KAYNAK : Haber Vitrini
İSTANBUL - Yol boyları ve su arkları kenarında yetişen ısırgan otunun, idrar söktürücü, güçlendirici, anti-alerjen, kan temizleyici ve iltihap giderici olarak, kökünden çiçeklerine kadar tamamıyla şifa olduğu belirtildi.
TİGEM (Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü) Yayın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü Nabi Yıldız, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de halk tıbbında kullanılan bin kadar bitkiden birinin de ısırgan otu (Irtica dioica) olduğunu bildirdi. Yıldız, yapraklarına dokunulduğunda eli yakan ısırgan otunun, Almanya'da reçetelere ürolojik tedavi kategorisinde yazılan ilaç olduğunu söyledi.
Isırgan otunun kuru maddesinin, yüzde 18 protein, yüzde 14 albüminli maddeler, yüzde 2.5 yağlı maddeler, yüzde 6 demir trioksit ihtiva ettiğini kaydeden Yıldız, yaprağın, flavan, C vitamini, demir, mineral tuzlar ve bitki asitleri yönünden zengin olduğunu, tohumunda da müsilaj, proteinler ve sabit yağlar, kökünde ise tanen, sterolen ve lignan bulunduğunu ifade etti.
Isırganların, ıspanak gibi çorba olarak eski çağlardan beri yenildiğini vurgulayan TİGEM Yayın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü Nabi Yıldız, "Sağlık bakımdan pek gerekli olan demir ve magnezyum gibi madensel maddeler yönünden zengin bir bitkidir. Çok asitli olmadığı için ıspanağa karşı üstünlüğü vardır. Bu sebeple de romatizmalarda, gut ve damar sertliği olanlara tavsiye edilir" dedi.
Yıldız, ilkbaharda yeni sürgünlerden, sabah aç karnına 1 kahve fincanı çay içilirse, ısırgan otundaki demir, alyuvarları devamlı yenileyerek yeni dokulara bol oksijen sağladığından, insanın kendini genç ve dinç hissedeceğini söyledi. Isırgan otunu kaynatmaksızın sadece haşlamanın yeterli olduğunu bildiren Yıldız, koruyucu olarak bütün kış boyu aç karnına tatlandırmadan 1 fincan içilirse, soğuk algınlığına karşı vücudun direncini artırdığını ifade etti.
Yıldız, ısırgan otunun, böbrek ve idrar yolları iltihabı, teşhis edilemeyen şiddetli baş ağrıları, prostat büyümeleri, mide ve bağırsak ülseri, kansızlık, alyuvar ve demir eksikliği, tüm alerjik rahatsızlıklar, egzama, ergenlik sivilcileri, fistüller ile virüs ve bakterilerin yol açtığı hastalıklarda da en büyük yardımcı olduğunu kaydetti.
TİGEM Yayın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü Nabi Yıldız, ısırgan otu çayının 4 haftalık dönem boyunca içilmesi halinde, karaciğer ve safra kesesi hastalığı, dalak tümörü ve hastalığı, nefes darlığı ve akciğer hastalıklarına karşı iyi geldiğini de vurguladı.
Isırgan otunun, su atıcı özelliği olduğundan, ödem durumunda fazla suyu dışarı attığını belirten Yıldız, kan yapıcı özelliği ile sarılık ve kansızlığa da iyi geldiğini ve kanı temizlediğini bildirdi.
Taze ısırgan otu bitkisinin sapının, yere yakın bölümünden kesilerek eklem deformasyonu, romatizma, siyatik, kol ve bacaklardaki sinir iltihaplarına karşı doğrudan ağrılı bölgelere sürülerek de kullanılabileceğini anlatan Yıldız, bitkinin yakıcı tüylerinin deriyi tahriş etmesiyle uzun süreli rahatlatıcı bir sıcaklık oluştuğunu ve ağrıların dindiğini kaydetti.
Isırgan otu tohumlarının, öncelikle organizmayı uyarıcı, güçlendirici ve savunma sistemlerini destekleyici özelliklere sahip olduğu için, yaşlıları güçlendirici olarak kullanıldığını ifade eden Yıldız, "İnek sütü ile karıştırılıp içilirse şehveti artırır.Yoğurt ile karıştırılarak şeker hastalığına karşı kullanılır. Kök sapları haşlanarak sirkeli tentürü yapılıp saçlar yıkanırsa, kepeksiz, sık, canlı ve parlak bir saça kavuşulacağı gibi saç dökülmelerini de önler" dedi.
TİGEM Yayın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü Nabi Yıldız'ın verdiği bilgiye göre, tıbbi maksatlar için kullanılan ısırgan otu yapraklarının, çiçek açma zamanında, nisan - haziran döneminde saplarından sıyrılarak toplanması gerekiyor. Gölgede ve havadar ortamda kurutulduktan sonra ince kıyılır. Tohumlar da temmuz - ağustos döneminde toplanır ve gölgede kurutulur. Kökler ise ilkbahar veya sonbaharda sökülür, yıkanarak temizlenir ve gölgede kurumaya bırakılır. İyice kuruduktan sonra ince kıyılır ve kavanozlarda saklanır.
Yıldız, ısırgan otunun bilinen herhangi bir yan etkisi olmadığını da sözlerine ekledi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:14