Sağlık
  • 10.12.2022 00:37

Zam bekleyen ilaç firmaları stok yaptı.. Eczanelerde ilaç sıkıntısı

KAYNAK : HABER 7

Firmalar stok yaptı, ilaç sorunu yeniden gündeme geldi! Gözler fiyat düzenlemesinde

Sağlık Bakanlığı'nın 20 Şubat'ta yapacağı fiyat düzenlemesini bekleyen bazı ilaç tedarikçileri, küçük ve orta ölçekli işletmelere ilaç satışını kısmi olarak durdurdu. Bu sebeple vatandaş, aradığı ilacı bulabilmek için bazen birden fazla eczaneyi gezebiliyor.

İlaç tedarikinde yaşanan sorun, bu yıl da kendini gösterdi. Bazı firmalar, küçük ve orta ölçekli işletmelere satışı durdururken; mali durumu iyi olan eczaneler, bu süreci zamanında yapılan fazladan alımla geçiştirebiliyor.

Mali durumu ötekilere kıyasla iyi olmayan eczanelerde de temel ilaçlar başta olmak üzere çoğu kalemde eksiklik yaşanıyor. Çocuk şuruplarından antibiyotik grubuna; ateş düşürücüden kanser ilaçlarına varıncaya dek çoğu ilaç bulunamayabiliyor.

Genelde Aralık ayında başlayan bu süreç, fiyat düzenlemesinin yapıldığı Şubat ayına kadar devam etmekte. Nitekim çoğu tedarikçi de müşterilerine yeni ilaç göndermek için takvimden 20 Şubat 2023'ü gösteriyor.

OLAN VATANDAŞA OLUYOR

Uzmanlar, firmaların bu tutumunu 'daha fazla kar elde etmek' şeklinde yorumlarken bu durumdan en çok etkilenenler ise vatandaşlardan başkası değil.

Eczane eczane gezip hastalığına derman olacak ilacı arayan vatandaş, çoğu kez ilaç bulamadan veya ikame ilaçla evine dönüyor.

Sosyal medyada 'İlaç Yok' konusu gündeme getirilirken, yüzlerce vatandaş ilaç tedarikçilerine çağrı yaptı. Bu süreçte daha fazla inisiyatif almaları yönünde telkinlerde bulunuldu.

İşte, her yıl aynı dönemde başlayan ilaç sorununa dair merak edilen her şey!

'DIŞARIDAN GELEN FİRMALAR İÇ PİYASAYA İLAÇ SUNMUYOR'

Konuya ilişkin Haber7'ye konuşan Sağlık Sen Başkanı Semih Durmuş açıklama ve önerilerde bulundu. Yaşanan sıkıntının birkaç boyutu olduğunu ifade eden Durmuş, "Bir kısmı bakanlıklara ait sorun, bir kısmı da firmalara ait sorun, bir kısmı da ekonomiye bağlı sorun. Fiyatların güncellenmesiyle alakalı normalde her yıl Şubat'ın 20'sinde güncelleme yapılıyor. Kasım ayında yapılmış olan güncelleme normalde enflasyon değerlerinin biraz altında kalmış olması sebebiyle dışardan gelen firmalar iç piyasaya ilaç sunmuyorlar. Bu her yıl olan bir kriz ama bu sene biraz daha fazla hissedilen krize dönüşmüş. Daha önce de benzer sorunlar yaşanıyordu." dedi.

Tüm eczanelerde sorunun yaşanmadığını söyleyen Durmuş, "Ekonomik durumu iyi olan eczaneler daha önceden malı çekip kendi depolarına alıyorlar ve bu kriz döneminde problem yaşamıyorlar." açıklamasında bulundu.

BAKANLIĞA FİYAT GÜNCELLEMESİ ÇAĞRISI

Sağlık Sen Başkanı, "Firmalar ilaçları piyasaya sürmek için Şubat'ı bekliyor. Ancak bakanlığımız burada Şubat'ı beklemeden fiyat güncellemesi yaparsa problem büyük ölçüde çözülür." diyerek ilaç adetleri ile ilgili de bir tavsiyede bulundu.

İlaç kutuları ve adetleri konusunda Sağlık Bakanlığı'na seslenen Durmuş, paketlerdeki ilaçların sayısının çok fazla olduğunu ve bu ilaçların birçoğunun çöpe atıldığını belirterek bu konuda bir düzenleme yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

'HER YILBAŞI YAKLAŞIRKEN BU PROBLEM YAŞANIYOR'

Konuya ilişkin görüşlerine başvurduğumuz eczacılar ise mevcut problemin her eczanede yaşandığını, bu sene ise biraz daha arttığını söylüyor. En çok antibiyotik grubunda sıkıntı yaşandığını, bunun yanı sıra kanser ilaçlarında da kısım kısım problemler oluştuğunu kaydettiler. Ancak eczacıların çoğunluğu vatandaşların anlayışlı davrandığı görüşünde birleşiyor.

PROBLEMİN SEBEBİ ZAM BEKLENTİSİ

İlaçlarda yaşanan bu problemlerin sebebinin yılbaşında gelmesi beklenen zam olduğunu belirten eczacılar, firmalar stok yapıp daha fazla kar elde etmek için ilaçları vermek istemediklerini dile getirdiler.

Ecza depolarında stok yapılma ihtimaline vurgu yapan uzmanlar, burada en çok mağdur olanların hastalar ve eczane kuruluşları olduğunu savundular.

Güncellenme Tarihi : 10.12.2022 01:53

İLGİLİ HABERLER