Dünya
  • 13.9.2008 12:28

ABD GEMİLERİ ÇANAKKALE'Yİ YİNE GEÇTİ

Gürcistan ile Rusya arasında yaşanan savaşın ardından Karadeniz'e giden ve Montrö Antlaşması'na göre 21 günden fazla bu bölgede kalmaması gereken Amerikan savaş gemileri, geri dönüşlerinin ardından tekrar aynı bölgeye gitmek üzere yola çıktı. Sabah saatlerinde Çanakkale Boğazı'ndan geçen Amerikan savaş gemisi "MCFULL 74", Marmara Denizi'ne doğru açıldı.
Amerika'nın Gürcistan'a yardım götürmek amacıyla Karadeniz'e gönderdiği gemilerin tamamını belirli aralıklarla Montrö Antlaşması'na göre 21 günlük süre dolmadan Karadeniz'den geri döndürmesinin ardından, aynı gemiler tekrar bölgeye gitmek üzere yola çıktı. Sabahın erken saatlerinden itibaren Ege Denizi'nden Çanakkale Boğazı'na giren Amerikan savaş gemisi "MCFULL 74"e, güvenlik açısından da bir sahil güvenlik botu refakat etti. Gemi saat 09.15 sıralarında boğazın en dar yeri olan Çimenlik Kalesi önlerinden geçti. Çanakkalelilerin de meraklı gözlerle takip ettiği gemi, Karadeniz'e gitmek üzere Marmara Denizi'ne doğru açıldı.
Uzmanlar Montrö Antlaşması'na göre Karadeniz'de kıyısı olmayan ülkelere ait savaş gemilerinin bölgede 21 günden fazla kalamayacağını belirterek Amerikan savaş gemilerinin boğaza girip çıkarak sözleşmeyi bu şekilde deldiklerini ifade etti. Bu arada diğer Amerikan savaş gemilerinin tekrar Karadeniz'e gidip gitmeyeceği konusunda ise bir açıklama yapılmadı.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 06:16

İLGİLİ HABERLER