YAZICIOĞLU KOMİSYONU SİL BAŞTAN...
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, kazanın ardından grupların verdiği önergeler sonucu kurulan ve ek süre imkanını da kullanarak çalışmalarını tamamlayan Araştırma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü, ''geç gelen kaza kırım raporunu değerlendiremedikleri'' gerekçesiyle, TBMM Başkanlığına yazı yazarak durumu bildirdi.
TBMM İçtüzüğünün yeni bir komisyon kurulmasına imkan vermesi ve grupların da talebe sıcak bakması nedeniyle, konu gelecek hafta TBMM Genel Kurulunda görüşülecek. Görüşmelerin ardından yeni bir komisyon kurularak çalışmalarına başlaması bekleniyor. Gruplar, eski komisyon üyelerini bildirebilecekleri gibi, yeni üyeler de tespit edebilecek.
Yazıcıoğlu Araştırma Komisyonu Başkanı Köylü, kaza kırım raporunun çalışmalarını tamamladıktan 12 gün sonra geldiğini belirterek, ''Komisyon olarak kaza kırım raporunu ele alamadık, oturup, konuşamadık. Bu raporun değerlendirmesinden sonra belki başka araştırılması gereken hususlar çıkabilir'' dedi.
Komisyon olarak süreye ihtiyaç duyulduğunu, ancak TBMM İçtüzüğü uyarınca kendilerine tanınan bütün süreleri kullandıklarını hatırlatan Köylü, şöyle konuştu:
''Mevzuata göre, Komisyonun süresini uzatma imkanı olmadığı için ancak yeni bir komisyon kurulması daha doğru olur. Biz raporu bitirmiştik ama bir bütün olarak Meclis Başkanlığına sunmamıştık. Baktık, olmuyor, kaza kırım raporunun değerlendirilememesi nedeniyle işin o boyutu topal kalıyor. Raporu mutlaka oturup tartışmamız lazım. Gerekirse uzmanları çağırıp, değerlendirmemiz lazım. Ne yazık ki bu imkanımız olmadı. Sorun bizden kaynaklanmıyor. Süremiz bitmeden 15 gün önce gelseydi, raporu değerlendirebilecektik. Ne yazık ki biz çalışmalarımızı tamamladıktan 12 gün sonra gelebildi. Konu önemli oluğu için, 'bu kadarını yaptık' demedik.''
Köylü, konuyla ilgili dilekçeyi Meclis Başkanlığına sunduğunu kaydederek, ''Yeni bir araştırma komisyonunun kurulması gerekiyor'' görüşüğünü ifade etti.
-TBMM İÇTÜZÜĞÜ İMKAN VERİYOR-
TBMM İçtüzüğü'nün ''Meclis araştırma komisyonu ve yetkileri''ni düzenleyen 105. maddesi, aynı konu hakkında yeni bir komisyon kurulmasına imkan veriyor.
Buna göre, araştırmasını 1 aylık ek süreyle birlikte toplam 4 ayda tamamlayamayan Komisyonun, süre bitiminden itibaren 15 gün içinde çalışmasını tamamlayamamasının nedenleri veya o ana kadar varolan sonuçlar üzerinde Genel Kurulda görüşme açılabiliyor. Genel Kurul, bu görüşmeyle yetinebileceği gibi yeni bir komisyon da kurabiliyor.
Konunun, 2 Şubat Salı günü TBMM Genel Kurulunda ele alınması bekleniyor.