtay'ın telefonlarının dinlenilmesine ilişkin sorular üzerine şunları söyledi:
''Konuşma yasal yolla dinlenmiş olabilir. Ama Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulunun izni olması gerekir. Yargıtay üyesinin kullanımına tahsis edilmiş bir telefon, Yargıtay'ın telefonu. Bugün bir arkadaşımıza verilmiş olması şahsi telefon olduğu anlamına gelmez. O telefon kurum telefonudur. Basına yansıyanlara göre o arkadaşımızın santrale bağlı telefonu dinleniyor. Ama aslında dinleme yapılacaksa, direkt telefonunun dinlenmesi lazım.
İşin üzücü yanı, çok önemli görevlerde bulunan insanlarla ilgili çok önemli suçlarda ancak katalog suçlarda dinleme yetkisi verilmiştir ve sıkı kurallara bağlanmıştır. Ama sistemde sakatlık, karmaşa var. Biz bu üç başlı sistemden kaynaklı sorunları ortaya koymak istiyoruz. Hakim ve savcılarla ilgili soruşturma açmak Adalet Bakanlığının yetkisinde, yani bir anlamda onların amiri konumunda. HSYK önüne gelmeden bir şey yapamıyor.''
Dinleme konusunun toplumda sıkıntı, paranoyaya dönüştüğünü belirterek, "Sistemde arıza var, giderilmesi lazım" diyen Gerçeker, bir soru üzerine, Yargıtay santralinin dinlenip dinlenmediğine ilişkin gerek görülürse yeni bilirkişi incelemesi yaptırılabileceğini de bildirdi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 13:59

İLGİLİ HABERLER