Asayiş
  • 12.9.2004 01:08

ZAMAN GAZETESİ UYARDI : HÜKÜMETİN TCK'SINDA TEHLİKELİ MADDELER VAR

Hükümet, AB yolunda önemli reformlara imza attı. Ancak TCK Tasarısı özgürlüklerin alanını daraltıyor.

Türk Ceza Kanunu Tasarısı’ndaki muğlak ve yoruma açık maddelerin özgürlükleri kısıtlayacağı yönündeki endişe, sivil toplum örgütleri, sendikalar, barolar ve milletvekilleri tarafından paylaşılıyor. İstanbul, İzmir, Uşak, Adana ve Manisa baro başkanları tasarıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, özellikle düşünce özgürlüğü açısından sıkıntı oluşturan TCK’nın 146 ve 159. maddelerinde yürürlükteki yasadan daha geri bir düzenleme getirildiğini belirtti. Türk, düşünce özgürlüğü konusunda uyum yasalarıyla gerçekleştirilen demokratikleşme adımlarının da geri alındığını vurguladı. Uygulamada büyük sıkıntılar yaşanacağını düşünen İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, Adalet Bakanı Cemil Çiçek’i ziyaret ederek endişelerini aktardı. Elkatmış, “İnsan haklarına aykırı birçok madde var. Gerekli değişiklikler mutlaka yapılmalı.” uyarısında bulundu. AK Partili vekiller de tasarıyı mercek altına aldı. Nurettin Aktaş, Başbakan Erdoğan’a bir dönem siyaset yasağı getiren 312. maddeye ‘rahmet okutacak’ düzenleme- lerden kaçınılmasını istedi. Aktaş, “Düşünce özgürlüğünü daraltırsak tarih bi-zi affetmez.” dedi.

TCK'nın Avrupa Birliği'ne uyum amacıyla yeniden ele alındığını kaydeden Nurettin Aktaş, bu çerçevede hak ve özgürlüklerin önemine değindi. Tasarının 70 milyonu ilgilendirdiğini vurgulayan AK Partili Aktaş, “Yargının rahatlığı bakımından da tasarının toplumun maşeri vicdanında yer bulması gerekir. Bunu oldubittiye getirirsek yanlış olur. Düzenlemeyi yanlışlarla dolu çıkartacaksak, çıkartmayalım daha iyi.” şeklinde konuştu. Aktaş, Meclis'teki görüşmeler sırasında yasakçı maddeleri değiştirmek için önerge vereceğini söyledi.

İktidar partisinin hukukçu milletvekillerinden Zeyid Aslan ile Cavit Torun da tepkiler üzerine tasarıyı incelemeye aldı. Maddeleri tek tek gözden geçiren AK Partililer, düşünce ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan maddeler konusunda girişimde bulunacak. Şevket Orhan ise tasarının mevcut haliyle Meclis'ten geçmesinin mümkün olmadığını söyledi. Orhan, özgürlüklerde geriye dönüşe sıcak bakamayacaklarını kaydetti.

İnsan Hakları Komisyonu üyesi Atilla Maraş, tasarı görüşülmeden önce komisyonu olağanüstü toplantıya çağıracaklarını açıkladı. Maraş, “Fırsat varken değişiklik yapılmalı. Parti olarak oyuna gelmemeliyiz." ifadesini kullandı. Nihat Ergün, kamuoyundan yükselen tepkilere kulak verilmesini isterken, Asım Aykan, hak ve özgürlüklerin genişletilmesi gerektiğini vurguladı. Harun Tüfekçi ise, tasarıda yer alan tehdit ibaresinin yeniden düzenlenmesini istedi.
ZAMAN

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:54

İLGİLİ HABERLER